To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Skrzynia biegów - pytania, problemy techniczne.

Yooauth - 12-09-2018, 11:49

serwis
Bizi78 - 12-09-2018, 12:28

Spytaj chłopaków na Oliwskiej, w serwisie mitsumaniaków :wink: .
grzesiopol - 12-09-2018, 12:38

MichalRBB napisał/a:
(wybór tylko z Millers/Liqui Moly/Valvoline/Motul) jaki jest polecany przez Was.
ile głów tyle zdań Ja używam produktów Valvoline w każdym samochodzie i jak na razie mnie nie zawiodły.
RalfPi - 05-03-2019, 22:06
Temat postu: Pierwszy bieg nie chce wyjść - skrzynia, sprzęgło?
Hej,
jak w temacie - 3'ka słabo wchodzi (czasami wogóle nie chce wejść i jeszcze raz wciskam sprzęgło, chwilę delikatnie przycisnę lewarek skrzyni i bieg wchodz)i. Zdarza się to średnio raz na 3 wrzucenia 3 biegu. Czasami prawie wcale, czasami co chwila.
Pierwszy bieg nie chce wyjść - średnio raz na tydzień/500km. Wrzucam jedynkę, chcę wrzucić 2"kę i nic. Bieg nie chce wyskoczyć, Muszę jeszcze raz wycisnąć i nacisnąć pedał sprzęgła, żeby dało się wyrzucić bieg lub muszę zrobić delikatną lekką przygazówkę - moje spostrzeżenie pokazuje, że w wilgotne i zimne dni zdarza się taka "awaria" częściej.
Co było zrobione - olej w skrzyni wymieniony, płyn hamulcowy wymieniony, sprzęgło jest od nowości, a w skrzyni nic nie było robione. Jak mechanik w ASO patrzył przy ostatnim sprawdzaniu luzów co to może być, to zauważył, że na postoju przy wrzucaniu 1-wszego biegu można wyczuć baardzo delikatnie szarpnięcie. Przebieg to ok. 175kkm, rocznik 2010, silnik 143KM, 1.8.
Proszę o wskazówkę osób z podobnym problemem lub doświadczonych Forumowiczów. Jak uda się samochód naprawić lub znaleźć przyczynę, to można śmiało wrzucić do odpowiednie tematu, o ile będzie potrzeba.

Marcino - 06-03-2019, 12:13

RalfPi napisał/a:
Jak mechanik w ASO patrzył przy ostatnim sprawdzaniu luzów co to może być, to zauważył, że na postoju przy wrzucaniu 1-wszego biegu można wyczuć baardzo delikatnie szarpnięcie.

To wskazuje jednoznacznie ze sprzęgło ciągnie i nie jest całkowicie rozłanczane. Jest wtedy problem z synchrinizowaniem.
Zaczął bym od kontroli całego układu hydraulicznego wsysprzęglania - czy jest zgodnie ze specyfikacją.

MichalRBB - 06-03-2019, 16:50

Cytat:
Proszę o wskazówkę osób z podobnym problemem lub doświadczonych Forumowiczów.

Ja miałem takie same objawy. Na początku stycznia zacząłem od wymiany oleju, ale za dużo to nie pomogło w lepszej pracy skrzyni, biegi dalej się zacinały, zwłaszcza zmiana z jedynki na dwójkę i wrzucanie trzeciego biegu. Polepszenie w zmianie biegów przyszło w piątek gdy wyjechałem z warsztatu po czyszczeniu przepustnicy, od tego momentu nie mam problemu ze zmianą biegów. Wiem, że skrzynia i przepustnica nie mają ze sobą wiele wspólnego jeżeli chodzi o biegi, ale po wyczyszczeniu przepustnicy inaczej pracują obroty silnika i może w tym należy upatrywać "usterki". Do dnia dzisiejszego biegi wchodzą jak w masło :D :D

RalfPi - 06-03-2019, 19:55

Marcino napisał/a:
RalfPi napisał/a:
Jak mechanik w ASO patrzył przy ostatnim sprawdzaniu luzów co to może być, to zauważył, że na postoju przy wrzucaniu 1-wszego biegu można wyczuć baardzo delikatnie szarpnięcie.

To wskazuje jednoznacznie ze sprzęgło ciągnie i nie jest całkowicie rozłanczane. Jest wtedy problem z synchrinizowaniem.
Zaczął bym od kontroli całego układu hydraulicznego wsysprzęglania - czy jest zgodnie ze specyfikacją.

Dziękuję Marcino. Byłem ostatnio w ASO, ale nie było czasu tego sprawdzić. Dużo to roboty? Czy mogę jakoś to samemu sprawdzić?

