[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z alarmem, immobilizerem - Lancer CYxA
grzesg - 11-08-2019, 21:30 Temat postu: Migająca dioda alarmu( immobilaizera) Witam !
Problem jak w temacie, podczas jazdy zauważyłem, że zaczęła mrugać czerwona dioda od alarmu, żadnych innch objawów, któś coś podobnego miał, jakiś pomysł co to może być ?
marmach - 17-06-2020, 20:30
Witam,
mam alarm montowany w ASO o oznaczeniu 7833. Na lewym słupku jakiś czujnik. Dotąd sądziłem, że to czujnik ruchu. Ostatnio zauważyłem, że alarm nie działa na ruch wewnątrz auta, można mieć otwarte szyby, machać ręką, nic nie działa. Dopiero po otwarciu drzwi, klapy bagażnika uruchamia się syrena.
Mam wrażenie, że kiedyś alarm się załączał, gdy np. odklejała się osłona przeciwsłoneczna na przedniej szybie, ale już sam nie wiem. Mam ten samochód od nowości, nigdy nie wyłączałem alarmu tym małym kluczykiem. Może ktoś mi podpowie / przypomni, jak to jest z tym 7833... Z góry dzięki za informację zwrotną.
Pozdrawiam.
tyku - 19-06-2020, 11:00
marmach, Twój alarm to Gemini 7833. Instrukcja obsługi w języku angielskim:
https://www.instrukcjaobs...7833/instrukcja
marmach napisał/a: | Ostatnio zauważyłem, że alarm nie działa na ruch wewnątrz auta, można mieć otwarte szyby, machać ręką, nic nie działa. |
Może nie masz zamontowanych czujników ultradźwiękowych (czujniki ultradźwiękowe wykrywają ruch wewnątrz pojazdu). Zazwyczaj instalowane w słupkach bocznych koło szyby przedniej. Uszkodzona może być centralka od czujników (kable wypięte).
NKE77 - 20-08-2020, 10:25 Temat postu: alarm Lancer Witam, czy w każdym Lancerze jest autoalarm standardowo? Na pilocie są dwa przyciski LOCK i UNLOCK do centralnego zamka ale czy w tym czasie włączany i wyłaczany jest alarm? wchodziłem do środka zamykałem sie z pilota odczekałem chwil kilka i niestety cisza podejrzewam ze alarmu nie ma. Możecie mnie oświecić?
tyku - 21-08-2020, 10:07
NKE77 napisał/a: | czy w każdym Lancerze jest autoalarm standardowo? | Jest alarm, ale nie jest aktywowany.
Jeżeli zostanie aktywowany, działa tylko na czujniki otwarcia (brak czujników ultradźwiękowych).
NKE77 - 21-08-2020, 10:19
tyku napisał/a: | NKE77 napisał/a: | czy w każdym Lancerze jest autoalarm standardowo? | Jest alarm, ale nie jest aktywowany.
Jeżeli zostanie aktywowany, działa tylko na czujniki otwarcia (brak czujników ultradźwiękowych). |
Reasumując, jeśli jest aktywowany zadziała tylko wówczas gdy będzie próba otwarcia samochodu bez kluczyka? Jak to proponujecie przetestować? A jeśli nie jest aktywowany jak to sprawdzić i jak aktywować?
michaello - 21-08-2020, 12:39 Temat postu: Re: alarm Lancer
NKE77 napisał/a: | wchodziłem do środka zamykałem sie z pilota odczekałem chwil kilka i niestety cisza |
Wejdź do auta wciśnij przycisk na pilocie i spróbuj uruchomić auto, wtedy powinien zadziałać alarm.
NKE77 - 21-08-2020, 14:03 Temat postu: Re: alarm Lancer
michaello napisał/a: | NKE77 napisał/a: | wchodziłem do środka zamykałem sie z pilota odczekałem chwil kilka i niestety cisza |
Wejdź do auta wciśnij przycisk na pilocie i spróbuj uruchomić auto, wtedy powinien zadziałać alarm. |
Zamknąłem się wewnątrz na pilota i odpaliłem silnik bez problemu, alarm sie nie odezwał
Bizi78 - 21-08-2020, 14:08
Alarm trzeba aktywować kompem serwisowym MUT3 lub innym dobrym interfejsem.
NKE77 - 21-08-2020, 14:19
Bizi78 napisał/a: | Alarm trzeba aktywować kompem serwisowym MUT3 lub innym dobrym interfejsem. |
czyli do tzw.magika i płacić? dobrze ze paliwo ze zbiornika sam bierze i przyspiesza jak cisnę w pedał
Bizi78 - 21-08-2020, 14:29
Cytat: | czyli do tzw.magika i płacić? |
Takie życie w dzisiejszych czasach .
Najlepiej ugadać się z userem tokyo to przy okazji może wiele fajnych funkcji uruchomić .
NKE77 - 24-08-2020, 09:55
Bizi78 napisał/a: | Cytat: | czyli do tzw.magika i płacić? |
Takie życie w dzisiejszych czasach .
Najlepiej ugadać się z userem tokyo to przy okazji może wiele fajnych funkcji uruchomić . |
Tak? a co jeszcze można aktywować?
konserwator95 - 16-09-2020, 08:41
piker, czesc. Mam podobny problem co ty. Przy próbie zamykania samochodu migają lampy i samochód sie zamyka sprawdzałem klamki drzwi zakmniete. Ale nie daje sygnału dźwiękowego przy otwieraniu i zamykaniu. Dioda w alarmie wogule nie świeci. Sprawdzałem po 15 min samochód był zamknięty ale diody świecącej od alarmu nie było. Ktoś miał taki problem? Pomóżcie Dodam jeszcze ze od jakiegos czasu przy próbie otworzenia samochodu ma problem z załapaniem i musze podejść niemal pod sama szybę gdzie jest alarm i wtedy za 2-3 razem otwiera.... to moze być wina baterii w kluczyku ??
amil00 - 13-10-2020, 21:19
Witam,
ogólnie u mnie alarm działa. Ale występuje od pewnego czasu dziwna sytuacja.
Gdy odpalam auto, dioda alarmu (czerwona na lewo od kierownicy) gaśnie i zapala się wydając przy tym dziwny dźwięk. Po około 15 minutach sytuacja ustaje. Żeby to lepiej zobrazować wrzucam nagranie ze środka auta:
https://megawrzuta.pl/download/b22b43448c9cd831e6bf122fe75340df.html
Pytanie brzmi, czy jest to oznaka zapowiadającej się awarii czy to problem np bezpiecznika?
Pozdrawiam
zenker - 15-01-2021, 23:36
Czy podpowie mi jak dezaktywować ten alarm gemini 933 albo w ogóle odłączyć , z góry dziękuje
|
|
|