[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
milo - 01-12-2011, 22:02
Owczar napisał/a: | Zastanawiam się czy nie powinieneś się podpiąć pod sygnał dla solenoid spill valve. Według manuala to on odpowaida za właściwe dawkowanie paliwa. | Przypadkiem to nie jest zawór przelewowy??
tws - 01-12-2011, 22:35
trochę już się diesli przez mnie przewinęło i tak jak mówię, w przypadku konkretnie tego silnika nie ma szans żeby dobrze pokazywał. Działać, będzie coś działać, ale pomiary będą dalekie od dokładnych. Należałoby się podpiąć pod sterowanie cewką (fuel injection timing solenoid albo coś w tym stylu) jednak jak mówię, pomiar nie będzie dokładny, ponieważ:
- zmienne obroty = zmienne ciśnienie wtrysku (największy wpływ na błąd)
- zmienne ciśnienie w dolocie (spory wpływ na błąd)
- zmienna temperatura paliwa (mniejszy wpływ)
W przypadku innych diesli jest specjalny (już obrobiony przez ECU) sygnał do spalania, jednak nie w przypadku galanta, trzeba by taki sygnał samemu przygotować na podstawie:
- najlepiej mapy zapisanej w ecu (obroty/ciśnienie w dolocie/czas wtrysku)
albo złożyć kilka sygnałów w jeden, który by się nadawał z:
- czasów wtrysku
- ciśnienia paliwa, ewentualnie obrotów silnika (jedno zależne od drugiego)
- ciśnienia w dolocie
- ewentualnie (mile widziane) temperatury paliwa
Owczar - 01-12-2011, 23:53
Poczytałem trochę manual i rzeczywiście jest tak jak napisał Kaczart.
Ta pompa pracuje tak jakby na ustawieniach domyślnych, które na podstawie czujników takich jak czujnik położenia wału, temp silnika, temp powietrza, ciśnienia, temperatury paliwa itd koryguje czas i kąt wtrysku. W każdym razie, aby skrócić czas wtrysku otwierany jest zawór przelewowy.
Mr_Azathoth - 02-12-2011, 08:11
Hell-o;]
Moze powinienem niowy temat zalozyc ale zaczne tu :
Kupilem UKP poniewaz chcisalem sprawdzic jakie jest spalanie to byl glowny motyw.
UKP jest zainstalowany, skalibrowany, poprawnie pokazuje predkosci, jest sygnal z wtryskow itp.
Teraz jezdze do pracy glownie po autostradzie, ale mieszane razem z jazda po miescie , temp nie jest jakos drastycznie niska.
Zalalem 27 litrow i dzisdiaj sie zatrzymalem na autostradzie po przejechaniu 150 mill, samochod zawsze spalal okol 10 litrow na 100km jazdy miesznej (miasto/autostrada).
150 mil to jest 240km przy duzym spalaniu powinien spalic 24 litry, spalil 27 jakies pomysly co mam sprawdzic? Co zmienic ustawic, podac wiecej jakis info?
Dodam tylko ze tlumik byl klejony ale dalej ma jakis dziury wiec spalanie moze byc wyzsze ale o tyle litrow ??????
Zalozylem nowe swiece.
[ Dodano: 02-12-2011, 07:24 ]
Zapomnialem dodac ze UKP pokazuje spalanie srednie 8.3
Owczar - 02-12-2011, 19:23
Po tygodniu stania samochód odpalił, jednak czuć było, że aku trochę rozładowany.
SPIDER-ek - 02-12-2011, 23:54
Owczar napisał/a: | Po tygodniu stania samochód odpalił, jednak czuć było, że aku trochę rozładowany. |
A mój od niedzieli stał i bez zająknięcia, odpalił. Tylko mam nowy akumulatorek i stoje w garażu, gdzie nie ma niskich temperatur.
Marcin ty masz jeszcze webasto, więc pewnie coś bierze na czuwaniu.
