To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lubelskie - Lubelskie OT

Mario - 03-06-2011, 22:42

Dobry wieczór Państwu :)
Jaro1974 - 03-06-2011, 22:51

Cześć Mariusz :wink:
winnipool - 03-06-2011, 23:32

No u mnie też niepasteryzowana w lodóweczce stoi, ale niestety nie dane mi będzie dzisiaj spożyć. Kuba coś ma wysoką temperaturę i nie wiadomo czy nie trzeba będzie na dyżur jechać.
Jaro1974 - 03-06-2011, 23:36

Dobranoc wszystkim. Uciekam już spać :wink:
Seichan - 03-06-2011, 23:52

Dobrej Jarku ;)

winnipool napisał/a:
Kuba coś ma wysoką temperaturę i nie wiadomo czy nie trzeba będzie na dyżur jechać.

Jeżeli ma tylko temperaturę i żadnych innych objawów, to wystarczy zbijać. Przeważnie temperatura jest pierwszym objawem choroby, która dopiero się wylęga i póki co nie widać nawet co się może rozwijać.
U nas dopiero po ok. 3 dniach od pojawienia się gorączki i braku innych objawów, da się rozpoznać chorobę. A nauczona doświadczeniem, gdzie lekarze aplikowali dziecku pro forma antybiotyk na gorączkę (m.in. na trzydniówkę), wolę poczekać i wiedzieć co i czym leczyć.

Mario - 03-06-2011, 23:55

Jaro1974 napisał/a:
Dobranoc wszystkim. Uciekam już spać :wink:

Dobranoc :wink:

Artif - 04-06-2011, 00:04

Seichan masz rację, w dzisiejszych czasach warto samemu myśleć niż ufać fachowcom.
No to nara.

Seichan - 04-06-2011, 00:08

Nie można dać się zwariować ;)
Mario - 04-06-2011, 00:12

I ja uciekam, bo padam :wave:
Seichan - 04-06-2011, 00:13

Dobranoc Mariusz ;)
Ja dziś spędzam wieczór z ksh :roll:

winnipool - 04-06-2011, 01:02

Zwariować się na szczęście nie dajemy. Też mamy już swoje doświadczenia z dyżurami nocnymi i weekendowymi. Najczęściej diagnozowane jest zapalenie ucha i od razu antybiotyk. Raz zdarzyło nam się, że lekarka stwierdziła rzeczone już zapalenie ucha praktycznie bez badania. Zapytała tylko co się dzieje i gdy powiedzieliśmy co i jak, to nam powiedziała, że to ucho i antybiotyk trzeba. Powiedziałem, że szkoda druczka receptowego bo i tak nie wykupię antybiotyku przepisanego bez badania, podziękowałem i wyszliśmy. Także wyjazd na dyżur w ostateczności, no ale w pogotowiu trzeba być, a że Ania nie ma prawa jazdy to trwam w abstynencji :) Narazie Kuba śpi w miarę spokojnie, temperatura lekko spadła. Myślę, że to mogło być przegrzanie. Trochę się w ciągu dnia pobawili z Anką na słońcu i chyba za długo.
Seichan - 04-06-2011, 01:13

Bardzo możliwe, że to było to. Zdrowia dla Kuby ;)
winnipool - 04-06-2011, 01:23

Na mnie już chyba pora. Renata udanego obcowania z spółkami :)
Seichan - 04-06-2011, 01:24

Dzięki :badgrin: ale na dziś już zakończyłam wszelakie kontakty handlowe ;) I też już idę spać.

Dobranoc :mrgreen:

bastek - 04-06-2011, 01:26

ale sobie pospałem z dzieciakami.... starszy padł pierwszy, potem ja, córcia wojowała długo, nie wiem kiedy usnęła :)

z tymi dyżurami to niestety porażka... jak ma nie-pediatra to wali antybiotyk bo się boi, poza tym 90% pacjentów wymusza antybiotyk. a jak ma pediatra to ..... wali antybiotyk, bo pediatrzy baaaaardzo lubią antybiotyki. ja to przerabiam w domu kilka razy w roku. temp. u moich dzieciaków to od razu konkretnie-39 stopni, w ciągu 15-30 min. mgada od razu "jedź po antybiotyk" a ja "nie". okazuje się, że gardło czyste, ucho nie boli, troszkę katarku, łez i temp..... jakiś ibuprofen w syropie w dawce max. rozwiązuje problem

ps teraz będzie gorzej - Magda mi się "rozjeździła" do tej pory znała 3 drogi: dom-dsk, dsk-gabinet, gabinet-dom, oraz dom-moi rodzice. teraz załatwiała kilka spraw , nauczyłe się jeździć po lublinie :) i mam nadzieję że zamiast "jedź do apteki" będzie "jadę do apteki"