Forum ogólne - Instalacja wodorowa
mkm - 02-02-2014, 14:06
Myszon, weź się obudź człowieku!
Cofnij się do lat 50-tych i poczytaj o rozwiązaniach napędów.
Wtedy eksperymentowano bez względu na bezpieczeństwo/ekologie itp. a paliwa alternatywne kusiły i to bardzo.
BMW i Mercedes od ponad 30lat pracują nad napędem wodorowym, a Ty nadal bujasz w obłokach. Poszukaj w internecie lub ja postaram się zeskanowac stare artykuły to może zobaczysz złożoność i delikatność "agregatów", które zamontowali i może wreszcie zrozumiesz, że w stodole sobie napędu wodorowego nie wystrugasz
Jakis czas temu juz pisałeś, że trzeba założyć i przetestować to wtedy będzie wiadomo co napisać.
Na razie tylko Ty nie znasz efektu tego eksperymentu.
Załóż napisz, bo na razie Twoje patenty na mniejsze spalanie jak dobrze pamiętam nie pozwoliły osiągnąć zwykłego zużycia paliwa... o niższym nie wspominając .
Tak jak napisałem - kup, załóż, testuj, ale "wspólników" do tej głupoty szukaj gdzie indziej
Myszon - 02-02-2014, 14:31
wiadoma sprawa.
Ciągle powtarzam ,że temat trudny.Brak informacji.
Są samochody elektryczne ale nie dla przeciętnego kowalskiego.
Zanim takie auta wejdą i będzie nas na nie stać to mnie trochę czasu.Badania jeszcze będą trwały wieki.
Woda jest tańsza i daje więcej energii ale widzisz jak zwykle ludzkość musi zarabiać i idzie w druga stronę.
http://www.airproducts.co...wodorowego.aspx
mkm - 02-02-2014, 14:49
Myszon napisał/a: |
Ciągle powtarzam ,że temat trudny.Brak informacji. |
Temat banalny, wiadomo wszystko.
Zawsze problemem jest skomplikowalność instalacji i brak materiałow.
Nie może być złożona z zegarmistrzowską precyzją lub być jednorazowa.
Nie może być droga - nie może niszczyć środowiska (jak np. napęd elektryczny i późniejsza utylizacja akumulatorów) i musi być bezawaryjna.
Kilka lat temu BMW ogłosiło przełom. zaprezentowali nawet auto, które wieszczyło koniec "benzyny" - zobacz dlaczego jest w 7-mce i jaka to "prosta" instalacja.
http://www.youtube.com/watch?v=oReUMYXyBgQ
Nawet głupia przeróbka starego diesla na zużyty olej spożywczy nie jest banalna, a w użytkowaniu mocno uciążliwa.
I na koniec (i piszę tu całkiem serio) zobaczycie, że doczekamy powrotu do silników parowych zaraz po jakiejś rewolucji materiałowej
plecho1 - 02-02-2014, 15:04
Myszon, niektórzy przerabiają swoje auta na elektryczne, przeróbka jest trochę kosztowna ale może dość szybko się zwrócić. Tu masz stronkę gościa co ma firmę przerabiającą auta na elektryczne http://www.samochodyelektryczne.pl/
mkm - 02-02-2014, 15:18
plecho1, to jest kolejna bzdura.
szczerze to z taką petardą na przodzie, która Cię miażdży przy byle stłuczce bym nie jeździł.
Na warunki "ze stodoły" wystarczy, ale na myślenie o tym poważniej nie ma szans.
Nie bez powodu akumulatory sie chowa, a nie eksponuje zaraz za zderzakiem
RalfPi - 02-02-2014, 16:01
Myszon napisał/a: |
Są samochody elektryczne ale nie dla przeciętnego kowalskiego.
Zanim takie auta wejdą i będzie nas na nie stać to mnie trochę czasu.Badania jeszcze będą trwały wieki.
|
Zakup hybrydowego Aurisa jest decyzją ekonomicznie uzasadnioną
Nie mamy szans żadnych konkurować na tym polu (alternatywnych napędów) z olbrzymimi koncernami, które mają obroty roczne rzędu np. 100mld $. Wszyscy Mitsumaniacy ze mną, Tobą i adminami mamy 100 razy mniejsze obroty - a Ty sam chcesz zastosować, opracować napęd HHO??
Zejdź Myszon na ziemię, naprawdę - szkoda Twojego czasu w "zabawę" w napędy z HHO.
Co do badań, to nie będą trwały wieki, bo od momentu dużego postępu w inżynierii materiałowej (chodzi mi o magnesy trwałe), energoelektronice, elektronice, napęd elektryczny przeżywa burzliwy rozwój! I ten rozwój trwa nieprzerwanie od 30 lat..