Owczar - 03-12-2011, 00:00
Nie no mój też odpalił bez zająknięcia, ale po tym jak się zaczął ślizgać pasek wnioskuję, że się rozładował.
U mnie jeszcze na czuwaniu jest telefon z modułem gsm i sterownik webasto tak jak napisałeś. Ale aku ma 74Ah. Tyle, że jak przyjdzie mróz, auto postoi a ja je potem dogrzeję to aku dostanie mocno po
tws - 03-12-2011, 23:45
Nowa wersja firmware 2.0.2 dla ukp dostępna od poniedziałku (tylko dla hardware 2.0). Ze względu na ograniczony czas wprowadziłem tylko priorytetowe zmiany:
- autodiagnostyka pracy LCD (automatyczna reinicjalizacja w przypadku problemów z transmisją na skutek zakłóceń)
- możliwość kalibracji wskazań napięcia
- dodatkowa liczba znacząca dla stałej drogi (0.1234)
- możliwa regulacja podświetlenia z mniejszym skokiem dla jasności <20% (zamiast co 6% to co 2% dla niskich jasności)
- ograniczono pobór prądu w trybie stand-by (max 30mA, typ. 25mA),
- poprawiono wyświetlanie temperatur w warunkach z zakłóceniami,
- teraz po zaniku zasilania również są pamiętane: logo, jasność podświetlenia lcd
Owczar - 03-12-2011, 23:49
kaczart, przerabiacie jeszcze na 2.0?
kaczart napisał/a: | - teraz po zaniku zasilania również są pamiętane: logo, jasność podświetlenia lcd |
I wyłączam stałe zasilanie
tws - 03-12-2011, 23:51
Owczar napisał/a: | kaczart, przerabiacie jeszcze na 2.0?
|
tak, ale trzeba zostawić na 1 dzień moduł, reszta info na priv.
Owczar - 03-12-2011, 23:53
Ok. Jak będę miał chwilę to przedzwonię. Z zostawieniem modułu nie ma problemu. Z wyjęciem także
jkrzysztof80 - 04-12-2011, 14:32
kaczart, upgrade można samemu zrobić czy trzeba komputerek do ciebie wysyłać? zaznaczam że mam komputerek 2.0
sveno - 04-12-2011, 17:30
kaczart napisał/a: | - teraz po zaniku zasilania również są pamiętane: logo, jasność podświetlenia lcd | czyli tracimy tylko datę i godzinę? Na zimę może być, na lato podepnę ze stałym zasilaniem.
kaczart napisał/a: | poprawiono wyświetlanie temperatur w warunkach z zakłóceniami, | czyli w jakich warunkach? W ogóle jaka jest dokładność tych cyfrowych czujników temperatur z zestawu UKP? Mam wrażenie, że zawyżają temperatury.
SPIDER-ek - 04-12-2011, 18:31
Kaczart też się piszę na przeróbkę i wgrywkę nowego softu.
Za tydzień w sobotę mam dużo czasu, więc możemy się zgadać.
Owczar, chyba że wcześniej będziesz z kaczartem się umawiał?
Czekałem z utęsknieniem na te miejsce znaczące przy VSS
tws - 04-12-2011, 20:57
wg producenta dokładność wskazań temperatury nie gorsza niż 0.5C. Dużo zależy od umiejscowienia samego czujnika.
Co do poprawek wskazań temperatury, to czasem w niskich temperaturach był błąd transmisji i na ekranie pojawiały się niechciane znaki.
Teraz po zaniku zasilania tracona jest data i godzina, no i trip standardowo. Po zmianach w sofcie, wyłączeniu ekranu w standby można zejść do 23-24 mA.
Do upgrade oczywiście moduł wędruje do mnie, a Ci co mają 2.0 i wzwyż mogą podjechać autem na poczekaniu wgram bez wyciągania modułu z samochodu (jak ktoś z poza wawy to na aktualizacje moduł również wędruje do mnie)
|
|
|