MichalRBB Dziękuję. Widzę, że szykuje się jutro miłe popołudnie :)

MichalRBB - 06-03-2019, 23:16

Cytat:
Dziękuję. Widzę, że szykuje się jutro miłe popołudnie

Nie ma za co. Daj znać czy będzie poprawa, bo jestem ciekaw. Pozdrawiam

tyku - 07-03-2019, 10:33

RalfPi, Najpierw sprawdź dobrze przewody-kable przekładni. :roll:

CABLE GEARSHIFT - 2460A037

grzesiopol - 07-03-2019, 12:42

Miałem to samo w swoim, trójka haczyła się i też nie zawsze. Niestety samochód zmienił właściciela i nie wiem jak to się skończyło.
Z tego co jeździłem do znajomego mechanika to mówił, że to wina tego wybieraka na górze skrzyni, podobno się zaciera lub brudzi. Linki sterują tym wybierakiem a on dopiero wybierakami w skrzyni. Podobno trzeba to rozebrać i przeczyścić, do tego w skrzyni przy wybierakach też są plastikowe elementy i mogą się wycierać. Zaznaczam podobno bo nie zaglądałem do środka i opieram się na tym co wypytałęm i wyczytałem.
Myślę, że wina leży w środku i bez rozebrania nic nie można zrobić.

Marcino - 07-03-2019, 16:01

Z tego co piszecie. to na końcu linek (nr 5 i 6) są pewnie jak w galancie tulejki metalowo gumowe. Jak sie to zatrze na wybierakach przy skrzyni to ciężko chodzi. Widziałem takie rozwarstwione już. Rozebrać zarówno pod wybierakiem i przy skrzyni. Wyczyscić nasnarować.

[ Dodano: 07-03-2019, 16:05 ]
RalfPi napisał/a:
Dziękuję Marcino. Byłem ostatnio w ASO, ale nie było czasu tego sprawdzić. Dużo to roboty? Czy mogę jakoś to samemu sprawdzić?

Nie wiem jak u was sie odpowietrza.W galancie wystarczy odkrecić odpowietrznik i poczekać.
Tak samo przy pedale sprzęgła jest regulacja skoku pedału.

michok - 07-03-2019, 18:02

u mnie też trójka ciężko wchodzi, podobne objawy jak u kolegi kilka postów wyżej. kupiłem olej millers trx 75w80, ale nie wiem czy nie oddam skrzyni do romentu wg waszych wskazowek. a na końcu zaleję tym millersem.
RalfPi - 07-03-2019, 19:22

Wymieniałem płyn hamulcowym w ASO, więc zakładam, że układ należycie odpowietrzyli (młody to był Mechanik, ale ogarniał). Biegi bez sprzęgła przy zgaszonym silniku wchodzą jak marzenie. Dużo nie mieszałem, bo niby coś tam się może wytrzeć od braku odpowiedniego smarowania.
Jutro jest trochę dłuższy dzień, to może uda się tą przepustnice chociaż ruszyć.
Co do cięgień/linek czy podobnych elementów - muszę najpierw ogarnąć konstrukcję skrzyni, żeby zająć się sprawą. Inna sprawa, że skóra na gałce się poluzowała (obraca się dookoła gałki) i też trzeba to jakoś ugryźć. Chyba eko-driving i mieszanie biegami wziąłem sobie zbyt poważnie do serca :P

Lucas123w - 07-03-2019, 19:33

RalfPi, mieszałeś, mieszałeś i namieszałeś że wyluzowałeś gałkę :D
Ile macie Panowie przebiegu że biegi tak słabo wchodzą ? Szczerze u mnie mogę palcem je wrzucać i same wchodzą ale ja mam przebieg ok 90k tyś przelotu.

Pocieszę was tylko tym że Pug 208 i jego skrzynia to jest walka a nie przyjemność, każdy bieg trzeba jak łopatą wrzucać a auto nowe :D

grzesiopol - 07-03-2019, 21:11

RalfPi dokładnie i u mnie było, na sucho było ok. Podczas jazdy czasami trudno było wrzucić trójkę, o ile pamiętam to jeszcze gorzej było jak podczas zmiany biegu zwiększałem obroty (przegazowałem). Nie było to zbyt uciążliwe więc nie rozbierałem skrzyni. Teraz to myślę, że to wina wybieraków lub co gorsza synchronizatora trzeciego biegu. U mnie pomagało wrzucanie trójki z czwórki, czyli z dwójki na czwórkę a potem na trójkę.