Osobiście rozważałem sprzedaż Lancera i zakup Hybrydowego Aurisa (ze względów czysto ekonomicznych).
Zobacz, że rynek pojazdów elektrycznych rozwija się w bardzo szybkim tempie.. W jakim tempie rozwija się rynek HHO?
Pozostaje jeszcze odpowiedzieć sobie na pytanie... dlaczego!?
Argument o tym, że HHO nie opłaca się koncernom paliwowym jest chybiony,
bo niby jak może się opłacać koncernom napęd elektryczny i pozyskiwanie energii ze źródeł odnawialnych (wiatraków, paneli fotowoltaicznych, elektrowni wodnych???) ?
PS Nie wiem czy wiesz, ale oficjalne dokumenty Komisji Europejskiej takie jak Strategia Europa 2020 (w tym niektóre dyrektywy) mówią o przejściu na gospodarkę NISKOEMISYJNĄ!, czyli taką, która ma ograniczoną emisję (głównie) CO2 o 85% do 2050 r. (o ile dobrze pamiętam...). Czy to jest na rękę koncernom paliwowym??
Tym akcentem kończę i proszę Cię o odrobinę szacunku dla myśli inżynierskiej i dziesiątek lat pracy i know-how producentów napędów elektrycznych.
[ Dodano: 02-02-2014, 16:08 ]
mkm napisał/a: | plecho1, to jest kolejna bzdura. |
Ale po co robić elektryka, skor Auris co pali 3.7l (hybrid!) jest lepszy niż np. Lancer co pali 8l Pb??? lub Lancer co pali 6l ON?? (jest produkowany fabrycznie i nie ma żadnej zabawy i niepotrzebnej roboty??).
Olivia - 02-02-2014, 18:35
Cytat: | Ale po co robić elektryka, skor Auris co pali 3.7l (hybrid!) jest lepszy niż np. Lancer co pali 8l Pb??? lub Lancer co pali 6l ON?? (jest produkowany fabrycznie i nie ma żadnej zabawy i niepotrzebnej roboty??). |
Jeździłam dwoma wersjami Priusów. Żaden nie zszedł ze spalaniem poniżej 6l / 100km benzyny. Mam kolegę w Londynie który jest taksówkarzem (ta licencja nazywa się chyba little cab)i jeździł swoim Priusem. Auto sprzedał zaraz po zakończeniu leasingu. Producent zapewniał też o małym spalaniu. Jemu nigdy w mieście nie spalił poniżej 6,5 l PB na 100 km. I wydaję mi się że z owym Aurisem jest to samo. Zresztą z Hondą Civic hybrydową tez było to samo.
RalfPi - 02-02-2014, 19:15
Za autocentrum:
Prius (średnie spalanie) 5.0 l. (z lat 2003-2009).
Prius nowy (średnie spalanie) 4.4 lub 4.6l (ale próbka jest bardzo mała)..
Lancer 143 KM (średnie spalanie) 9.1 l (co by się zgadzało mniej więcej).
Zakładam, że z Priusem jest podobnie.
robertdg - 02-02-2014, 19:37
RalfPi napisał/a: | Zakup hybrydowego Aurisa jest decyzją ekonomicznie uzasadnioną | Z jakiego to punktu widzenia Dlatego, że gdzieś tam sa jakies badania laboratoryjne, że ktoś to niby sprawdził, że większość tak twierdzi
Nie wszystko co ludzie pisza jest prawdą oraz nie wszystko co naukowe jest własciwe, może by tak samemu dowiedziec się choćby ile kosztuje serwis akumulatorów w hybrydzie i jaki jest zwrot użytkowania akumulatora względem przebiegu, jak ja sobie tak kiedyś poczytałem o tym, to tak naprawdę nie dość, że technologia jest droga to jeszcze trzeba do niej sporo dorzucić z własnej kieszeni podczas eksploatacji.
krzychu - 02-02-2014, 19:46
Ale Twoje wnuki będą miały więcej tlenu w powietrzu. Do amerykanów to trafia...
gulgulq - 02-02-2014, 20:10
krzychu napisał/a: | Ale Twoje wnuki będą miały więcej tlenu w powietrzu. Do amerykanów to trafia... |
Ale też więcej chemii w jedzeniu - zużyte akumulatory trzeba jakoś zutylizować, część idzie do recyklingu a reszta albo do ziemi albo spalanie i emisja do powietrza.
Może to nie jest jakiś teraz super problem - każdy wozi akumulator w aucie - i jak chcemy kupić nowy to stary trzeba oddać albo kara.
