[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujnik ABS - komunikat ASC OFF SERVICE REQUIRED
Lestat - 06-07-2016, 21:38
Dzięki za odpowiedź...
tak czytałem ale właśnie problem w tym że w wymienionych na powyższej stronie modelach nie występuje Lancer sportback 2.0 Did 103kW 140 HP
Stąd moja niepewność i pytanie
Trik - 10-07-2016, 20:54
Sprawdź na stronie TRW. Kiedy wymieniałem łożysko przedniego koła, oryginalny czujnik abs był produkcji TRW. W razie gdyby nie udało się go wymontować, ASiO za przedni śpiewało 1200pln. Także trzymałem kciuki za majstra, jak panienka przed pierwszym razem.
Poltor92 - 04-09-2016, 11:33
Witam, kupiłem niedawno Lancera z świecącą ikonką ABS. Po diagnostyce w ASO, serwis stwierdził, iż moduł ABS jest przełożony z innego pojazdu i trzeba przekodować sygnał, żeby pojazd mógł się komunikować z ABS. Jako błąd wyświetla się: niepoprawne dane kodowania. Umówiłem się na naprawę, odstawiłem auto na dwa dni do ASO i Panowie z Mitsubishi delikatnie mówiąc olali sprawę, bo nawet do auta nie podeszli, tłumaczyli się brakiem pracowników i ważniejszymi sprawami, które mieli na warsztacie i cytuje: "Pana ta usterka nie wyłącza auta z eksploatacji, więc może Pan na tym pojeździć jeszcze trochę". Zrażony obsługą ASO, chciałbym Was drodzy użytkownicy zapytać, czy znacie może jakiegoś sprawdzonego elektryka, który potrafiłby zakodować/naprawić moduł ABS, tak by wszystko chodziło normalnie? Dodam, że zależałoby mi na warsztatach w południowej Wlkp, lub okolicach Wrocławia, Łodzi lub Poznania. Z góry dzięki za odp
MotoTomek - 14-12-2016, 21:06
Witam.
chciałbym sie podzielić spóostrzeżeniami z komunikatem ASC OFF.
Otóż zaczął mi się pojawiać komunikat ASC OFF za każdym razem ,tak ok 5min po ruszeniu. Jednoczesnie nie działał tempomat.
Po zgaszeniu błąd sie kasował na kolejne 5 min po ruszeniu.
Okazało sie ze winne temu były zamienniki ledowe świeteł stop pozycja( z aliexpres) . Miały działać z szyną CAN , ale jednak nie. Sprawdzałem tylkow garażu,a nie wczasie jazdy.
Po zamianie na żarówki wszystko wróciło do normy.
Tak więc ten komunikat nie zawsze musi oznaczać problem z kontrolą trakcji.
misiek962 - 27-01-2017, 11:00 Temat postu: czujniki ABS-u Pany gdzie jest schowana tylna zlaczka od czujniki ABS-u ?????.ma ktoś namiar na sprawdzone zamienniki czy lepiej kupić oem używke bo padł mi tylko lewy.
grzesiopol - 27-01-2017, 11:21
Proponuje wjechać na kanał i śladem kabelka - czujnik wchodzi z tyłu piasty, musisz patrzeć od środka samochodu, jak pójdziesz śladem kabelka to znajdziesz wtyczkę. Sprawdź ceny w ASO o na allegro. Numer Mitsubishi lewego czujnika 4670A579.
misiek962 - 27-01-2017, 11:32
Kabel wchodzi w niewolę,tylko później idzie podłogą czy bagaznikiem . Szkoda mi rozbierać nie potrzebne elementy
daktaris - 27-01-2017, 12:19
Hej, kabel od ABS przypięty jest w 3 miejscach na zewnątrz i wchodzi w podłogę bagażnika przez gumową zaślepkę obok nadkola. Wystarczy zdjąć koło i tapicerkę bagażnika. Ja kupowałem oryginał (używkę) na alledrogo 60zł z przesyłką . Sam wymieniałem , problemem może się okazać śruba trzymająca czujnik w piaście. U mnie się zerwała(6 lat wody i soli )i musiałem rozwiercać.
hubus - 27-01-2017, 15:37 Temat postu: Re: czujniki ABS-u
misiek962 napisał/a: | Pany gdzie jest schowana tylna zlaczka od czujniki ABS-u ?????.ma ktoś namiar na sprawdzone zamienniki czy lepiej kupić oem używke bo padł mi tylko lewy. |
Nowy 95zł
http://80.53.239.242/moto...DUwLUpQTg%3D%3D
KrzysiekDLW - 08-03-2017, 08:10
Witam serdecznie!
