Nasze Miśki - Galant Avance Czarna Perła by komarsnk
komarsnk - 13-09-2015, 18:21
Zrobiło się z rana chłodniej, bardziej wilgotno i taka jest sytuacja, że nasiliły się objawy przydławiania przy pierwszym przyspieszeniu. Wygląda to tak, że odpala praktycznie od strzała ale tak z takim jednym przydławieniem na moment przed startem. Na wolnych chodzi równo. Wrzucam bieg, dotaczam się bez gazu do wyjazdu na główną drogę i tu pojawia się czkawka. Podczas ruszania jakby mu paliwa brakowało albo mega przelewało ale to śmierdziałoby beną chyba. 2-3 sekundy marudzenia i zaczyna normalnie jechać. Raz było tak, że po wrzuceniu biegu nie chciał sam jechać - nierówno pracował.
Jak się go odpali na LPG to nic takiego nie ma miejsca więc to na 100% coś na linii paliwowej...
Na pierwszy ogień pójdzie filtr - nie zmieniany jeszcze od zakupu
Ale mam takie moje odjechanie spostrzeżenie: kilka osób za Forum zauważyło (w tym ja), że po odpaleniu jak się ruszy i wkręci na trochę wyższe obroty (powiedzmy, że ok.2.5k RPM) z okolic nawiewu słychać taki krótki szum jakby odpowietrzenie czegoś? I to zawsze na zimno zaraz po ruszeniu mam i tylko raz aż do całkowitego ostygnięcia. W poprzednim też tak było.
I teraz tak: jak odpaliłem wtedy na LPG, pojeździłem trochę bez tych objawów, zatrzymałem auto, zgasiłem i odpaliłem na Pb. I teraz najlepsze, że po ruszeniu na ciepłym silniku było słychać właśnie to "odpowietrzenie" nazwijmy to. Czyli coś się "rusza" na linii zasilania paliwem raz i potem zostaje tak do ostygnięcia i ponownego użycia. Jakieś odpowietrzenie układu paliwowego? Jakiś regulator ciśnienia?
Bo może tego można by było się czepić jak wymiana filtra nie pomoże...
Ale zacznijmy od początku: filtr jakiej firmy polecacie?
Tomi89 - 13-09-2015, 18:29
Ja w tamtym miesiącu montowalem MANN'a, trochę ciężko było dostać w sklepach motoryzacyjnych.
komarsnk - 13-09-2015, 18:55
Tomi89 napisał/a: | Ja w tamtym miesiącu montowalem MANN'a, trochę ciężko było dostać w sklepach motoryzacyjnych. |
Na chwilę obecną to jest mój typ ale może jest coś co ma lepszy stosunek jakości do ceny
Prosto mówiąc: coś tańszego i też dobrego
mjsystem - 13-09-2015, 19:22
komarsnk, mam dokładnie te same objawy Będę śledził Twój temat. A nie ma nigdzie w postach o galu takiego objawu opisanego?
Hugo - 13-09-2015, 19:42
Mam dokładnie to samo. Filtr paliwa wymieniony i bez zmian.
komarsnk - 13-09-2015, 19:47
mjsystem napisał/a: | Będę śledził Twój temat. A nie ma nigdzie w postach o galu takiego objawu opisanego? |
No właśnie się nie natknąłem - póki co jest to dla mnie największa zagadka Galanta
Ale spokojnie Panowie - będę z tym walczył w październiku po powrocie z urlopu
komarsnk - 13-09-2015, 19:48
Hugo napisał/a: | Mam dokładnie to samo. Filtr paliwa wymieniony i bez zmian. |
A jak działa regulator ciśnienia paliwa? Gdzie on jest? Czy jest wymienialny? Może to jest jakiś trop.
Bizi78 - 13-09-2015, 19:54
komarsnk napisał/a: | Gdzie on jest? |
Powinien być na listwie wtryskowej.
Na schemacie to chyba nr. 07803.
http://www.mitsubishi-mot...D550%26page%3D1
komarsnk - 13-09-2015, 20:27
Dzięki - tak myślałem, że to jest to.
Kolejne pytanie: gdzie się mierzy ciśnienie paliwa? I czym? (oprócz tego, że manometrem )
radek79 - 13-09-2015, 20:40
gdyby zawór był walnięty to nie chodził by wcale lub objaw by występował nie zależnie od temp.silnika,szybciej będzie jak zatankujecie 98 i pojeździcie na niej to powinno ustąpić
Hugo - 13-09-2015, 20:46
komarsnk napisał/a: | A jak działa regulator ciśnienia paliwa? Gdzie on jest? Czy jest wymienialny? Może to jest jakiś trop. | Nie wiem jak działa, ale jest na listwie wtryskowej i można go wymienić. radek79 napisał/a: | szybciej będzie jak zatankujecie 98 i pojeździcie na niej to powinno ustąpić | Sprawdzę przy kolejnym tankowaniu.
Bizi78 - 13-09-2015, 20:47
komarsnk napisał/a: | Kolejne pytanie: gdzie się mierzy ciśnienie paliwa? I czym? (oprócz tego, że manometrem ) |
W manualu plik 13 masz pokazane i opisane jak zrobić fuel pressure test .
komarsnk - 13-09-2015, 20:48
radek79 napisał/a: | jak zatankujecie 98 i pojeździcie na niej to powinno ustąpić |
Próba nie strzelba...
Hugo napisał/a: | Sprawdzę przy kolejnym tankowaniu. |
A Ty Hubert chyba nie masz gazowni na pokładzie?
Bizi78 napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Kolejne pytanie: gdzie się mierzy ciśnienie paliwa? I czym? (oprócz tego, że manometrem ) |
W manualu plik 13 masz pokazane i opisane jak zrobić fuel pressure test . |
Heh dzięki
Że ja nie wpadłem, żeby zajrzeć i tym razem zajrzeć do manuala
komarsnk - 13-09-2015, 21:07
Coś popsułem i temat zniknął z działu Nasze Miśki
komarsnk - 13-09-2015, 21:07
O już jest
|
|
|