To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Ele-Galant-cik by Wajcheusz.

Wajcheusz - 10-08-2014, 16:34

Więc tak, w tym miesiącu na tył idą Mikody GT - czarne
+ klocki ATE
+ szczęki
+ nowy zestaw montażowy

Wymienię przy okazji płyn hamulcowy, ale zostaje DOT4, a i sprawdzę przód.

Zastanawiałem się nad EBC Turbo Groove, ale okazuje się, że opinie wcale nie są tak pochlebne, nawet z Red Stuffami z EBC.

Wajcheusz - 12-09-2014, 21:20

Dziś zamówione Mikody GT i ATE klocki na przód.
Dodatkowo przegub zewn. od pasażera.

Przy okazji będzie zrobiona skrzynia, bo łożysko dało znać o sobie,
na przyszły miesiąc plan na amorki przód (tylko jakie KYB? czy olejowe),
bo mimo że tłumienie mają dobre, to chyba mają luz przód/tył.

arturj123 - 12-09-2014, 22:59

Amortyzatory olejowe do Galanta są za miękkie. Szukaj KYB Made in Japan (ewentualnie KYB Ultra SR), Bilstein, Sachs - gazowo - olejowe

Mikoda GT - w pełni świadomy opinii o tych tarczach?
Miałem identyczny zestaw Mikoda GT + klocki ATE ale dla tarczy 256mm - po około 20kkm tarcze miały rowki, pokrzywione, biły strasznie.

KsiadzRobak - 13-09-2014, 22:45

Chciałbym tylko powiedzieć, że fabrycznie w Galantach EA do 1998 r były montowane amortyzatory olejowe.
sveno - 14-09-2014, 15:50

Wajcheusz napisał/a:
tylko jakie KYB? czy olejowe),
wszystkie amortyzatory mają olej w środku :)
KsiadzRobak napisał/a:
fabrycznie w Galantach EA do 1998 r były montowane amortyzatory olejowe.
tak, bo inne wtedy nie istniały gazowo-olejowe.
Bierz gazowo-olejowe potocznie zwane gazowymi :)

Bilstein nie produkuje już amortyzatorów do naszych Galantów :( jak znajdziesz jakieś to są to leżaki magazynowe.

mkm - 25-09-2014, 04:22

sveno napisał/a:

KsiadzRobak napisał/a:
fabrycznie w Galantach EA do 1998 r były montowane amortyzatory olejowe.
tak, bo inne wtedy nie istniały gazowo-olejowe.

Ale chyba tylko do Galanta... bo "gazówki" to chyba lata 50-te lub 60-te :wink:

Marcino - 25-09-2014, 08:37

sveno napisał/a:
Bilstein nie produkuje już amortyzatorów do naszych Galantów jak znajdziesz jakieś to są to leżaki magazynowe

Czy to jest potwierdzone?

sveno - 25-09-2014, 10:31

Marcino, na wiosnę tego roku szukałem amroków dla siebie. Na allegro znalazłem Bilsteiny B4 do Galanta, kupiłem i za 2 dni dostałem telefon od sprzedawcy, że nie mają na stanie i nie mają skąd ściągnąć. (To po co wystawiają na aukcje przedmiot którego nie mają? Dostali odpowiedni komentarz) Potem dostałem od jednego forumowicza (chyba Dżusa) nr. telefonu do przedstawiciela Bilstein na Polskę. Zadzwoniłem, powiedziałem co mnie interesuje, on obiecał poszukać, a następnego dnia powiedział, że nie ma i nie będzie bo Bilstein już tego nie produkuje :(
Wajcheusz - 21-10-2014, 08:19

Więc tak:

Na wałku sprzęgłowym wymienione łożyska, jedno - to otwarte, serwis wstawił ze stalowym koszem, ja już załatwiłem z poliamidowym - to już szumiało ostro.

