[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia
Tomek - 20-03-2014, 07:38
Krzyzak napisał/a: |
ja nigdy nie ustawiałem |
Cytat: |
W przypadku prostych i górnych nic się nie zmienia. |
niby tak
problem w tym, że kupisz zamiennik, będzie o 1 mm dłuższy czy krótszy i już się geometria nie zgadza
oczywiście można mieć super szczęście i trafić na 100% taki sam wahacz, ale to jest jak los na loterii
Krzyzak - 20-03-2014, 08:22
zgadzam się, że nie jestem najlepszym przykładem, ale jakoś tak nigdy nie było czasu...
coroczne przeglądy dają wynik na 0, więc chyba jest ok
a prostowanie kierownicy po wymianie końcówek to zawsze sam robiłem
Tomek - 20-03-2014, 08:28
Krzyzak napisał/a: | coroczne przeglądy dają wynik na 0, więc chyba jest ok |
no właśnie nie
sumarycznie masz 0, bo może się okazać, że na każdym kole masz tak samo krzywo
pomiar zbieżności na ścieżce też jest o kant dupy rozbić
żeby zrobić jak trzeba to tylko w zakładzie na maszynie
ale też nie ma co przesadzać, z tym zcinaniem opon
[ Dodano: 20-03-2014, 08:30 ]
BTW też mam do ustawienia zbieżność w obu autach (w Colcie już rok nie ustawiłem, ale znów coś stuka, więc czekam na dzisiejszą diagnozę)
Krzyzak - 20-03-2014, 08:55
tomek84 napisał/a: | może się okazać, że na każdym kole masz tak samo krzywo | masz rację - o tym nie pomyślałem
jednak mam problem natury krzywego rekina - tzn. lewa podłużnica nie jest w miejscu, gdzie być powinna (to pewnie jeszcze zdarzenie "za niemca") i tylko dobry kowal może to poprawić
Marcino - 20-03-2014, 09:29
tomek84 napisał/a: | Krzyzak napisał/a: |
ja nigdy nie ustawiałem |
Cytat: |
W przypadku prostych i górnych nic się nie zmienia. |
niby tak
problem w tym, że kupisz zamiennik, będzie o 1 mm dłuższy czy krótszy i już się geometria nie zgadza
oczywiście można mieć super szczęście i trafić na 100% taki sam wahacz, ale to jest jak los na loterii |
To ja jak Krzyżak , mało kiedy ustawiam, a po wymanie banana to wogule, przeciez on bardziej przód tył zmienia niż rozstaw w kieunku drążków.
Hugo - 21-03-2014, 12:30
Potrzebuję nakrętkę sworznia wahacza prostego przedniego, ale tą na klucz 19 i z gwintem 10 mm. Skąd ją wziąć, nawet używki z demontażu z EA nie będzie, bo w żadnym innym miejscu w EA takich nakrętek nie stosowano. Były jak już nakrętki na klucz 17 i gwint 8 mm (końcówki drążków kierowniczych, sworznie tylnych wahaczy mimośrodowych itd.). Ktoś ma możliwość sprawdzenia ile kosztowałaby w ASO?
EDIT- OT
Marcino - 21-03-2014, 14:05
A w sklepie ze śrubami typu "Śrubstal" albo Chemtech nie kupisz samochamownych nakrętek? Tam chyba nie jest gwint metryczny M10? Jak na klucz 19 i na moje oko to tam bedzie 12 ale chyba drobnozwojna.
Pozdrawiam
robertdg - 21-03-2014, 14:46
Zrobiłbym tak jak pisze Marcino, zmierzyłbym gwint grzebieniem (mozliwe, że skok gwintu to 1,25) i kupił nakrętke w sklepie metalowym
Hubeeert - 21-03-2014, 20:52
Znalazłem w Warszawie śruby M10 kl 10.9 długie na 100mm za około 17 zł/szt. Jest też sklep na Ursynowie, ale nie chciało mi się przepychac przez Wawę gdzie kolo twierdzi, że ma cenę około 4zł.
ASO za kompletną śrubę (z nakrętką i podkładką) liczy 50zł
Marcino - 22-03-2014, 00:46
Hubeeert napisał/a: | ASO za kompletną śrubę (z nakrętką i podkładką) liczy 50zł |
Za srube do tulei wahacza?? oc jali czy co? zwykła drobnozwojna klasy 10.9 z nakrętką samochamowną da rade:)
adm78 - 30-03-2014, 12:17
Witam
Przy jeździe po niewielkich nierównościach, de facto na większości naszych dróg słysze z tyłu z jednej strony ciągłe stukanie, głównie przy małych skokach koła góra - gół. Po oględzinach na szarpakach i w warsztacie nic nie znaleziono, ktoś stwierdził że może to być wina górnego mocowania tylnego amorka. Jednak zapytam o sworzeń dolnego wachacza, mimo iż jest sztywny to guma wygląda na zmeczoną, czy to sworzeń może stukać? tuleje na pewno są sprawne, zawiecha ma niecały rok. Dzięki za podpowiedzi. Łączniki drążka tez nowe, auto bardzo sztywne ale ciągle stuka ten tył z prawej strony.
Pawlacz - 30-03-2014, 20:28
adm78 napisał/a: | ktoś stwierdził że może to być wina górnego mocowania tylnego amorka. |
Mocowanie tylnego amorka będzie stukać na wysokości tylnego zagłówka, zawiechę będziesz słyszał niżej.
Łysy88 - 30-03-2014, 22:04
Pawlacz napisał/a: | adm78 napisał/a: | ktoś stwierdził że może to być wina górnego mocowania tylnego amorka. |
Mocowanie tylnego amorka będzie stukać na wysokości tylnego zagłówka, zawiechę będziesz słyszał niżej. |
Prawdopodobnie rozwiązałeś mój problem z którym borykam się d dobrych 6 miesięcy Nie pomyslałem o tym.
artufcb - 31-03-2014, 19:18
witam.
Chciałem wymienić w przednim zawieszeniu sworzeń wahacza górnego. Niestety nowy okazał się za mały. Ma 34,5mm i jest bez frezów, stary ma frezy i ma 37mm w miejscu gdzie siedzi w wahaczu. Wie ktoś coś o tym?
Tak samo w Colcie siostry jest problem ze sworzniem wahacza, już chyba 3 różnych firm były próbowane i żaden nie pasuje, albo za mały, albo za duży.
fj_mike - 01-04-2014, 12:20
artufcb, sworzeń 555 pasuje
|
|
|