[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - SWAP hamulców z Outlandera II/Lancer X Ralliart do Lancera X
krzychu - 14-08-2018, 22:45
Ja bym się w takie coś nie pakowało. Może sporo rzeczy nie pasować począwszy od samych felg (chyba musza mieć mniejsze osadzenie), do tego waga takich hamulców też niekorzystnie się odbije na przyczepności na nierównościach i komforcie jazdy...
tyku - 14-08-2018, 23:30
Setzer Lancer, Kupuj i zaprezentuj. Priorytet to dobre hamowanie, a każdy model naszej marki ma problemy z hamulcami.
Setzer Lancer - 15-08-2018, 08:59
Akurat felgi to wiem jakie musza być. Min. 17” et 35. Właśnie chciałbym kupić tylko wydawać prawie dwa tysie to dość sporo ,żeby potem nie podeszło. Chociaż wiem ,ze ludzie wsadzając zaciski z innym Marek do innych Marek i jakoś psuje .Btw. Chciałem kupić nowe ale nawet nie widziałem ze niektóre komplety przewyższają prawie wartości auta 🤣🤣
krzychu - 15-08-2018, 09:12
Jesteś przekonany że na hamulce z EVO X wchodzą 17-stki? Można na hamulce z EVO IX?
A czy takie felgi z ET35 (8 cali?) nie będą Ci wystawać z nadkoli? Przypominam tylko że według polskich przepisów całe koło ma się mieścić w nadkolu, a nie tylko górą opony jak w np. w Niemczech...
Dodatkowo trzeba pamiętać, że zmienisz całkowicie balans hamulców i tył prawie przestanie hamować...
grzesiopol - 16-08-2018, 18:10
ET 35 na 8 cali na pewno bedą wystawać, trzeba dokupywać specjalne poszerzenia do nadkoli. Przerabiałem ten temat u siebie felgi 17 Et35 i opony 225/50 17 przy mocnych dołkach lub osobach z tyłu ocierało o nadkola tylne. Co do zestawu hamulców to nie wiem czy będzie p&p. Trzeba poszukać na forach czy ktoś to robił.
Setzer Lancer - 16-08-2018, 18:21
grzesiopol napisał/a: | ET 35 na 8 cali na pewno bedą wystawać, trzeba dokupywać specjalne poszerzenia do nadkoli. Przerabiałem ten temat u siebie felgi 17 Et35 i opony 225/50 17 przy mocnych dołkach lub osobach z tyłu ocierało o nadkola tylne. Co do zestawu hamulców to nie wiem czy będzie p&p. Trzeba poszukać na forach czy ktoś to robił. |
To jest 18” et 35 8j firma Oxigin - żadnych poszerzen ,nic nie obciera (zdjęcie profilowe)
krzychu - 16-08-2018, 18:27
Strzel zdjęcie z przystawioną poziomicą (albo pinowicą w tym wypadku ) bo nie chce mi się wierzyć, że w Lancerze było ponad 2cm miejsca na felgę ekstra. I nie chodzi czy obciera tylko czy nie wystaje poza obrys....
Do tego podaj źródło że felgi 17 cali wchodzą do EVO X.... Bo moim zdaniem na te tarcze 350mm nie wejdą 17 cali...
Setzer Lancer - 16-08-2018, 18:29
O tutaj doskonale widać ,nawet pokusiłbyś się o mniejsze et lub 8.5” i wtedy byłoby równo z nadkolem
https://zapodaj.net/77efa228627bb.jpg.html
Wstępnie mam info ze nie będzie tak łatwo z tym P&P
krzychu - 16-08-2018, 18:30
No na zdjęciu to tak na styk....
Setzer Lancer - 16-08-2018, 18:35
Ale jeszcze nie wystaje a wręcz jest delikatnie schowane
A tutaj opcje wyboru:
https://zapodaj.net/b5ce09deb2233.png.html
[ Dodano: 16-08-2018, 18:36 ]
EVO X miało 350 czy 330 czasem ??
krzychu - 16-08-2018, 18:54
Moim zdaniem w standardzie było 350 niezależnie czy pływające czy nie....
320 to było w EVO IX które może mieć 17 cali.
Setzer Lancer - 16-08-2018, 21:03
Aż się mordka cieszy i ślinka cieknie na myśl 350
krzychu - 16-08-2018, 21:10
Ciekawe jaka jest różnica w wadze zestawu.... Myślę że sama tarcza może być ponad 2 razy cięższa tak samo jak zaciski... Masa nieresorowana wzrośnie dość znacznie i może to wpływać na przyczepność koła na nierównościach.... No i to że powierzchnia klocka, dźwignia na tarczy i proporcja powierzchni tłoczka będzie dramatycznie inna w porównaniu z tylnym zaciskiem... I czy pedał się nie obniży....
A nie lepiej po prostu kupić jażma i tarczę z ASX-a? Bo zacisk i klocek ten sam z tego co wiem.
grzesiopol - 17-08-2018, 20:03
Setzer Lancer napisał/a: | (zdjęcie profilowe) | bardzo śmieszne to chyba żart czy ty tak serio - sorry nie mogłem się powstrzymać, przecież i tak nie zobaczę na tym zdjęciu. To wrzucone też byś odwrócił bo trzeba monitor przekręcać.
Zobacz jak to u mnie wyglądało:
felgi Alutec Burnside 17" i ET-35, opony Firestony o rozmiarze 225/50 R17.
całość delikatnie wystawała, i obcierała na dołkach i przy wiekszym ciężarze.
Zmiana na ET-40 i opony 215/50 R17 pomogła na tą przypadłość.
Co do twojego swapu z evo, nie lepiej zainwestować i kupić sobie EVO? Zaraz zaczniesz myśleć o SWAPie silnika itd i wyjdzie ci jeden wielki ULEP. Chcesz mieć lepsze hamulce od fabrycznych i nie jeżdzisz na torze to zrób ten swap co w tym temacie, dodatkowo tylko zainwestuj w jakieś lepsze tarcze i klocki. Jak nie to po prostu zmień samochód bo ten na tor się nie nadaje. Po pierwsze nie to zawieszenie a po drugie nie ta waga.
Zresztą do auta diesla 150 KM to chyba lekka przesada zakładać heble z EVO. Ja w swoim RA 240 konnym mam fabrycznie i na razie wystarczają dla mojego stylu jazdy. Nie przesadzajcie z tymi hamulcami.
Setzer Lancer - 18-08-2018, 09:09
Na swapie silnika mi nie zależy bo mam czym się pobawić z większa mocą niż EVO lubię sam poprostu coś w autach zmieniać ,aby się wyróżniało na ulicy. Ale w tym przypadku Grzechu masz racje. Wymienię chyba po prostu heble z landka II, ładnie się wypiaskuje i pomaluje. Zawsze jest ta sama tarcza i zacisk czy to 2.0B czy 2.4B lub Diesle?
Tez szukam gotowego zestawu czyli całych zwrotnic i ceny są w sumie bardzo niskie 300zł za kpl. Po przebiegach ok. 50tyś
|
|
|