To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

misjonarz. - 28-06-2009, 16:22

właśnie o to aby ktoś nagle nie zachciał sobie skręcić do takiego baru a ktoś inny pędzący z dużą prędkością w niego nie wjechał
jaca71 - 28-06-2009, 17:31

affectpct napisał/a:
Bo jest szkoła przedszkole czy coś takiego to ok należy zwolnić ale że jest bar przydrożny czy stacja paliw to po co te ograniczenia?

Jednym z najczęstszych miejsc wypadków jest właśnie wyjazd ze stacji paliw. Dlatego często jest tam ograniczenie 70 i zakaz wyprzedzania...

Ja napisze tylko od siebie. Ostatnimi czasy jakieś 2, może 3 lata zostałem nawrócony. I żeby było śmieszniej przez wtedy 4, może 5 letniego policjanta. Wtedy to właśnie córa zaczęła pytać co znaczy ciągła, co dany znak. Następne pytanie było dlaczego w takim razie wyprzedzamy na ciągłej? Brak sensownej odpowiedzi, Dlaczego jedziemy 100 jak jest 70? brak odpowiedzi. Najpierw zacząłem przestrzegać przepisów gdy jechałem z dzieckiem, z czasem przeniosło się to na jazdę zawsze. Powiem tylko tyle - jestem spokojniejszy, mniej nerwowy, uprzejmiejszy. Nie ma w jeździe już napinki, nerwów. nawet nie wiedziałem jak to wszystko przechodzi na normalne życie a nie jeździłem jak wariat - limit "mojego mistrzostwa" był dosyc niski bo w przedziale od 20 do 30KM/h. Na autostradzie raczej 30 po mieście 20. Wyjątkiem były są i będą osiedla tam zawsze jeździłem w okolicy 20km/h.

Kurcze ale spowiedź walnąłem...

Paweł_BB - 28-06-2009, 20:27

jaca71, mam podobne podejście jak Ty kiedyś - staram się trzymać w tych +20 km/h (licznikowe) w mieście i +20-30 na innych drogach tam gdzie wydaje się to bezpieczne a i tak znajomi się ze mnie śmieją że tak wolno jeżdżę tak szybkim autem :roll: generalnie w naszym społeczeństwie jest niesamowite przyzwolenie na łamanie wszelkich przepisów, nie mówiąc już o przyzwoleniu np. na jazdę po pijaku - jakoś nikt nie reaguje jak ktoś pije alkohol a później siada za kierownicę :evil:
pamar - 28-06-2009, 20:37

A co myślicie o pomyśle Pana Starańczyka:

Cytat:
Pomorscy kierowcy powinni szczególnie uważać na przepisy ruchu drogowego. Policjanci bowiem stracili cierpliwość i nie mają zamiaru pobłażać piratom drogowym - komendant wojewódzki policji Krzysztof Starańczak wprowadził w życie program "zero tolerancji". Zgodnie z założeniami programu, policjanci mają bezwzględnie karać kierowców łamiących przepisy i jak najczęściej wystawiać mandaty, pouczeń - zdecydowanie unikać.

http://gdynia.naszemiasto...ia/1015725.html

Martwię się szczególnie o te pouczenia, bo tak karać za byle co? A tak będzie, jest prikaz i koniec.

akbi - 28-06-2009, 21:43

bardzo jestem ciekawy, czy policja skupi sie na wszystkich wykroczenich, czy jedynie na lamaniu predkosci ... co jest ostatnia ich chluba .. i nawet w telewizji pieja z radosci jak zlapia gdzies na autostradzie kogos kto jedzie powyzej 170km/h ... szkoda, ze nigdy sie nie pochwalili o zlapaniu np 10 kierowcow, ktorzy to w miescie wymusili pierwszenstwo, albo nieumiejetnie ustawija sie na skrzyzowaniu powodujac w ten sposob korek
affectpct - 29-06-2009, 19:29

Paweł_BB napisał/a:
jaca71, mam podobne podejście jak Ty kiedyś - staram się trzymać w tych +20 km/h (licznikowe) w mieście i +20-30 na innych drogach tam gdzie wydaje się to bezpieczne a i tak znajomi się ze mnie śmieją że tak wolno jeżdżę tak szybkim autem :roll: generalnie w naszym społeczeństwie jest niesamowite przyzwolenie na łamanie wszelkich przepisów, nie mówiąc już o przyzwoleniu np. na jazdę po pijaku - jakoś nikt nie reaguje jak ktoś pije alkohol a później siada za kierownicę :evil:

swojego czasu "kolega" miał głupi nawyk jeżdżenia na imprezy autem a potem nim wracania, czasem w stanie takim że ledwo szedł ale miał kiedyś sytuacje że by potrącił kobitę i potem ograniczył jazdę góra po 2 piwach po kontroli policyjnej na alkomacie (trzeźwy wtedy był ) nie wsiada nawet po kieliszku. Wiem głupio robił...

