[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Owczar - 29-11-2011, 09:03
2pac napisał/a: | to dlaczego mam zakładać reduktor do silnaka o odwukrotnie większej mocy, a dysz do silnika 200 konnego? |
Ale nie musisz tego zakładać, my tutaj tylko proponujemy rozwiązanie naszym zdaniem NAJLEPSZE do tego silnika.
Ty możesz założyć kme silver, zavoli N, wtryski valtek i itp. Tylko, że producenci przekłamują wydajność swoich produktów. A o dyszach już pisałem. Dysza może mieć wydajność 40KM na cylinder przy ciśnieniu 1,3, a przy 1 może to być około 30KM.
2pac napisał/a: | silnik 115KM o masie 1800kg, spali tyle samo paliwa co 150KM w samochodzie o masie 1250kg |
Błędne myślenie. Bo owszem, rzeczywiście mogą palić tyle samo, ale przy dużych obciążeniach ten mocny silnik i ten słabszy silnik już nie palą tyle samo.
Ten mocny potrzebuje proporcjonalnie więcej paliwa do tego słabszego (pomijając różnicę generacji silników) a spalanie przekłada się na generowaną moc i stosunek masy do mocy nie ma tu już nic do tego. Ma jedynie do tego jak ten stosunek mocy i masy przekłada się na przyśpieszenia.
2pac napisał/a: | im więcej trzeba podać paliwa w jednostce czasu tym wydajniejszy musi być reduktor i dysze - a to nie zależy wyłącznie od mocy |
Jak napisałem powyżej- nie. To jaką maks ilość paliwa może potrzebować silnik zależy głównie od mocy.
2pac napisał/a: | a co do dotrysku paliwa, przy KME silver i Hana czerwonych to ma miejsce powyżej 4.000obr/min?
może do tego dochodzić również na niskich obrotach (jestem leniem i czasem niechce mi się redukować, jak nie muszę szybko przyśpieszyć, a obroty są powyżej 1.000)?
szkodzi jakoś silnikowi? |
Masz strasznie dziwne podejście, zakładasz, że będziesz jeździł do pewnego zakresu obrotów. Ale ten silnik ma zakres do 7200 i nie raz zdarzy się konieczność redukcji, nagłego przyśpieszenia, a wtedy się przełączy. Jak już nie raz było pisane na tym forum. Na gazie oszczędzamy tylko po założeniu, nigdy przed.
Nawet jeśli nie przęłączy, to ciśnienie może spaść tak, że wtryskiwacze się zapętlą i już nie będą mogły dać więcej paliwa, co może skutkować jazdą na ubogiej mieszance.
Tak jak pisałem, możesz założyć co tylko masz ochotę. Nawet tego zenita i inne wynalazki. Nie mówię nawet że są złe bo nie znam tego produktu, a z racji tego, że są mało znane to potem będziesz miał problem z serwisem i nie ma zbyt wielu opinii na ich temat. Mam jednak wrażenie, że chcesz potwierdzenia co do słuszności wyboru.
2pac - 29-11-2011, 17:49
ja nie próbuje udowodnić, że nie macie racji - ja chce mieć pełen obraz sytuacji przed podjęciem decyzji (czy to LPG, komputer, sprzęt RTV, samochód, zawsze tak robie)
sam sobie instalacji nie założę, bo trzeba mieć na to papier
jestem uzależniony od gazowników, mogę jechać 100km do super hiper ekstra mistrza, a i ten może popełnić błąd w sztuce, nie skłaniam się też ku taniemu z za ściany
najbliższy polecany (w promieniu 25km) autoryzowany monter STAG'a SebastianS, krytykowany za wszechwiedzę i rajdy po krętych wiejskich drogach(w jego rozumieniu strojenie) i 3 letnia gwarancja albo Zenit Pro i 2 lata gwarancji - na dzień dzisiejszy tylko takie mam opcje, po drodze jeszcze był Rzepka z Lovato Easy Fast za 4.600zł
Owczar - 29-11-2011, 18:18
Ja bym brał u SebastianaS. Można mu zarzucić parę rzeczy czytając jego posty, ale trzeba też przyznać, że wiedzę ma.
Strojenie powinno się odbywać także przy dużym obciążeniu, ale niekoniecznie po wiejskich drogach. Ja bym polecał jakąś trasę szybkiego ruchu w porach gdy jest mały ruch.
dawidoski13 - 29-11-2011, 18:43
Owczar napisał/a: | Domowy sposób to kabelek do staga. To już naprawdę są nieduże pieniądze, a się zwraca szybko. |
Postaram się zaopatrzyć.
Owczar napisał/a: | Dobrze jak jest podpięta lambda |
Tzn
Owczar napisał/a: | Jakie wtryskiwacze? |
MJ
m6riano napisał/a: | Czyściłeś trzpień elektrozaworu?
Wystarczy go wyczyścić i na LPG przełączać po 300m |
Wiesz, nie czyściłem ale nie wiem czy to będzie miało jakiś wpływ,ponieważ tak mi się przełącza już od początku...
