Nasze Miśki - Polarny ninja
rosomak1983 - 11-09-2010, 17:41
w dalszym ciagu czekam na wiazke... stad swap chwilowo stanał. Trwaja prace czyszczenia i zabezpieczania nadszybia i a nastepnie wklejania szyby.
j-rules - 12-09-2010, 14:05
| rosomak1983 napisał/a: | | Trwaja prace czyszczenia i zabezpieczania nadszybia i a nastepnie wklejania szyby. |
Powiedz mi, jak to dokladnie robisz? Tez mnie to czeka
rosomak1983 - 12-09-2010, 16:26
| j-rules napisał/a: | | Powiedz mi, jak to dokladnie robisz? Tez mnie to czeka |
w zasadzie to ja tego nie robie tylko kolega mechanik / blacharz.
Wycieta szyba, nastepnie czyscisz szlifujac do gołej blachy. Podkład reaktywny i co tam trzeba na koniec malowanie i wklejenie szyby.
j-rules - 12-09-2010, 22:45
A myslalem ze moze sam radzisz. U mnie sie pewnie tez skonczy odstawieniem do blacharza. Powodzenia i z niecierpliwoscia czekam na CB5A
rosomak1983 - 21-09-2010, 15:55
Panowie wiazka doszła mi w poniedziałek, pomimo braku czasu przymierzyłem ja lae jest pare ale... W wiazce nie ma wtyczki do modułu zapłonowego.
Mam taka wtyczke w wiazce protona nawet kolory kabli sie zgadzaja ale... jest kablelek czerwony , biały , oraz DWA CZARNE. Skad teraz wiedziec ktore czarne połaczyc ???
Czy jak zrobie metoda prob i błedow to nie spale tego modułu albo czegos jeszcze ???
rosomak1983 - 24-09-2010, 12:34
Pomimo przeciwnosci i braku czasu w koncu moge powiedziec
BIAŁAS ODPALIŁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
oczywiscie z 4g93 pod maska
Co prawda jeszcze nim nie jezdziłem bo trzeba pospawac wydech ale pali na dotyk silnik chodzi rózno choc trzebaby wyregulowac obroty bo sa za wysokie.
Wszystko OK pozatym ze obrotomierz nie działa ale bede kombinowac pózniej.
Ja_good - 24-09-2010, 15:53
no to gratulacje-czekam na raport z odczuc z jazdy
rosomak1983 - 24-09-2010, 17:00
Swap sie wydłuzuł, choc zaczeło sie sprawnie. W dwie godziny udał osie wyjac silnik, a w nastepne dwie dnia nastepnego włożuycx nowy... Schody zaczeły sie gdy zaczałem podłaczac wziazke Okazało sie ze w protonie były całkiem inne kostki na zegary... wiec pomyslałem ze zamówie wiazke z GTika, tyle ze najpierw przyszła zła wiazka a potem znwó musiałem czekac na przesyłke własciwej. W kocu gdy doszła była urwana na niej kostka od modułu... przelutowałem z protonowskiej... i tutaj niewiem czy dobrze bo co prawda kolory kabli sie zgadzały ale były po dwa czarne kable... Kolejnym problemem był korek od chłodnicy z protona LSR nie pasował z 1.6... A poniewaz chłodnica protonowska była grubsza i w bdb stanie... modziłem z korkami i dobrałem z preludy.
W miedzyczasie wymieniłem szybe przednia i rozpoczeta została renowacja mechanizm szyb ale zobacze co ze tego wyjdzie bo zabraklo kulek.
Zalałem silnik jakims najtańszym półsyntetykiem 10W40 Lotosem bo za 1000km płukanka... Do chłodnicy narazie woda bo tez przepłuka sie cały układ.
Silnik odpalił bez problemu i chodzi równo mam jednak wrazenie ze za wysokie sa obroty, wrazenie bo obrotomierz mi nie działa... ciekwe co z predkosciomierzem
Dzis po pracy jade odebrac miska bo czeka go jeszcze spawanie wydechu z przodu.
CHCIAŁBYM PODZIEKOWAC ZA POMOC TEORETYCZNA CZARNUCHOWI ORAZ GOTOWOSCI DO POMOCY HARPAGANOWI , dzieki chłopaki ze mozna na was liczyc.
rosomak1983 - 24-09-2010, 19:14
kolejne wiesci; moze zaczne od dobrych
-silnik chodzi ładnie pali na dotyk, i co mnie cieszy popychacze słychac jedynie delikatnie...
-auto jezdzi naraize jedynie wyjachało z garazu na kanał
Złe wiesci;
-pompa wody cieknie
-sprzegło sie zapowietrza
-nie działa oborotomerz i licznik
Co radzicie ??????
londolut - 24-09-2010, 19:30
| rosomak1983 napisał/a: | | -pompa wody cieknie | Wymiana kompletu rozrządu.
| rosomak1983 napisał/a: | | -sprzegło sie zapowietrza | Zakup reperaturek pompki sprzęgła i naprawić.
Co do obrotki nie mam pojęcia bo nie mam servisówek tutaj na kompie
rosomak1983 - 24-09-2010, 19:38
| londolut napisał/a: | rosomak1983 napisał/a:
-pompa wody cieknie
Wymiana kompletu rozrządu. |
tak wiem Lutek jutro zamawiam komplet. Wysprzegliki jakies tam mam załoze na próbe.
Tutaj prosba do Gtiejowców doradcie co kupic w dobrych pieniadzach
-rozrzad cały jaki pasek rolki napinacz ???
-jaka pompe wody ???
-jakie kalble wysokiego napiecia ???
-jakie swiece ???
PILNE!!!
londolut - 24-09-2010, 19:48
rosomak1983, to samo co do 1.6 Producent nie odstawi lipy do 4G93 jeśli do 4G92 robi dobre graty. NTN Koyo, Mitsuboshi, Denso/NGK itd...
robertdg - 24-09-2010, 20:40
| rosomak1983 napisał/a: | | -sprzegło sie zapowietrza | sprawdź czy pod gumka wysprzeglika nie ma plynu hamulcowego, jezeli jest, to wymien na nowy albo zregeneruj
| rosomak1983 napisał/a: | | -rozrzad cały jaki pasek rolki napinacz ??? | SUN/Mitsuboshi itd
| rosomak1983 napisał/a: | | -jaka pompe wody ??? | GMB/Aisin/Hepu itd
| rosomak1983 napisał/a: | | -jakie kalble wysokiego napiecia ??? | NGK
| rosomak1983 napisał/a: | | -jakie swiece ??? | Denso lub NGK
Co do licznika i obrotomierza, może piny są pozamieniane, a wkładales licznik od dawcy
Radze wziasc oba liczniki w reke i przejrzec piny - tzn to jak ida sciezki, jezeli gdzies sie zamieniaja, to spisz gdzi i odpowiednio pozamieniaj piny w kosciach.
fj_mike - 24-09-2010, 21:56
rosomak1983, śledzę twój wątek od pewnego czasu. Życzę powodzenia przy swapie.
Piwor - 24-09-2010, 23:15
rosomak1983, regeneruj wysprzęglik. Koszt reperaturki około 15 pln w IC.
Tak jak poprzednicy:
Paski Mitsuboshi
Rolki Koyo
Napinacz Koyo
Pompa GMB - stosunkowo tania i dobra
Układ zapłonowy NGK.
|
|
|