Komputery, RTV, AGD, Komorki - Operatorzy komórkowi
krzychu - 03-09-2013, 07:13
Ja pytałem ostatnio o przedłużenie w T-Mobile i po negocjacjach nigdzie nie znalazłem taniej. Od wczoraj jest chyba nowa oferta jeszcze nie sprawdzałem. Może po prostu w punkcie nie można negocjować? Bo na infolinii teraz bez problemu (kiedyś trzeba było się dobijać do działu utrzymania klienta).
W każdym razie jeden numer z Tak-Taka chce przenieść do Nju Mobile i po prostu mnie krew zalewa. Karta już stara i była zarejestrowana bez PESEL-a. Więc tak:
- formularz na stronie
- kurier z kartą + umowa do podpisania
- po paru dniach mail o odmowie przeniesienia numeru bo się dane nie zgadzają (brak PESEL-a).
- zaktualizowałem dane w T-Mobile
- napisałem maila do Nju, że dane są już ok
- odpisują, że moje przeniesienie straciło ważność i jeszcze raz muszę podpisać dokumenty.
Odechciewa mi się tego całe Orange po prostu... Do tego przeczytałem już, że coś tak prozajicznego jak wyłączenie PIN to jakaś czarna magia dla Orange
JCH - 03-09-2013, 07:56
Marcin-Krak napisał/a: | Byłem dziś w t mobile celem przedłużenia 2 umów.
Załamałem się najkrócej pisząc. Tak fatalnych warunków jak 10 lat jestem nie było. | Przenoś się do innej sieci. Za rok wrócisz skoro się przyzwyczaiłeś do logo
Marcin-Krak - 03-09-2013, 08:07
Cezar napisał/a: | 200min do wszystkich i umowa na 18miesiecy - bez telefonu - w T-mobile |
300 min, paczka netu 500 MB - być może będzie 1GB za 0 zł, program antywirusowy do telefonu gratis i coś jeszcze - ale to się okaże Negocjacje in progress - za długo już jestem i za dużo kasy płaciłem. teraz pora na oszczędności skoro teraz mają podejście - jak nie bierzesz tabletu - to nie mamy dla Ciebie oferty
Cezar - 03-09-2013, 08:42
elektryk napisał/a: | Czy w tej ofercie t-mobile jest jakiś haczyk? |
Nie ma haczykow - zapomnialem dodac 0.5 GB internetu i o wiele wiekszy zasieg od Play
krzychu - 03-09-2013, 08:45
W poprzedniej ofercie ceny dla stałych abonentów były podane z elektroniczną fakturą (bez niej +5), dla nowych ceny były podane bez elektronicznej faktury (po aktywacji -5zł) czy jakoś tak. Jak dzwoniłem to na wstępie dostawałem od tego jeszcze jakieś -10zł/miesiąc w abonamentach ~50zł.
docencik87 - 03-09-2013, 17:23
Cezar napisał/a: | Nie ma haczykow - zapomnialem dodac 0.5 GB internetu i o wiele wiekszy zasieg od Play |
No nie wiem, biorąc pod uwagę, że Play korzysta z zasięgu wszystkich trzech operatorów + swój własny . Lepszego zasięgu nie znajdziesz.
Ja mam takie warunki
300 min do wszystkich + darmowe do Play i stacjonarne + internet 1GB = 25 zł netto.
robertdg - 03-09-2013, 18:42
docencik87 napisał/a: |
No nie wiem, biorąc pod uwagę, że Play korzysta z zasięgu wszystkich trzech operatorów + swój własny . Lepszego zasięgu nie znajdziesz.
| Skąd w takim razie biorą sie anomalie zasiegowe na takich samych fonach w tym samym miejscu/obrębie, przykładowo Play nie ma zasięgu, a T-mobile czy Orange mają na dobrym albo bardzo dobrym poziomie zasieg
elektryk - 03-09-2013, 19:12
robertdg napisał/a: | Skąd w takim razie biorą sie anomalie zasiegowe na takich samych fonach w tym samym miejscu/obrębie, przykładowo Play nie ma zasięgu, a T-mobile czy Orange mają na dobrym albo bardzo dobrym poziomie zasieg | Nie bronię Play, ale u mnie w firmie w centrum Łodzi, Plus ma kiepski zasięg i duże straty sygnału (jakości połączenia) a Play śmiga aż miło. Jak się doda okresowe duże wpadki, np w kwietniu tego roku Plus nie miał zasięgu prawie w całym województwie łódzkim, to wszyscy operatorzy są tyle samo warci.
