Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM
Marcino - 06-05-2014, 14:40
sveno napisał/a: | Marcino, poczekaj do następnej ulewy. Jak znowu nie zapali to kopułka i palec do wymiany. |
Dzięki, Spodziewany deszcz jutro.... będą testy. Nie stawiam w garażu bo... obecnie grila tam spawam..:P
Marcino - 20-05-2014, 14:21
Wczoraj po 2 latach znowu nabiłem klimę.... 90zł z osuszaniem. Wszytko na oryginalnych czesciach jeszcze. Jak raz dobrze poprawili mi w Gdańsku to działa, a zaraz po zakupie jeden paprak mi powiedział że chłodnica+ osuszacz do wymiany.... jak mi zwiał czynnik. Tak więc Jest ok, choć zauwazyłem że cłodnica gubi lamelki. trzeba z karcherem uważać:)
I tak lepiej niż 10 lat młodszym 307 bo tam wiecej uciekło, i podobno w rocznikach 2011 już chodnice w peugotach puszczają.
robertdg - 21-05-2014, 07:53
Marcino napisał/a: | I tak lepiej niż 10 lat młodszym 307 bo tam wiecej uciekło, i podobno w rocznikach 2011 już chodnice w peugotach puszczają. | No to opowiem Ci lepsza bajkę, 1,5roczna Avensis, chłodnice przednie do wymiany po spotkaniu z ciśnieniem węża ogrodowego, znajomy chciał sobie chłodnice wymyć bo miał pełno robaczków i zdażało się, że temperatura lubiła skoczyć ponad normę.
Marcino - 29-05-2014, 09:19
Dziś wyjeżdzam na dolnyc-ślask z rodzinką i klops... Peugeot na LPG nie wkręca się pod moją nogą powyżej 4.5kRPM... wrrr, dobrze że się nim przejechałem bo żonka nie odczuwała bo nigdy go tak nie kręci, nie mam czasu tego zdiagnozowac ale chyba pompa nie daje rady cisninia podać.
Tak więc niezawodny dziadek Galant pojedzie na wycieczkę. Idę go odkurzyć, spojrze na olej i płyny, ciśneinie w oponach i.... w drogę. Nie lubie takich akcji bo zawsze lubie przejrzeć na kanale samochód ze dwa dni wcześniej aby nie było niespodzianek. Musi być dobrze, po wyminianie rozrządu tylko klimę dobiłem nawet pod maskę nie zagladałem od miesiąca:)
robertdg - 29-05-2014, 19:12
Marcino napisał/a: | pod maskę nie zagladałem od miesiąca:) | Pewnie rdzą zarosły, przesmaruj by ich nie połamac
Marcino - 30-05-2014, 11:30
Bo to porządne auto wiec nie zagladam jak się nie psuje się... i 10 l/100 LPG w trasie zjadło:)
Jak wczoraj sprawdziłem to korekty krótkie i średnia mam na 5% a mapka LPG pod PB.... ale nic nie stroiłem
Marcino - 04-07-2014, 05:48
Na tapete poszła 307-ka, klocki z tyu konczą żywot. Własnie po niecałych 3 godz anu czekam na kolege który przetoczy mi tarcze. A tarcze to ciekawy wynalazaek księgowych zintegrowane z pistą i łożyskiem. Po odkeceniu śruby na kucz 36 same spadły z wałka.
Dodatkowo wylał się amortyzator z tyłu więc zamówie nowe.
Marcino - 04-07-2014, 07:04
TArcze przetoczone, jest 7.5mm czyli do mimimum mamy 0.5, na tyle jeszcze troche pojażdzą. Zastanawiam się czy może być że dały rade 225kkm? Wygladają na oryginałyt z Francuskim łożyskiem SNR, chyba że niemiec wymianiał przez 170kkm.
Zamówione klocki TRW - 65zł, amorki KYB - 160zł szt.
fj_mike - 07-07-2014, 10:46
Ile takie tarcze kosztują?
Francuzi mają "ciekawe" pomysły.
Marcino - 07-07-2014, 12:02
NA allaegro zestaw tarcze klocki "no name" 500zł, ale w sklepach widzę 300-400zł sztuka.
Dziś rano po wczorjaszych burzach, moim myciu silnka w galancie znowu lekko kichał i prychał.. tzn nie szedł tak równo jak powinien. Biorę się ewidentnie za ukłąd zapłonowy. Muszę pozamawiać częsci i się zrobi. Wogule chce przy nim trochę porobić bo nie chce go sprzedawać
Oto lista do zrobienia:
1. Układ zpłaonowy
2. Regeneracja zacisków tynych
3 Uszczelnienie wydechu - łączniki elesatyczne
4. Reperaturki tył - chyba sam zrobie
5. Konserwacja
6. Wymiana dzwi na bez korozji
7. Zdrzak przód - wymiana lib spawanie pęknięcia
8. Lakierowanko w jeden kolor
fj_mike - 07-07-2014, 12:26
Wymień przewody hamulcowe na tył. Lubią gnić w okolicach filtra paliwa.
Marcino - 07-07-2014, 13:07
fj_mike napisał/a: | Wymień przewody hamulcowe na tył. Lubią gnić w okolicach filtra paliwa. |
Wymienione 2 lata temu:) tak samo jak chłodnica i swap hamulców z przodu.
Marcino - 25-07-2014, 12:43
Wczoraj spawałem wydech sąsiadowi w Oplu Vectra, pieknie mi poszło jak na zwykłą spawarkę transformatorową, aż strach się bać gdy będę miał migomat:P
Marcino - 08-09-2014, 09:48
Galant na mieście.... spotkał Borewicza w całkiem dobrym stanie.
W zesżłym tg wzorowo przegląd, minął rok po swapie hamulców i wszytko wzorowo wg mnie. Jedynie zaczyna coś się odzywac z lewej strony - prawdopodobnie prosty się konczy, szrpalismu ale nic nie wyszło więc jak podniosę do góry to sprawdzę sworzeń prostego - i tak długo wytrzymał bo mu nową gumkę zapodałem, regenerowany już dawno czeka.
A jak się ograrne to trzeba się za blachę zabrac bo Pan na przegladzie powiedział ze te nagkola to już by trzeba zrobic. Najgorzej że nie wiem czym będe do pracy wtedy jedził i dzieciaki woził, zastanawiałem się zeby jakiegoś "trupa" na chwilę kupic na czas repontu blachy w galancie.
KsiadzRobak - 08-09-2014, 09:53
W weekend w Sopocie też widziałem Poldka oraz 126p (tych akurat więcej jeździ).
Podlot był chyba świeżo malowany, piękny czerwony lakier...
|
|
|