Outlander I GEN Techniczne - Outlander a jego silnik 2.0 Di-D.
Hubeeert - 30-09-2007, 14:07
alvent napisał/a: | A spróbujcie przy około 1200 0brotów na 4 wcisnąć do podłogi gaz.......kicha.... | Toż nawet jak na diesla są to obroty za niskie. Gdybyś popatrzył na wykres momentu obrotowego okazałoby się że przy 1200 masz okkoło 1/3 lub mniej. Nie mówiąc o tym, że deptanie przy 1200 obr to potężne obciążanie układu korbowo tłokowego ze szczegółnym uwzględnieniem panewek.
Teraz będą moje uwagi co do diesli
1500 - absolutna granica poniżej której nie schodzimy przy bardzo spokojnej jeździe ze stałą prędkością na biegach 4 i 5 (i 6)
1900 - 2000 przy tych obrotach większość diesli ma już 80% max momentu obrotowego lub max moment. Przy szybszej jeździe starajcie się tak zmieniać bieg na wyższy, żeby trafić w te obroty to ułatwi Wam przyspieszanie. I przyspieszamy nie jak w benzynce 16V do odcinki a do około 3,5 - 4 tys obrotów. Wtedy docodzimy do mocy max a dalsze kręcenie jest wlaściwie nieuzasadnione
Diesel lubi niskie obroty. Ja wiem, że te nowoczesne się kręcą ale i tak jak możemy - 2-3tys obrotów i tak jechać. Spróbujcie - stała prędkość, pewność, że pod nogą czeka tylko na przyspieszenie żeby wyprzedzić marudera no i mniejsze zużycie paliwa. Aha - wspominałem już, że przy tych obrotach jest ciszej?
Wiadomo Outlander te 160-180 pojedzie. Ale na dłuższą metę to jest tak
1. Nie da się tak długo bo jakiś maruder wyskoczy
2. Zużycie paliwa wzrasta dramatycznie
3. HAŁAS zabija radość z jazdy
4. Policja itd
Pozdrawiam
PS
Jackie ma serwis w Białymstoku.
www.mitsubishi-grafix.pl
Anonymous - 30-09-2007, 15:01
a tak przy okazji ... ile wycisnęliście max na autostradzie ?
chodzi o Outka II oczywiście
Jackie - 01-10-2007, 13:34
alvent napisał/a: | Jackie...czy to jest zgodne z gwarancją????... Mogę się wybrać do Twojego serwisu:)...zreszta niebawem mam przegląd po 15 tyś. |
Jak najbardziej. Program dostarcza MMC Jeżeli tylko masz ochotę, zapraszam do Białego na przegląd
Pozdrawiam
Anonymous - 01-10-2007, 22:21
Jackie napisał/a: | Jak najbardziej. Program dostarcza MMC Jeżeli tylko masz ochotę, zapraszam do Białego na przegląd |
a możesz podać trochę szczegółów? które parametry są zmieniane i jakie są tego efekty...
Hubeeert - 02-10-2007, 00:21
tommay ja znam MMC to nie podają jakichkolwiek info oprócz tego, że to update softu - tak samo robił i robi VW. Nawet zresztę nie pytają czy chcesz tylko wgrywają
Efekty trzeba by było na hamowni sprawdzać.
Pozdrawiam
Anonymous - 02-10-2007, 08:22
no szkoda... trochę się łudziłem że może uda się coś dowiedzieć...
Ale czy można update softu rozumieć jako lepszy komfort jazdy (osiągi) przy jednoczesnym niskim spalaniu? Wcześniej pisano, że w Outku ludzie uskarżają się na turbo dziurę, na co jakimś tam lekarstwem ma być ów nowy soft... Stąd chciałbym wiedzieć na ile poprawia się poziom jazdy, a na ile jest to czysta kosmetyka
Hubeeert - 03-10-2007, 00:15
tommay, powiem tak - popularny CHIPTUNING w kupie jaką była 75KM astra wreszcie dał mi możliwość jazdy poniże 2000obr i ruszania bez dławienia silnika.
Wszystko jest kwestią dobrania programu do samochodu a więc jego masy, napędu i oczekiwanych parametrów typu osiągi, spalanie, ekologia.
Hiszpan - 03-10-2007, 08:46
Hubeeert napisał/a: | Wszystko jest kwestią dobrania programu do samochodu a więc jego masy, napędu i oczekiwanych parametrów typu osiągi, spalanie, ekologia. |
Jadę dzisiaj na serwis, więc zobaczymy co z tym nowym softem
Chociaż szczerze mówiąc niespodziewam się, aby po zmianie miał 300 KM, palił 4l/100km i do setki dochodził w 2 s (tak potrafi tylko moja waga łazienkowa)
Gene - 03-10-2007, 08:52
Hiszpan napisał/a: | (tak potrafi tylko moja waga łazienkowa) |
Anonymous - 03-10-2007, 09:36
Hiszpan napisał/a: |
Jadę dzisiaj na serwis, więc zobaczymy co z tym nowym softem
Chociaż szczerze mówiąc niespodziewam się, aby po zmianie miał 300 KM, palił 4l/100km i do setki dochodził w 2 s (tak potrafi tylko moja waga łazienkowa) |
Powiem tak, jakakolwiek zmiana na lepsze zawsze jest lepszym rozwiązaniem niż brak tej zmiany... Ja jestem w zasadzie zadowolony z mojego Outka, ale skoro może być lepiej, to dlaczego nie...
Napisz jak już będziesz po, i podziel się efektami zmiany softu ..
Mateusz - 03-10-2007, 14:24
ja takze jestem ciekaw doznan po wprowadzeniu zmian, swoja droga mozecie mi wierzyc lub nie ale uzytkujac wczesniej VW Passata z tym samym silnikiem co w nowym Outku mam porownanie- w Outlanderze II jest lepiej, poki co 2500km przejechane ale po pierwsze nie bierze oleju po drugie nie kopci a to juz dla mnie znaczy lepiej.
pozdrawiam,
mateusz
Anonymous - 03-10-2007, 18:56
Z informacji, które przekazano mi w ASO - nowy soft poprawia pracę silnika na "zimno". Podobno nic więcej .
Cytat: | poki co 2500km przejechane ale po pierwsze nie bierze oleju |
bierze...bierze...ale nie aż tak dużo... podczas przejechanych około 12 000 km dolałem jakieś 700 ml.
Anonymous - 03-10-2007, 21:33
a co to znaczy "poprawia pracę na zimno"?
Anonymous - 03-10-2007, 22:56
Może niezbyt precyzyjnie się wypowiedziałem....chodzi o pracę silnika zaraz po rozruchu, po dłuższym postoju. Faktycznie jakieś dziwne "drgawki" pojawiały sę czasem.
Tyle się dowiedziałem.
Hiszpan - 03-10-2007, 23:56
"Klekotu" TDI na zimno niepoprawi żaden soft
|
|
|