To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA

mjsystem - 21-09-2015, 11:10

RalfPi, sprawdzałeś wtryskiwacze gazu? Jak Ci puszcza, to masz po prostu nieszczelność w obie strony. Albo puszcza gaz alo benzynę, zależy, gdzie się zablokuje, czy w górnym czy w dolnym położeniu. . :wink:
Golotheman - 21-09-2015, 11:11

Co do benzyny - na pewno nie mam syfu w baku (patrz wiek) poza tym mam system dolewania benki do połowy (10 litrów) i wypalania do 1/4 i tak co miesiąc - dwa, w zależności od pory roku. Benzyna jest świeża, a z faktu mniejszej ilości w baku- każdy zakręt itp powoduje wymieszanie, więc nic się nie powinno osadzać. Kiedys tankowałem cały bak i stwierdziłem, że po co wozić starą benzynę.

Co do zapachu, owszem, bardzo czuję jak cofam, ale to normalne, bo na początku masz bardziej bogatą mieszankę na ssaniu. Ale na postoju nic nie wyczuję, bo auto stoi w parkingu podziemnym pod blokiem. Więc nic nie czuję. Ale zauważyłem, że jak jest bardzo ciepło (a w podziemnym mam powyżej 20 stopni), to auto lepiej odpalało. Moze wina castrola 5w40, to żelazo mnie zastanawia- olej który zlałem miał też taki delikatnie brunatny odcień :[ a gaz tankuje na jednej stacji od początku - pod blokiem - na BP. I gaz jest dobrej jakości, bo w filtrach czyściutko aż gaziarz był zaskoczony.

RalfPi - 21-09-2015, 11:59

mjsystem napisał/a:
RalfPi, sprawdzałeś wtryskiwacze gazu? Jak Ci puszcza, to masz po prostu nieszczelność w obie strony. Albo puszcza gaz alo benzynę, zależy, gdzie się zablokuje, czy w górnym czy w dolnym położeniu. . :wink:

Jutro jadę do gazownika - jak dobrze pójdzie, to jeszcze dzisiaj. Dzięki Sławek.

[ Dodano: 21-09-2015, 12:01 ]
Golotheman napisał/a:
Co do benzyny - na pewno nie mam syfu w baku (patrz wiek) poza tym mam system dolewania benki do połowy (10 litrów) i wypalania do 1/4 i tak co miesiąc - dwa, w zależności od pory roku.

Ten sam system co u mnie - no chyba, że waha po taniości, to leję więcej :P
Może z tą benzyną to przesadzam, ale podjadę do gazownika i pomyślim.

mjsystem - 21-09-2015, 13:49

Golotheman napisał/a:
Moze wina castrola 5w40,
Przy nastepniej wymianie zmień lepiej producenta. :wink:
http://forum.mitsumaniaki...1396081#1396081
Golotheman napisał/a:
gaz tankuje na jednej stacji od początku - pod blokiem - na BP. I gaz jest dobrej jakości, bo w filtrach czyściutko aż gaziarz był zaskoczony.
:wink: Kiedyś BP miało najgorszy gaz, ale z czasem chyba poszli po rozum do głowy i mają chyba najlepszy :)
RalfPi napisał/a:
Może z tą benzyną to przesadzam, ale podjadę do gazownika i pomyślim.
Być może czujesz zapach benzyny z układu wydechowego. Jak napisał kolega Golotheman, zawsze przy cofaniu jest czuć jej zapach. :lol:
RalfPi - 22-09-2015, 09:08

Diagnoza gazownika - reduktor przepuszcza gaz do kolektora (ssącego?) i silnik jest "zalany" - dlatego słabiej odpadal z rana. Wymiana jutro.
tyku - 22-09-2015, 09:16

RalfPi napisał/a:
reduktor przepuszcza gaz do kolektora (ssącego?) i silnik jest "zalany" - dlatego słabiej odpadal z rana. Wymiana jutro.
Jakie koszty takiej operacji :?:
mjsystem - 22-09-2015, 09:23

RalfPi napisał/a:
Diagnoza gazownika - reduktor przepuszcza gaz do kolektora (ssącego?) i silnik jest "zalany" - dlatego słabiej odpadal z rana. Wymiana jutro.
Pomiędzy reduktorem a kolektorem ssącym są właśnie wtryskiwacze. :twisted: Jakoś Ten Twój mechanik pominął fakt? 8)
RalfPi - 22-09-2015, 09:41

Coś mówił o podciśnieniu- może ja pomyliłem kolektor.. koszt 500zł z diagnozą, robocizną i częściami - roboty około 1h-2h. Jest tam taki mały wężyk i kruciec u góry i to faktycznie idzie do silnika.
mjsystem - 22-09-2015, 10:32

RalfPi, wypytaj go dobrze o to, co wymienił. :wink: Wtryskiwacze nie są takie drogie :wink:
RalfPi - 22-09-2015, 10:48

mjsystem napisał/a:
RalfPi, wypytaj go dobrze o to, co wymienił. Wtryskiwacze nie są takie drogie

Mówił o redukotrze:
https://www.youtube.com/watch?v=fO-4Ys6UN2k
Na powyższym filmie 6:00.
"króciec podciśnienia reduktora" - i to mi się tam gaz ulatnia.

mjsystem - 22-09-2015, 11:57

RalfPi napisał/a:
Aaaaaaaaa, no to OK. :mrgreen: I stąd szalały kontroli ciśnienia/stanu pojemności gazu 8)
RalfPi - 22-09-2015, 12:04

mjsystem napisał/a:
RalfPi napisał/a:
Aaaaaaaaa, no to OK. :mrgreen: I stąd szalały kontroli ciśnienia/stanu pojemności gazu 8)

Dzięki Sławek za wszelką pomoc i podpowiedź - dam znać po wymianie.
Pozdrowienia.

brylekVFR - 23-09-2015, 00:05

Mocno zastanawiam się nad zagazowaniem Lancelota. Czy możecie polecić jakiś warsztat w Warszawie ewentualnie w Rodomiu?
RalfPi - 23-09-2015, 14:44

RalfPi napisał/a:

I po wymianie - robota trwała 10min - chłodzenie silnika małą godzinkę. Za wszystko 500zł.
Wydaje mi się, że lepiej pracuje przy puszczaniu sprzęgła (nie przygasa), no ale to się zobaczy z czasem.

mjsystem - 23-09-2015, 16:25

RalfPi napisał/a:
I po wymianie - robota trwała 10min - chłodzenie silnika małą godzinkę. Za wszystko 500zł.
Wydaje mi się, że lepiej pracuje przy puszczaniu sprzęgła (nie przygasa), no ale to się zobaczy z czasem.
Oby było dobrze. Jaki masz reduktor?