Morfi - 29-06-2009, 23:07

To co dzis przeżyłem to masakra. Jak zwykle wracajac z pracy DK88 pomiedzy Gliwicami i Bytomiem chciałem skorzystac z zamkna błyskawicznego, ale jak najczęściej sa kierowcy nie znajacy przepisu którzy potrafia przed maska wyjechać
wrrr..... Czerwona Vectra wpierw ale że było szerokie pobocze to aby uniknąć hamowania ostrego z 70km/h (dozwolone 90 żeby nie było) ominołem ją poboczemza przy kolejnym zwerzeniu to juz mi Vw LT wyjechał i było posprzątane 600m przed faktycznym zwęrzeniem zaczeliśmy jechać 20km/h.
A dalej gdy go wyprzedziłem zaczelismy jechać 70km/h i bede tak robił.
Wkurzaja Mnie tacy ludzie wrrr... najcześciej to pzredstawiciele handlowi i kierowcy ciężarówek

krzychu - 29-06-2009, 23:17

Ja ostatnio miałem taki efekt. Jadę sobie żywiecka w sumie to było dzień po powodzi BB co widziałem drogę na WP którą jeżdżę cała w wodzie... A dzień potem rozwalił się bus którym mogłem wracać z pracy z tirem załadowanym z Żywca na szczęście podobno wszyscy żyją 27 osób rannych w tirze podobno strzeliła lewa przednia opona. No ale nie o tym jadę sobie i korek toczymy się 20km/h no to pytam na CB co tak korkuje no to mówią że lepper i że koszą pobocze dalej no to se wybrali moment jak zawsze... No ale patrze lewy wolne, przerywana a że się toczymy no to lewy i ledwo zacząłem manewr a na radiu słyszę "przyblokujcie tego w mitsubishi wszyscy czekają a temu się spieszy".... Nie wiem gościa boli że 4,6m go wyprzedzi?? Wyprzedzałem 3 auta na szczęście nikt nie próbował "blokować" za moment wyprzedziliśmy już w kolumnie leppera i 5 minut później byłem 10 samochodów dalej. Postąpiłem nie fair wyprzedzając w toczącą się kolejce za ciągnikiem wolnobieżnym 3 samochody? A ten pan w ciężarówce to mógł sobie przyblokować pewną panią z komórką przy uchu bo nawet na wykonanie manewru wyprzedzania nie odłożyła słuchawki przez co w tym czasie mogły 4 samochody wyprzedzić ten ciągnik a nie jeden.
Paweł_BB - 30-06-2009, 06:11

krzychu napisał/a:
ledwo zacząłem manewr a na radiu słyszę "przyblokujcie tego w mitsubishi wszyscy czekają a temu się spieszy".... Nie wiem gościa boli że 4,6m go wyprzedzi??

Normalka, takie podejście jak pies ogrodnika - sam nie zje a nikomu nie da, mnie osobiście takie sytuacje się rzadko zdarzają (może to kwestia auta) ale w CB ciągle słyszę jak kogoś innego chcą blokować :evil:

A z CB zacząłem robić coraz większy użytek i nie chrzanię się z takimi kierowcami, jak ktoś zaczyna taką gadkę lub podobną inną żeby komuś utrudnić życie to od razu rzucam ripostę, albo jak ktoś jedzie w sposób utrudniający życie jak np. jedzie sobie kilka aut wężykiem w odstępach 2-3 metrowych, nikt nie wyprzedza, nikt się nie wychyla, po prostu nic się nie dzieje to proszę o zrobienie miejsca - jakoś wtedy natychmiast robi się większy odstęp.... Jakby nie można było tak od razu :roll: ja jak jadę za kimś i nie chce m się wyprzedzać to robię odstęp a nawet zachęcam jadących z tyłu migając kierunkowskazem :wink:

krzychu - 30-06-2009, 09:24

Paweł_BB napisał/a:
mnie osobiście takie sytuacje się rzadko zdarzają (może to kwestia auta) ale w CB ciągle słyszę jak kogoś innego chcą blokować :evil:

No mi raczej się nie zdarza jeszcze rozumiem żeby blokować gościa co widać że z lewoskrętu wypruje prosto... no ale bez przesady...

