To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Powrót do korzeni - Toyota :-)

Owczar - 12-11-2013, 00:37

Adam, z którego roku są te gumy?
idas - 12-11-2013, 07:16

Z końcówki 2009 Marcinie;)
Koledzy dzięki za opinie!

mkm - 12-11-2013, 23:35

Matejko napisał/a:
idas napisał/a:
Wulkanizator twierdzi że absolutnie nie zagraża mojemu bezpieczeństwu

potwierdzam :)

taaa :roll:
Weź to napraw, bo niefortunnie trafisz tym ubytkiem w kant dziury i nieszczęście gotowe.

idas - 13-11-2013, 11:48

Gdzieś czytałem że naprawa czegoś takiego może jeszcze osłabić konstrukcję więc nie jestem przekonany... na przyszły rok po prostu zmienię tę parę ;) w zimie i tak nie mam zamiaru szaleć bo nie po to jest. Póki co oponki ciche i "przyczepne" choć węższe.
mkm - 13-11-2013, 13:51

Przy takich ubytkach tylko zalewają uszkodzenie.
Oglądnij dokładnie całą oponę, bo nie wiadomo z jakiego auta były ściągnięte.
Najczęściej komplety idą z rozbitków.
idas napisał/a:
w zimie i tak nie mam zamiaru szaleć bo nie po to jest.

To faktycznie można sobie darować :wink:

idas - 13-11-2013, 14:31

mkm napisał/a:
To faktycznie można sobie darować

Sarkazm? :wink: w zimie jeżdżę ostrożnie i stosunkowo wolno, prędkości autostradowych prawie nie rozwijam (czasem na obwodnicy).
mkm napisał/a:
Najczęściej komplety idą z rozbitków.

Taką przeszłość tych opon również podejrzewałem bo kto sprzedaje komplet opon z bieżnikiem 8mm (równo)? :) Na szczęście nie było niespodzianek przy wyważaniu, opony nie posiadają odkształceń. Nie ma wibracji podczas jazdy.

mkm - 13-11-2013, 14:50

idas napisał/a:

Sarkazm? :wink:

Nie. Tak mi się napisało :D

idas - 20-11-2013, 22:36

Tak jak napisałem opona zostanie na tę zimę w stanie niezmienionym, na przyszły sezon możliwe że wymienię (aczkolwiek szkoda trochę :( (). Auto zauważalnie więcej zaczęło palić, nie wiem ile mi tam dmuchnęli ale chyba mało nie jest, więc podejrzewam że to jednak zimowy bieżnik i jego większe opory toczenia dają o sobie znać, albo to wina mniejszej ilości spalanego oleju :] Spala mniej oleju więc więcej beny ;P Generalnie spalanie w mieście na 200km gdzie 60km to autostrada wyszło 9,35l/100km (dużo ;()). DZiwi mnie to trochę bo zimówki węższe - 195 (letnie 205). A może to wina kata który błaga o wymianę :] a może jeżdżenia w dużych korkach ostatnimi czasy...
A propos kata :

Kat magnaflow - metalowy, spełnia normę euro3, przepływ 200CPSI, niedługo wspawanie, dla bezpieczeństwa razem z redukcją kątową dla drugiej sondy (jak by się ECU nie spodobał nowy kat przynajmniej nie będzie mi dawał po oczach :P ).To tyle, toyota jeździ i sprawia frajdę ;)

Owczar - 21-11-2013, 09:55

A może niższa temp ma wpływ na spalanie? Dużo więcej teraz pali?
idas - 21-11-2013, 12:48

Na takim mieszanym dystansie spodziewałbym się spalania 8,7l/100 (w samym Wrocławiu miałem ostatnio wynik równe 9l/100km) więc wygląda na to że minimum 0,5l/100 więcej. Choć obecnie wskazówka znacznie szybciej zaczęła opadać (nie, nie jest tak nieobliczalna jak w mitsubishi :P )
Owczar - 21-11-2013, 12:57

A to taka nieduża różnica w sumie. Może mieć związek z niższymi temperaturami.

idas napisał/a:
(nie, nie jest tak nieobliczalna jak w mitsubishi :P )

Ile bym dał żeby mój tyle palił :P

idas - 21-11-2013, 13:09

Owczar napisał/a:
Ile bym dał żeby mój tyle palił

No nie gadaj że byś chciał więcej wydawać na stacji benzynowej :P Niestety LPG do tego silnika się nie nadaje (poza tym używam często parkingów podziemnych ;) ).
Mam nadzieję że po zmianie kata celica zacznie tak kopać jak Twój galant ;P Fajnie idzie to V6 :)

Owczar - 21-11-2013, 13:25

idas napisał/a:
Mam nadzieję że po zmianie kata celica zacznie tak kopać jak Twój galant ;P Fajnie idzie to V6 :)

Zredukuj przy wysokich obrotach na jeszcze nższy bieg i będzie kopała :) AT daje takie fajne wrażenie, bo z reguły jadąc MT nie redukujesz tak "chamsko". A tutaj nawet przy bardzo wysokich obrotach redukuje z kickdownem i pwooduje takie szarpnięcie ;)

Hugo - 21-11-2013, 22:01

Dlaczego Celica się nie zagazuje?
idas - 21-11-2013, 22:20

Zagazuje się i podobno nawet chodzą dobrze na gazie, tylko zwykle niezbyt długo... Tu co nieco napisali:
http://świat.samochodów.pl/instalacje-gazowe-2/silniki-vvt-i-a-gaz/
Generalnie na forach toyoty odradzają gaz w VVTi, przebiegów dużych nie robię więc zwracałby się również długo (choć pewnie z gazem jeżdziłbym częściej tylko dla zabawy :]).