Podczepiam się do tematu. Lancer 2009 r 1.8 143KM
Po przejechaniu kilka kilometrów zapal mi się kontrolka ASC off Service. Kontrolka od ABS nie zapal się, ABS działa. Dodatkowo nie działa mi tempomat (przycisk on/off działa, zapal się zielona kontrolka, ale nie mozna zapamietać prędkości, przyciski od radia działają). Zabiegi które ostatnio wykonywałem to wymiana żarówki świateł mijanie i opryskanie wd40 (trochę na ślepo) pedału sprzęgła bo trochę skrzypiał, mam tez przepalona żarówkę stop/pozycja.
Planuje odwiedzić ASO, ale nie chcę się naciagnąć na wymianę połowy czujników, które mogą być sprawne.
EDIT
Problem rozwiązany. Przyczyną niedziałającego tempomatu oraz błędu ASC, była przepalona żarówka STOP
Beefcake_00 - 01-10-2017, 23:50 Temat postu: ASC Service Required Witam
Zakupiłem w tym tygodniu Lancerka i pierwszą trasę miałem na lotnisko. Wszystko było w porządku. Niestety kiedy wracałem to wyświetlił mi się komunikat ASC service Required, awaria silnika i dodatkowo samochód stracił moc, nie reagował na pedał gazu a na biegu jałowym obroty mi skakały. Zjechałem sobie na zatoczke, wyłączyłem silnik i po kilku minutach komunikat o ASC zniknął ale błąd silnika dalej się wyświetlał. Auto jechało normalnie.
Dzisiaj ładowałem sobie aku przez całą noc ponieważ samochód stał w komisie i mógł być słaby.
No i dzisiaj problem pojawił się znowu z tym, że dodatkowo pojawiła się ikona aku i samochód gasł oraz usłyszałem słabe stukanie (prawdopodobnie pod maską...ciężko było zlokalizować bo dźwięk był słaby).
Pare chwil temu wziąłem ojca na przejażdżkę żeby to zobaczył i samochód jechał normalnie, dynamicznie i nie pojawił się żaden bląd ASC, silnika czy aku....jedynie to słabe stukanie słyszałem.
Dodam, że samochód przed i po zakupie był sprawdzany w warsztacie Mitsu i nie stwierdzono żadnych problemów.
Nie wiem jak dodać zdjęcie z wyświetlanym komunikatem
tyku - 02-10-2017, 11:03
Najczęściej jest to błąd, który powoduje uszkodzony czujnik ABS.
Piotr_P - 02-12-2017, 13:35 Temat postu: Błąd ABS - kod błędu C2116:pompa silnikowa, niskie napięcie Witam,
Ostatnio zaczął pojawiać mi się komunikat ABS service required i ASC OFF. Byłem z tym u mojego mechanika, który odczytał kod błędu:
Kod: C2116
Opis:
- Pompa silnikowa, niskie napięcie
- Nieciągły
Dla pewności posprawdzał jeszcze kable i tu wszystko jest jak nowe.
Mam Lancera z 2008 roku, 1.8 benzyna, 143KM.
Ponieważ on nie zajmuje się naprawą pomp ABS, zalecił mi albo kupno używanej (mam wątpliwość czy nie trafię z deszczu pod rynnę) albo naprawę. Pytanie jest takie, czy ktoś z was może polecić dobry warsztat, gdzie mogą naprawić pompę ABS? Jestem z Łodzi.
Pompa ma oznaczenie: 4670A352 06.2102-1133.4
A może ktoś z was ma taką używaną pompę? Niestety koszt nowej to 2-3k, więc raczej odpada.
Dzięki za pomoc.
sim_on - 02-12-2017, 23:04
co do ASC OFF SERVICE ReQUIRED - to u mnie taki błąd często wyskakiwał jak zbieżność była źle ustawiona i kierownica (przy jeździe na wprost) nie była prosto
Piotr_P - 12-12-2017, 17:37
Zbieżności nie sprawdzałem, ale najpierw chciałbym skupić się na tym co pokazuje komputer, czyli niskie napięcie. Dzwoniłem do mechanika:
http://www.naprawaabs.cba.pl
Powiedział, żeby najpierw posprawdzać, czy pod pełnym obciążeniem silnik pompy działa, jednak ja nie mam takiej możliwości, a mechanik do którego jeżdżę zwykle nie zajmuje się tym, bo zakładam, że trzeba silnik pompy rozebrać i sprawdzić czy działa pod pełnym obciążeniem.
Nie ukrywam, że nie znam się na tym i sam tego nie zrobię. Mam nadzieję, że jest tu ktoś na forum, kto może chociaż polecić jakiegoś dobrego fachowca od tego z Łodzi.
Dzięki.
|
|
|