Paweł_BB napisał/a:
A z CB zacząłem robić coraz większy użytek i nie chrzanię się z takimi kierowcami, jak ktoś zaczyna taką gadkę lub podobną inną żeby komuś utrudnić życie to od razu rzucam ripostę,

Dobrodziejstwem triflexa jest to że nawet jak ktoś chce coś powiedzieć nie widzi anteny CB to często nie mówi. A wtedy odpuściłem nie miałem zamiaru się zniżać do jego poziomu.

cns80 - 31-07-2009, 08:21

Ten rysunek pojawił się w temacie "Trochę humoru nie zaszkodzi II", ale jak ulał pasuje do sytuacji z 71 strony tego tematu gdzie opisywałem Trasę Siekierkowską:

Owczar, dzięki za inspirację.

Co do opisywanej przeze mnie próby zastosowania zamka błyskawicznego na ul. Żołnierskiej to wczoraj odbyła się kolejna próba. Z ciężarówki sypnął się gruz (na szczęście ten z tyłu stał dalej), bo tak bardzo nie chciała mnie wpuścić. Opel przed ciężarówką też gwałtownie ruszał i gwałtownie hamował gdy chciałem wjechać za niego. I tak mnie korciło żeby ostro wystartować (opel i ciężarówka zrobią to samo), a potem ostro zahamować (opel zrobi to samo, ale ciężarówka już nie :twisted: ). Stwierdziłem jednak że nie będę się bawił z gówniarzami.

akbi - 31-07-2009, 08:40

Odbiegając od ZB ...
w poniedziałek parkując na niemieckim parkingu hotelowym ... pierwszy raz spotkałem się z miejscem parkingowym dla ...kobiet :D ...dodam, iż było szersze, niż miejsce obok przeznaczone dla inwalidów :)

...jako, że nie jestem szowinistą, ani w ogóle uprzedzonym na punkcie kobiet - kierowców ...dodam, iż takie miejsce przydało by się w PL dla co najmniej 20% kierowców płci męskiej.

JCH - 31-07-2009, 10:01

akbi napisał/a:
pierwszy raz spotkałem się z miejscem parkingowym dla ...kobiet
U nas, pod bytomskim Tesco są miejsca nazwane "dla matek z dziećmi", nie wiem czy szersze bo przecież tam nie parkuję ;) Może te niemieckie to coś podobnego było? :roll:
Morfi - 31-07-2009, 11:58

JCH napisał/a:
pod bytomskim Tesco są miejsca nazwane "dla matek z dziećmi", nie wiem czy szersze

nie są szersze :)
akbi, mogłeś zrobić zdiecie :D

p.s Jutro na drodze Bytom -Tarnowskie Góry prosze uwarzać na blondynke w Carismie.
Bedzie jechać 1 raz i rózne rzeczy moga sie dziać. Ja będe znieczulony na fotelu pasazera 8)

swinks_UK - 31-07-2009, 12:59

Ja zawsze nie mogę wyjść z podziwu, dlaczego pobocza dróg w PL są tak upstrzone znakami i reklamami. Jest ich tak gęsto, że nawet jadąc 30km/h nie można ich odczytać.
Prawdziwy kosmos.
Jak ktoś kto stawia reklamę w polu przy drodze może myśleć, że kierowca zapisze/zapamięta/inne (??) nr. telefonu i nazwę firmy. Toż to pieniądze w błoto wyrzucone za dzierżawę tablicy/gruntu/etc.
Za 1/100 tej kwoty miałby zrobioną stronę internetową i soft wrzucający jego adres na top w popularnych wyszukiwarkach - kilka tysięcy razy skuteczniejszy środek.
A kierowcy mieliby odpoczynek od migających pstrych tablic na poboczu.

Nie zauważałem tego dopóki nie wyemigrowałem do UK... :D