docencik87 - 03-09-2013, 20:23
robertdg napisał/a: | Skąd w takim razie biorą sie anomalie zasiegowe na takich samych fonach w tym samym miejscu/obrębie, przykładowo Play nie ma zasięgu, a T-mobile czy Orange mają na dobrym albo bardzo dobrym poziomie zasieg |
Z ustawień w telefonie?? Mój np. wybiera najmocniejszy zasięg i jeżeli nie ma Play podłącza się do Plusa, Orange lub T-mobile.
Batmanikus - 03-09-2013, 20:43
W październiku kończy mi się czteroletnia lojalka (po 1,5 roku nowy telefon + podpisanie umowy na kolejne 2 lata) z Play.
Na chwilę obecną nie wiem jakiego wybiorę operatora. Czy jakaś sieć może sprostać moim niewygórowanym warunkom?
Noje oczekiwania w stosunku do operatorów:
- Chcę mieć abonament – nie lubię się bawić w doładowywanie konta. W moim oszczędzaniu stosuję zasadę automatyzacji finansów w tych obszarach, w których manualne pilnowanie pieniędzy daje za małe oszczędności. Dlatego kupuję abonament i kontakty z operatorem ograniczam do opłacenia comiesięcznej faktury.
Nie chcę przepłacać jako abonamentowiec – nigdy nie rozumiałem (i nadal nie rozumiem) dlaczego jako lojalny klient operatorów, gwarantujący im co miesiąc stały przychód z opłaty abonamentowej, traktowany jestem przez operatora “po macoszemu” (a przynajmniej takie mam czasami wrażenie), np. stawki za SMS mam wyższe, stawki za rozmowy mam wyższe itp. Kłuły mnie w oczy promocje dla osób doładowujących kartę: bonusy do każdego doładowania, pakiety dające tańsze rozmowy itp. Po prostu nie chcę być “dmuchany”. Chcę mieć takie same warunki jak prepaid lub lepsze Chcę uczciwej oferty
Nie chcę być związany długoterminową umową – wkurzają mnie długie umowy – uważam je za zło konieczne: jeśli chcę mieć dobre na daną chwilę warunki, to muszę podpisać z operatorem długą umowę. A potem po pół roku okazuje się, że weszły nowe, jeszcze korzystniejsze kosztowo taryfy… a ja muszę jeszcze przez 1,5 roku mieć wrażenie, że przepłacam.
- Abonament ma być jak najniższy, a ceny za połączenia stałe – męczyło mnie zawsze czytanie ofert typu: “kup abonament za 100 zł, to zapłacisz za minutę 20 groszy. Kup za 50 zł, to zapłacisz za minutę 24 grosze”. I bądź tu mądry. Jakim cudem ta sama minuta połączenia może różnie kosztować? Ja chcę wiedzieć, że cena jest stała i niska. I chciałbym płacić jak najniższy abonament (koszty stałe).
- Chcę wiedzieć ile zapłacę maksymalnie – i z drugiej strony… skoro dany operator ma plany taryfowe “unlimited”, w których po zapłaceniu, np. 100 zł można dzwonić bez ograniczeń, to ja też chcę wiedzieć, że decydując się na tańszy abonament, np. za 30 zł i dużo dzwoniąc (operator i tak zarobi na tym co wydzwonię), to ja także tych 100 zł / m-c nigdy nie przekroczę. Że będzie taka górna granica kosztów.
- Nie chcę żeby operator obciążał mnie za to czego nie wykorzystałem – czasami dzwonię więcej, a czasami mniej. Czasami potrzebuję więcej danych w komórce (na wyjazdach i wakacjach), a czasami mniej (jak korzystam z WiFi w domu). I co z tego, że mam pakiet 1 GB za X zł / m-c. Optymalnie byłoby żebym miał cenę taką jak w pakiecie, ale nie płacił za transmisję danych, jeśli z niej nie korzystam. Ja rozumiem, że operator ma inny interes, ale mój punkt widzenia jest właśnie taki
Mam wrażenie, że każda sieć na te warunki zareaguje tak...