Owczar - 29-11-2011, 18:53
Tzn dobrze jak sonda jest podpięta do elektroniki staga. Wtedy razem z mapami jest rejestrowany jej przebieg. Bez niej nie da się poprawnie wystroić auta.
Zweryfikuj czy masz to podpięte. Pomocna może być instrukcja od staga. Są tam opisane kolory kabli. Trzpień elektrozaworu nie ma nic do rzeczy bo to komp staga decyduje o momencie przełączenia.
m6riano - 29-11-2011, 18:56
Cytat: | Wiesz, nie czyściłem ale nie wiem czy to będzie miało jakiś wpływ,ponieważ tak mi się przełącza już od początku... |
U mnie po wymianie na nowy reduktor też po jakichś dwóch miesiącach trzeba było przeczyścić..zrób to..wiele czasu ani pracy ci nie zajmie..zaszkodzić tez nie zaszkodzisz
Bury - 29-11-2011, 18:58
Sonde można podpiąć do sterownika LPG.
Wtedy na oscylogramie z kótrego oczytujesz wszystkie dane czyli:
Czas wtrysku pb,czas wtrysku gazu,ciśnienie,temperature gazu i reduktora,obroty itp itd,masz również podgląd na sondę,co jest bardzo przydatne podczas strojenia.
Edit:niektórzy są szybsi od swoich Miśków na tym forum
m6riano - 29-11-2011, 18:58
Owczar napisał/a: | Trzpień elektrozaworu nie ma nic do rzeczy bo to komp staga decyduje o momencie przełączenia.
_________________ |
No tak..ale jeśli jest zasyfiony może z powrotem wywalać na benzyne jak u mnie... nawet jak jest dobrze rozgrzany..
Owczar - 29-11-2011, 19:06
Tak, ale wtedy masz błąd, a tego dawidowski13 nie ma....
dawidoski13 - 29-11-2011, 19:34
Owczar napisał/a: | Tzn dobrze jak sonda jest podpięta do elektroniki staga |
W sumie to my tak gadu gadu o tym stagu a ja przecież pisałem,że mam instalację KME
Bury - 29-11-2011, 20:14
Do KME też się da
dawidoski13 - 29-11-2011, 20:29
Ok
Owczar - 29-11-2011, 20:58
dawidoski13, pisałeś tylko, że masz reduktor KME o sterowniku nie pisałeś, a ja założyłem, że to stag....
KaWu - 30-11-2011, 17:01
Cytat: | U mnie po wymianie na nowy reduktor też po jakichś dwóch miesiącach trzeba było przeczyścić..zrób to..wiele czasu ani pracy ci nie zajmie..zaszkodzić tez nie zaszkodzisz |
Taki urok reduktora z e-zaworem lub e-zawor zamontowany nie w pionie. Pewnie silver lub jakis wynalazek
Cytat: | Jak auto przełącza na pb to warto zajrzeć do butli i upewnić się czy nie jest zamontowana do jazdy na wstecznym.Dość często sie jeszcze zdarza ten błąd montażowy. |
Nie ma to wplywu na pelnej butli. Jedynie na "koncowce" gazu.
Anonymous - 01-12-2011, 12:53
Panowie, mam szybkie pytanie. Kupiłem rok temu Galanta z instalacją gazową, jednakże ktoś oszczędził na niej i ja chcę to teraz poprawić.
oczywiście 2.5v6 163KM
reduktor - Zavoli N
zawór gazowy - Zavoli
zbiornik - Grodków 45/630
wielozawór - Tomasetto
obudowa wielozaworu - Grodków
zawór tankowania - Tomasetto
przełącznik G/B - SEC
ECU - SEC
wtryskiwacz gazu - OMVL
przewody - Semperit
jest to sekwencja, spalanie jest dość niskie (na 17'' w lato ~13,5 l ; 15'' zimą ~11,5), choć nie ukrywam, że mój styl jazdy nigdy nie generował wysokiego spalania
odczuwalny jest znaczny spadek mocy po przełaczeniu z benzyny na lpg - zaryzykowałbym stwierdzeniem, że nawet 15%
z tego co pamiętam reduktor ma wysokie ciśnienie (nie znam się na tym, tego dowiedziałem się na ostatniej regulacji)
co jeszcze? yhm ... przy stałej jeździe między 2.000 a 2.500 rpm często wyskakuje CHECK ENGINE - błąd sondy lambda... ogólnie rzecz biorąc sonda jest OK, to z gazem coś jest nie tak
Jakie podzespoły wymienić i na jakie zamienić? Domyślam się, że w pierwszej kolejności wtryski, reduktor i ECU, tylko na co? Nie ukrywam, że chciałbym pójść w kierunku Staga 300 z powodu stosunkowo łatwej i jednoczesnie rozbudowanej regulacji.
Bardzo prosiłbym o w miarę szybką odpowiedź, bo akurat jest ciekawa oferta na grouponie.
|
|
|