To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

OcIeJ - 24-02-2015, 21:24

Panowie, jakie mogą być objawy zużytych poduszek amortyzatora? Jestem po regeneracji, a w zasadzie wymianie zawieszenia na nowe i dalej coś stuka na poprzecznych nierównościach. Wszystkie tulejki mam nowe, łączniki, podpory, sworznie też, amorki mają 0.5 roku i przejechane około 8kkm. Jedyne co mi pozostaje to te poduszki amortyzatora. A swoją drogą, gdzie je można kupić bo aledrogo puste w tej materii ; )
robertdg - 24-02-2015, 21:32

Poduszki można kupić w hurtowni moto, stukac mogą jeszcze klocki hamulcowe, zaciski, etc
OcIeJ - 24-02-2015, 21:35

Hamulce mam zrobione jakiś rok temu, zaciski po regeneracji, tarcze nowe a klocki w sumie musze powoli wymienić, ale raczej nie stukają. W dodatku te stuki są dość mocne, wyraźne..
robertdg - 24-02-2015, 21:39

Jeżeli w zaciskach powymieniane gumki to nie oznacza ze prowadnice nie są jajowate czy też klocki niewymiarowe
Hugo - 25-02-2015, 07:56

OcIeJ, tak jak pisze robertdg, albo przekładnia kierownicza. Górne mocowania amortyzatorów stukać nie mogą, no chyba, że są nie dokręcone pod maską... Sprawdź to, 3 nakrętki na klucz 14 na kielichu. Poza tym w górnych mocowaniach wymienia się zestawy naprawcze (2 podkładki gumowe i tulejka metalowa).
Anonymous - 26-02-2015, 00:28

Panowie dzisiaj wymienialiśmy u mnie sprężyny na obniżające eibachy i chyba dopiero teraz usłyszałem pojedyńczy stuk przy skręcaniu kierownicą w lewo lub w prawo tylko na postoju. Czy to jest luz na kolumnie kierowniczej czy na którymś sworzniu wahacza?
Hugo - 26-02-2015, 07:55

bielak930 napisał/a:
usłyszałem pojedyńczy stuk przy skręcaniu kierownicą w lewo lub w prawo tylko na postoju. Czy to jest luz na kolumnie kierowniczej czy na którymś sworzniu wahacza?
Sprężyna może stukać na amortyzatorze. Może się ułoży.
booohal - 26-02-2015, 11:03

U mnie się ułożyła. Stukała dobrych kilka tygodni.
Hugo - 26-02-2015, 11:11

booohal napisał/a:
U mnie się ułożyła. Stukała dobrych kilka tygodni.
U mnie dopiero niedawno przestała. Stukała ponad 1,5 roku.
Anonymous - 26-02-2015, 16:48

Ale wy zakładaliście sprężyny nowe czy używane ?
Hugo - 26-02-2015, 17:48

Ja nie kupowałem nowych, ale wyglądały jak nowe po zakupie auta :wink:
a4ry - 01-03-2015, 18:29

Muszę wymienić wahacz dolny prosty, przeglądając ofertę trafiłem na tą aukcję:
http://allegro.pl/wahacz-...5112737725.html
Jak na wahacz SRL to połowa ceny. Obawiam się tylko, że to nie SRL. Kupował ktoś w tym sklepie? Czy cześci zawieszenia aż tak staniały?
EDIT
Poczytałem komentarze i czar prysł :(

komarsnk - 01-03-2015, 18:59

a4ry, ja kupowałem w zeszłym roku u tego sprzedawcy. Nie było żadnych problemów.
KsiadzRobak - 02-03-2015, 09:17

to jest SLR - ma biały nadruk, ale mówiąc szczerze, to te wahacze są dość dziwne - środkowa tuleja nie jest ani krzywa ani nie jest krzywo włożona (bo spotkałem się z krzywym gniazdem zamiast krzywej tulei)
wygląda na to, że one są uniwersalne, czyli Prawy=Lewy i tylko symbole na opakowaniu są inne
dodatkowo dziura z gwintem pośrodku często jest pordzewiała - tak jakby były one regenerowane a nie zupełnie nowe
przemyśl prawdziwe wahacze SH - w sobotę zdejmowałem u klienta, który na SH przejechał 5 lat i ok. 80 tys. km - banan był idealny, jak nowy, prosty w miarę też - tylko zerwana środkowa tuleja była, sworzeń super (oba miały zmieniane gumy na HGP)

komarsnk - 02-03-2015, 12:55

KsiadzRobak napisał/a:
środkowa tuleja nie jest ani krzywa ani nie jest krzywo włożona (bo spotkałem się z krzywym gniazdem zamiast krzywej tulei)
wygląda na to, że one są uniwersalne, czyli Prawy=Lewy i tylko symbole na opakowaniu są inne

SH - przynajmniej u tego sprzedającego - mają tak samo. Nawet się trochę pociąłem z mechaniorem, który mi to wymieniał bo ja się wymądrzałem, żeby patrzył dokładnie który jest który a on mi wyjechał, żebym się nie wymądrzał bo on widzi co i jak. Zmusiłem go żeby wsadzić śrubę w środek i... śruby szły równolegle... :?