To tak samo jak z żarówkami - zwykła żarówa to metal, szkło i wolfram - ewentualny recykling to taniocha - kwestia oddzielenia półproduktów
Żarówka halogenowa (popularny kompakt) jest droga w wykonaniu a w utylizacji jeszcze droższa - plastiki, elektronika, szkło lub tworzywo, metal, gaz etc. Klasyfikowana jako odpad niebezpieczny. Milion żarówek to koło 5 kg rtęci - a to pewnie punkt świetlne w kilku średnich miastach. Ile z nich trafi do pełnej utylizacji? Różne źródła podają koło 35%.
Ciekawa rozkimka co jest bardziej szkodliwe:
http://www.wykop.pl/link/...sus-swietlowki/
robertdg - 02-02-2014, 21:00
krzychu napisał/a: | Ale Twoje wnuki będą miały więcej tlenu w powietrzu. Do amerykanów to trafia... | Kłamstwo zawsze się lepiej sprzedaje od prawdy Pozatym więcej jest ludzi co sie zachowuja jak kon dorożkarza, rząd powie, ekolodzy powiedzą, tak ma być bo tak napisane, opinie są niewskazane
RalfPi - 02-02-2014, 21:16
"le kosztuje serwis akumulatorów w hybrydzie" nic nie kosztuje
Bo Auris ma akumulatory na 2km
[ Dodano: 02-02-2014, 21:19 ]
robertdg napisał/a: | krzychu napisał/a: | Ale Twoje wnuki będą miały więcej tlenu w powietrzu. Do amerykanów to trafia... | Kłamstwo zawsze się lepiej sprzedaje od prawdy Pozatym więcej jest ludzi co sie zachowuja jak kon dorożkarza, rząd powie, ekolodzy powiedzą, tak ma być bo tak napisane, opinie są niewskazane |
Ale czy tego chcemy czy nie - musimy przywyknąć do tego, że pozyskiwana będzie energia ze źródeł odnawialnych - nie można ciągle jechać na ropie, bo jak Chiny i Indie się rozwiną jak USA (w sensie PKB/mieszkańca - np. za 30 lat) to baryłka będzie po 1000 "baksów" a nie po 100. I na co będziemy wtedy jeździć
Zrównoważony rozwój jest jak najbardziej sensowny...
[ Dodano: 02-02-2014, 21:21 ]
Rafał - ja się też dziwię niektórym "propozycją"/ "prykazom", ale to też chodzi o rozwój technologii - jak nie dofinansują ludzie teraz napędów elektrycznych czy innych to za 30 lat może być już za późno...
[ Dodano: 02-02-2014, 21:22 ]
robertdg napisał/a: | e technologia jest droga to jeszcze trzeba do niej sporo dorzucić z własnej kieszeni podczas eksploatacji. |
Ale co trzeba dorzucić do hybrydowego Aurisa???
Poważnie pytam.
Myszon - 03-02-2014, 00:15
Polacy bez większej ingerencji w silnik już opracowali auta na wodór.
http://tvnmeteo.tvn24.pl/...,45067,1,0.html
http://moto.wp.pl/kat,159...l?ticaid=112228
Moje przeróbki w aucie pozwalają spalić trochę mniej i możesz na forum o tym poczytać.
Ja nie mam zamiaru opracowywać napędu hho w szopie lecz wspomagać spalanie w konwencjonalnym silniku.
Wiele wspaniałych wynalazków mogło zmienić świat ale do tego nie dopuszczono wiadomo z jakich względów.Stan Meyer zrobił auto na wodę i dlaczego nic z tego nie wyszło?.Technologia była prosta.Można mnożyć takie sytuacje.
Jeździmy na paliwa kopalne i jeszcze długo się to nie zmieni.Wystarczy spojrzeć pod blok i widzi się 30 aut i polowa z nich to rok do 2000.
Ropa jeszcze będzie długo ,długo.Ponoć trwają cięgłe jej poszukiwania.
Nie wierze ,że świat i ludzie nim rządzący chcą dla nas dobrze i robią wszystko żeby żyło się jak najlepiej.Może i chcą ale za jakie ceny?
RalfPi - 03-02-2014, 06:30
Myszon - napiszę krótko -
1) nie wierz w historie aut na wodę
2) szanuj dziesiątki tysięcy inżynierów i ich ciężką pracę
3) To nie chodzi tylko o cenę ropy, ale o to, że jakiekolwiek zamieszanie w Rosji (największy producent ropy!!!), albo na Bliskim Wschodzie powoduje, że cena baryłki leci do góry... i cała gospodarka staje w miejscu!
4) Poczytaj sobie np. dokument Strategia 2020, a będziesz widział dokąd zmierzamy..
Pozdrowienia i powodzenia!
PS Widzę, że Twój samochód z HHO pali mniej... zgadza się?
|
|
|