Nasze Miśki - galant... czyli jak się wszedłem na minę i jak ją rozbrajam
i9i - 30-12-2014, 21:54
Hubeeert napisał/a: | Owszem, ale ustawienie na znakach nie gwarantuje poprawnego ustawienia wałka balansowego.... | To już wiem. I pytałem, czy jest możliwość weryfikacji bez zrzucania całego rozrządu? Ale widzę, że będę musiał do tego dojść samemu metodą prób. awas napisał/a: | Te które znalazłem są z kombi - podejdą do sedana? | Trzeba by się pytać tych co handlują częściami. To raczej rzadko zmieniana część i nikt się nie pochwalił.
KsiadzRobak - 31-12-2014, 08:22
i9i napisał/a: | czy jest możliwość weryfikacji bez zrzucania całego rozrządu |
oczywiście
wystarczy zdjąć górną obudowę (w 2.0 to dosłownie kilka śrubek), ustawić znak na zębatce na znaku na obudowie
zdjąć dolną obudowę rozrządu (więcej pracy, ale nie trzeba paska zdejmować - tylko osprzęt) i sprawdzić czy pompa oleju jest na znaki (jak nie to zrobić 2 obroty wałem by zębatka wałka znów się zgadzała i tak do skutku)
jak wszystko już będzie na znaki to wsadzić ten śrubokręt w otwór i będzie wiadomo
robertdg - 31-12-2014, 08:33
Dla tych co nie rozumieją, że położenie na znaku nie gwarantuje prawidłowego ustawienia rozrządu:
https://www.youtube.com/w...NUBy-Q3djg&hd=1
KsiadzRobak - 31-12-2014, 08:53
robertdg napisał/a: | Dla tych co nie rozumieją, że położenie na znaku nie gwarantuje prawidłowego ustawienia rozrządu | otóż to - przeciwwaga jest w górze i trzeba się starać, żeby rozrząd źle złożyć, bo w tej pozycji pompa oleju sama ucieka ze znaków
awas - 01-01-2015, 14:49
Co do pasów z napinaczami to kupiłem te z kombi bo cena była śmieszna. Przy okazji wziąłem też tunel środkowy z podłokietnikiem bo u mnie był ułamany jeden plastik (tak że cały tunel bez jednego zatrzasku mam do oddania w cenie wysyłki jakby ktoś chciał). Wszystko wskazuje na to, że pasy są identyczne w sedanie i kombi ale żeby je zamontować muszę zdjąć tylną półkę (może przy okazji wymienię głośniki). I tu moje pytanie - jak zdemontować tylną półkę - będę wdzięczny za jakieś linki bo jak zwykle przeszukiwanie forum mi nie idzie.
Bizi78 - 01-01-2015, 16:09
awas napisał/a: | tu moje pytanie - jak zdemontować tylną półkę - będę wdzięczny za jakieś linki bo jak zwykle przeszukiwanie forum mi nie idzie. |
Ściągnij z forum manuala, tam powinno być:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3447
Hugo - 01-01-2015, 19:04
awas napisał/a: | muszę zdjąć tylną półkę (może przy okazji wymienię głośniki | Głośniki wymienia się bez demontażu półki. awas napisał/a: | jak zdemontować tylną półkę |
1. Zdejmujesz siedzisko kanapy.
2. Odkręcasz 2 nakrętki mocujące boczki oparcia kanapy i zdejmujesz je pociągając w górę i do przodu.
3. Składasz oparcie kanapy.
4. Wyjmujesz 3 albo 4 kołki (nie pamiętam ile ich jest) mocujące półkę do karoserii pod oparciem.
5. Od strony bagażnika odkręcasz 2 nakrętki na klucz 10, wykręcasz oprawkę z żarówką i od strony kabiny wyjmujesz 3 światło STOP.
6. Od strony bagażnika odkręcasz po 4 na stronę wkręty mocujące maskownice głośników i od strony kabiny wyjmujesz maskownice.
7. Wyplatasz pasy przez nacięcia w półce (zobaczysz o co chodzi jak zdejmiesz boczki oparcia).
8. Chwytasz półkę pośrodku żeby się złożyła i wysunęła spod plastików na tylnych słupkach, pociągasz ją do siebie i wysuwasz w kierunku przodu auta.