Drugie z nich miało bicie w jednym miejscu na cały obrót.
1.NSK B25-139 - 35zł netto
2.NSK TM206U1 (odpowiednik 6206 TVH C3 FAG) - 18,62 zł netto

Dodatkowo wymienione przeguby przednie - oba, oraz tarcze hamulcowe i klocki przód na Mikoda GT Black oraz klocki ATE.

Olej Mobil 1 ESP Formula 1 - 5W30 przy przebiegu 176700 km (po ~12kkm na Millers xf longlife 5W40 - jakoś nie polecam tego oleju - ubytku zero)

Amorki jednak dobre, więc zostały jakie są ...

Wajcheusz - 27-10-2014, 17:52

W sobotę zmieniłem koła na zimę, jak się okazało po dzisiejszym wyważaniu, niepotrzebnie, muszę wrzucić lato na auto, a 3 felgi dać do prostowania.

W dodatku chyba jednak wymienię amorki z przodu, dzisiaj zaliczyłem "nierówność" na drodze, to dźwięk dobijającego amora mnie nie na żarty wystraszył ...

No cóż, ale do Krk jednak jadę na zimie, wolę być przygotowany na wszelką ewentualność, poza tym, to tylko 1kkm w te i nazat, a tak to głównie Targi SyMas i Maintenance ...

Wajcheusz - 22-01-2015, 22:13

Amorki z przodu jednak zostały, a okazało się, że luz był na poduszce skrzyni biegów, uczeń mechanika nie dokręcił nakrętki i się odkręciła ...

Dzisiaj wymieniony uszczelniacz na skrzyni biegów, bo poprzedni niestety puszczał olej na tarczę sprzęgła,
przy tej okazji wymienione sprzęgło - komplet VALEO, i filtr powietrza, teraz Miś to Szatan, a nie Misio :-)

Koszt sprzęgła - 490 +200 za wymianę (Tanio? Drogo?)

Po raz kolejny stwierdzam, że zakochałem się w Mitsubishi :-) ))))) :twisted: :wink: :mrgreen:

Hugo - 23-01-2015, 08:16

Wajcheusz napisał/a:
(Tanio? Drogo?)
Za tanio. Pewnie znowu czegoś nie dokręcili :mrgreen:
booohal - 23-01-2015, 12:35

Hugo napisał/a:

Za tanio. Pewnie znowu czegoś nie dokręcili :mrgreen:

:D
Rzadko kiedy ktoś bierze mniej jak 250zł. 200 to super cena, w zależności ile przycięli na częściach ;)

Wajcheusz - 08-02-2015, 20:47

Hugo, booohal,
Na częściach nikt nic nie przyciął, gdyż jest to "mój" warsztat, dobrego kolegi, i razem z nim składałem sprzęgło :-) )

Poza tym rozbiórka była podyktowana przeciekiem uszczelnienia ze skrzyni na tarczę sprzęgła.

Samo sprzęgło kupowałem osobiście, i gdyby znajomy nie wyrejestrował warsztatu, to jeszcze bym Vat odzyskał :-)

Misiu jest bardzo narowisty, zrywa się, aż miło.

Szukam kierownicy, znaczy samej poduchy, bo u Mnie klakson ma zworkę, pytanie czy kiera od nowszego gala pasuje? w sensie cała ?

Sunderland86 - 08-02-2015, 22:50

Wajcheusz napisał/a:
Hugo, booohal,
Na częściach nikt nic nie przyciął, gdyż jest to "mój" warsztat, dobrego kolegi, i razem z nim składałem sprzęgło :-) )

Poza tym rozbiórka była podyktowana przeciekiem uszczelnienia ze skrzyni na tarczę sprzęgła.

Samo sprzęgło kupowałem osobiście, i gdyby znajomy nie wyrejestrował warsztatu, to jeszcze bym Vat odzyskał :-)

Misiu jest bardzo narowisty, zrywa się, aż miło.

Szukam kierownicy, znaczy samej poduchy, bo u Mnie klakson ma zworkę, pytanie czy kiera od nowszego gala pasuje? w sensie cała ?

Kierownica będzie pasowała z dowolnego rocznika produkcji ea.