Nasze nieMiśki ;-) - Powrót do korzeni - Toyota :-)
Owczar - 12-11-2013, 00:37
Adam, z którego roku są te gumy?
idas - 12-11-2013, 07:16
Z końcówki 2009 Marcinie;)
Koledzy dzięki za opinie!
mkm - 12-11-2013, 23:35
Matejko napisał/a: | idas napisał/a: | Wulkanizator twierdzi że absolutnie nie zagraża mojemu bezpieczeństwu |
potwierdzam |
taaa
Weź to napraw, bo niefortunnie trafisz tym ubytkiem w kant dziury i nieszczęście gotowe.
idas - 13-11-2013, 11:48
Gdzieś czytałem że naprawa czegoś takiego może jeszcze osłabić konstrukcję więc nie jestem przekonany... na przyszły rok po prostu zmienię tę parę w zimie i tak nie mam zamiaru szaleć bo nie po to jest. Póki co oponki ciche i "przyczepne" choć węższe.
mkm - 13-11-2013, 13:51
Przy takich ubytkach tylko zalewają uszkodzenie.
Oglądnij dokładnie całą oponę, bo nie wiadomo z jakiego auta były ściągnięte.
Najczęściej komplety idą z rozbitków.
idas napisał/a: | w zimie i tak nie mam zamiaru szaleć bo nie po to jest. |
To faktycznie można sobie darować
idas - 13-11-2013, 14:31
mkm napisał/a: | To faktycznie można sobie darować |
Sarkazm? w zimie jeżdżę ostrożnie i stosunkowo wolno, prędkości autostradowych prawie nie rozwijam (czasem na obwodnicy).
mkm napisał/a: | Najczęściej komplety idą z rozbitków.
|
Taką przeszłość tych opon również podejrzewałem bo kto sprzedaje komplet opon z bieżnikiem 8mm (równo)? Na szczęście nie było niespodzianek przy wyważaniu, opony nie posiadają odkształceń. Nie ma wibracji podczas jazdy.
mkm - 13-11-2013, 14:50
idas napisał/a: |
Sarkazm? |
Nie. Tak mi się napisało
idas - 20-11-2013, 22:36
Tak jak napisałem opona zostanie na tę zimę w stanie niezmienionym, na przyszły sezon możliwe że wymienię (aczkolwiek szkoda trochę (). Auto zauważalnie więcej zaczęło palić, nie wiem ile mi tam dmuchnęli ale chyba mało nie jest, więc podejrzewam że to jednak zimowy bieżnik i jego większe opory toczenia dają o sobie znać, albo to wina mniejszej ilości spalanego oleju :] Spala mniej oleju więc więcej beny ;P Generalnie spalanie w mieście na 200km gdzie 60km to autostrada wyszło 9,35l/100km (dużo ;()). DZiwi mnie to trochę bo zimówki węższe - 195 (letnie 205). A może to wina kata który błaga o wymianę :] a może jeżdżenia w dużych korkach ostatnimi czasy...
A propos kata :
Kat magnaflow - metalowy, spełnia normę euro3, przepływ 200CPSI, niedługo wspawanie, dla bezpieczeństwa razem z redukcją kątową dla drugiej sondy (jak by się ECU nie spodobał nowy kat przynajmniej nie będzie mi dawał po oczach ).To tyle, toyota jeździ i sprawia frajdę
Owczar - 21-11-2013, 09:55
A może niższa temp ma wpływ na spalanie? Dużo więcej teraz pali?
idas - 21-11-2013, 12:48
Na takim mieszanym dystansie spodziewałbym się spalania 8,7l/100 (w samym Wrocławiu miałem ostatnio wynik równe 9l/100km) więc wygląda na to że minimum 0,5l/100 więcej. Choć obecnie wskazówka znacznie szybciej zaczęła opadać (nie, nie jest tak nieobliczalna jak w mitsubishi )
Owczar - 21-11-2013, 12:57
A to taka nieduża różnica w sumie. Może mieć związek z niższymi temperaturami.
idas napisał/a: | (nie, nie jest tak nieobliczalna jak w mitsubishi ) |
Ile bym dał żeby mój tyle palił
idas - 21-11-2013, 13:09
Owczar napisał/a: | Ile bym dał żeby mój tyle palił |
No nie gadaj że byś chciał więcej wydawać na stacji benzynowej Niestety LPG do tego silnika się nie nadaje (poza tym używam często parkingów podziemnych ).
Mam nadzieję że po zmianie kata celica zacznie tak kopać jak Twój galant ;P Fajnie idzie to V6
Owczar - 21-11-2013, 13:25
idas napisał/a: | Mam nadzieję że po zmianie kata celica zacznie tak kopać jak Twój galant ;P Fajnie idzie to V6 |
Zredukuj przy wysokich obrotach na jeszcze nższy bieg i będzie kopała AT daje takie fajne wrażenie, bo z reguły jadąc MT nie redukujesz tak "chamsko". A tutaj nawet przy bardzo wysokich obrotach redukuje z kickdownem i pwooduje takie szarpnięcie
Hugo - 21-11-2013, 22:01
Dlaczego Celica się nie zagazuje?
idas - 21-11-2013, 22:20
Zagazuje się i podobno nawet chodzą dobrze na gazie, tylko zwykle niezbyt długo... Tu co nieco napisali:
http://świat.samochodów.pl/instalacje-gazowe-2/silniki-vvt-i-a-gaz/
Generalnie na forach toyoty odradzają gaz w VVTi, przebiegów dużych nie robię więc zwracałby się również długo (choć pewnie z gazem jeżdziłbym częściej tylko dla zabawy :]).
|
|
|