I jest Twoja
awas - 10-01-2015, 17:07
Tylne głośniki wymienione. Wstawiłem 17cm pioneery (radio mam też pioneer 4x50W) 3-drożne TS-G1733 - są praktycznie identyczne jeśli chodzi o wymiary z seryjnymi więc było to plug&play (tylko końcówki kabli musiałem połączyć). Seryjne 15W nowe 40W. Pierwsze wrażenie - masakra (na minus) ale po zmianie ustawień w radiu zaczęły jakoś grać. Wreszcie słychać wysokie tony i niskie zjeżdżają trochę niżej niż w seryjnych. Ogólnie wszystko jest lepiej dopóki nie zrobi się głośno. Stare na dużych głośnościach jakoś dawały radę a nowe szybciej zaczynają pierdzieć. Oczywiście mogłem wstawić coś bez wysokich tonów ale często wożę z tyłu pasażerów i nie chciałem żeby słyszeli tylko buczenie.
Szkoda że nie sprzedają jakichś 18 cm bo spokojnie by weszły do tyłu.
Ciekaw jestem czy dałoby się wstawić do tyłu 6x9 (mam takie pioneery z poprzedniej fury i grały bardzo fajnie), jak zrobi się ładniejsza pogoda to może coś porzeźbię.
Z mniej optymistycznych rzeczy to byłem dziś na przeglądzie i ... nie podbili mi dowodu. Do wymiany przewody hamulcowe. Orientuje się ktoś ile może kosztować wymiana (najlepiej całości).
robertdg - 10-01-2015, 18:43
awas napisał/a: | Z mniej optymistycznych rzeczy to byłem dziś na przeglądzie i ... nie podbili mi dowodu. Do wymiany przewody hamulcowe. Orientuje się ktoś ile może kosztować wymiana (najlepiej całości). | Zależy do jakiej bramy uderzysz, za poczciwą, porzadną, uczciwa robotę z częsciami musisz w granicach 500zł wykartkować za wymiane obu tylnych rurek hamulcowych z odpowietrzeniem całego układu
awas - 10-01-2015, 19:32
No właśnie tylne u mnie są do wymiany.
Kupuje się gotowce czy mechanik rzeźbi z miedzi?
robertdg - 10-01-2015, 19:37
Najtaniej wychodzi dorobienie całkowicie nowych miedzianych od początku do końca.
KsiadzRobak - 12-01-2015, 08:56
10m przewodu miedzianego to ok. 100 zł, wystarcza aż nadto
nakrętki po 1 zł/szt.
30 zł za litr DOTa
reszta to robocizna
awas - 12-01-2015, 11:23
Hamulce się robią, dziś będę miał podbity przegląd (jeśli nic dziwnego po drodze nie wyskoczy).
Niestety jest kolejna rzecz do zrobienia w mojej padace. Po wymianie rozrządu coś zaczęło trzaskać przy 2000 tys obr/min. Zajrzałem pod maskę i zobaczyłem że jakby cała ruchoma część pompy klimatyzacji lata na boki (ale tylko przy tych 2 tys obr/min). Po wyłączeniu silnika wszystko wydaje się być sztywne i łożysko chyba luzu nie ma. O co kaman? Czy winny może być luźny pasek (po wymianie jeszcze nie został docelowo naciągnięty i z rana po odpaleniu fura piszczy)? Czy wymienia się tylko łożysko czy trzeba całą pompę?
KsiadzRobak - 12-01-2015, 11:38
Na pewno chodzi o klimę? - sprzęgiełko jest na gumowych odbojnikach, więc jak się któryś odklei to zaczyna się telepać - to fakt. Ale że masz 2.0 to częstsze jest rozwulkanizowanie się koła pasowego na wale. Koło do nabycia np.:
http://allegro.pl/mitsubi...4974055865.html
szuwar - 12-01-2015, 13:05
awas napisał/a: | Niestety jest kolejna rzecz do zrobienia w mojej padace. |
Było trzeba kupić z V, przynajmniej trochę rekompensuje problemy z usterkami jak wszystko jest ok. A tak na poważnie to z każdym leciwym autem nie ma lekko, zobacz warsztaty pełne a mitsu w nich tak dużo nie ma.... po prostu trafiłeś na mało zadbany egzemplarz skoro tyle rzeczy na raz wypływa.
|
|
|