Marcin-Krak - 03-09-2013, 21:19
Batmanikus, takie rzeczy, to tylko w erze, ery nie ma więc ... masz odpowiedź
Ja wynegocjowałem abonament 25 zł - 300 min, 0,5 GB za free, za więcej trzeba zapłacić 10 zł (po przekroczeniu).
Do tego dostałem promocję na 2 numer na kartę
Ogólnie jestem umiarkowanie zadowolony.
elektryk - 03-09-2013, 22:45
Batmanikus napisał/a: | Czy jakaś sieć może sprostać moim niewygórowanym warunkom [...] | Moim zdaniem przesadzasz, oczekujesz że operator da Ci ofertę z gwarancją "najniższej" ceny, że nigdy nikomu nie da tańszej oferty. Ciekawe co powiesz na oferty korporacyjne, gdzie firma negocjuje powiedzmy do poziomu 50% ceny dla klienta detalicznego.
Albo oczekujesz że operator sam domyśli się po miesiącu przed podliczeniem rachunku że może lepiej jakbyś miał abonament bez limitu bo mniej zapłacisz.
Nikt nie broni żebyś do abonamentu dokupywał sobie pakiet danych na czas wyjazdu, oczywiście będzie on droższy niż jakbyś płacił co miesiąc, ale jak wyjeżdżasz raz do roku to pewnie wyjdziesz na plus. Przykładowo w Play pakiet 1GB w abonamencie kosztuje 8zł, a jakbym chciał dokupywać to 25zł.
Czy w przypadku firmy ubezpieczeniowej wymagasz żeby nie płacić opłaty za miesiąc w którym nie korzystałeś z ubezpieczenia?
Batmanikus - 04-09-2013, 00:03
Ha. I tu Was zaskoczę. Te warunki spełnia njumobile
A tak w ogóle to nie są moje warunki tylko pewnego jakiegoś tam blogera
http://jakoszczedzacpieni...-tani-abonament
Czyli być może nju a być może zostanę w play. Się zobaczy.
gulgulq - 08-10-2013, 12:48
Powiem że jestem zaskoczony bo po kilku latach w Play niestety będę musiał opuścić te sieć.
Szukam abonamentu z opcjami:
- rozmowy bez limitu do wszystkich
- sms do wszystkich bez limitu
- pakiet internetowy
- abonamenty biznesowe
Porównując:
- PLAY: Formuła Unlimited 4.0 - 49.99 zł netto:
+ minut na połączenia międzynarodowe do UE -100 minut
+ 15 miesięcy umowy
- brak pakietu internetowego (10 zł za 2 GB)
- T-Mobile - 49.90 zł netto
+ pakiet internetowy 1 GB
- Usługa proDysk 5GB za 4 zł które mi nie jest potrzebna i która trzeba pamiętać i wyłączyć
- 24 m-c umowa
- PLUS - 65 zł netto
+ rabat 50% na 6 miesięcy
+ umowa 12 miesięcy
- brak pakietu netowego (opcja 7 zł bez limitu - 1 GB)
- Orange - na razie serwer w modernizacji
Zestawiając:
PLAY: 60 zł/mc - rocznie 720 zł
TMobile: 50 zł/ mc - rocznie: 600 zł
PLUS: 72 zł - rocznie: 195 (rabat na 6 mc) + 390 + 84 (pakiet netowy) = 669 zł
Najtaniej wychodzi Tmobile i ale chyba przeważa PLUS mimo że cena za pakiet wygląda na najwyższą a po roku znów jestem wolny .
krzychu - 08-10-2013, 12:53
Nie rozumiem czemu najdroższe jest najtańsze, ale w TMobile co dzwonię to każdy chętnie od razu chce negocjować i dawać. Zadzwoń i zapytaj, teraz też salony mają możliwość negocjowania.
|
|
|