To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

cns80 - 31-07-2009, 13:46

JCH napisał/a:
U nas, pod bytomskim Tesco są miejsca nazwane "dla matek z dziećmi", nie wiem czy szersze bo przecież tam nie parkuję ;) Może te niemieckie to coś podobnego było? :roll:
U nas w BLUECITY też są takie miejsca. Parkują tam mamusie i tatusiowie na zakupach (bo bliżej wejścia) oczywiście bez dzieci. Wystarczy z tyłu mieć fotelik :roll:

swinks_UK napisał/a:
Ja zawsze nie mogę wyjść z podziwu, dlaczego pobocza dróg w PL są tak upstrzone znakami i reklamami. Jest ich tak gęsto, że nawet jadąc 30km/h nie można ich odczytać.
Żeby było śmieszniej to przynajmniej połowa z tych reklam w mojej okolicy jest ustawiona nielegalnie w pasie drogowym bez zgody Zarządu Dróg Miejskich lub Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.
Anonymous - 06-08-2009, 17:41

stwierdzam po przejechaniu ponad 2 tys km w polsce i w niemczech w czasie urlopu ze pod krajowa 7ka sa jakies zyly wodne bo ludzie zachowuja sie tam jak debile i kamikadze...
PeaceUN - 06-08-2009, 17:47

Mam taka teorie:

W Polsce (szczegolnie 7mce) wystarczy:
- miec Hummera z krata w srodku i wzmocnionego paroma kątownikami
- jechac przepisowo
- nie zjezdzac na prawo zeby ustepowac wariatom

Moge sie zalozyc ze mialbym wtedy wiecej trupich czaszek na masce niz madmax :)

Morfi - 06-08-2009, 18:24

Dziś miałbym Octavie na prawym błotniku, nie zauwarzyła Mnie i kierunkowskaz włączyła jak już rozpoczeła manewr wjezdzania na Mój pas ruchu wrrr....
Na szczęście było szeroko i wystarczyło lekko hamulec i kierownicą w lewo.

Anonymous - 06-08-2009, 19:35

edit by admin: wyjątkowo głupi pomysł.
mlun - 06-08-2009, 21:37

Ehh a mnie już szlag trafił. W ciągu tygodnia dwa razy vw transporterem podczas tyłowania wjechano nam w auto(dokładniej w przód i tył z prawej strony). Z przodu naszczęście nic poważniejszego się nie stało(poprzestawiany zderzak i atrapa i porysowany zderzak) tył natomiast jest oberwany.
Ja się pytam jak się cofa to w lusterka się nie patrzy czy co? Przecież to trzeba być idiotą żeby siedzieć i się patrzeć przed siebie podczas wykonywania takiego manewru.

cns80 - 07-08-2009, 07:47

mlun, zaparkowałem białe Vivaro na tle czerwonego sklepu (kolory są ważne). Wersja L2H1 czyli całkiem spora. Pani w malutkiej Fieście tak umiejętnie cofała że przyłożyła mi w bok naruszając konstrukcję nośną nadwozia (wzmocnienia budy do wymiany). Półroczny samochód stał się powypadkowy, bo pani......

... nie zauważyła :axe:

akbi - 07-08-2009, 09:17

cns80, z ciekawości ...zgłosiłeś to na policje??

PeaceUN napisał/a:
szczegolnie 7mce

bardzo lubię tą trasę :D

PeaceUN napisał/a:
- nie zjezdzac na prawo zeby ustepowac wariatom

i tym optymistycznym akcentem, dochodzimy do wniosków, że w PL nigdy nie będzie tak jak w DE ... bo przecież my Polacy wiemy najlepiej kto jest wariat a kto nie i już z góry zakładamy, że ten kto chce nas wyprzedzić jest wariat i mu nie będziemy ustępować ... żal tyłek ściska na takie teorie... :?

Anonymous - 07-08-2009, 09:51

akbi, koledze PeaceUN chodzilo zapewne o zjezdzanie tym z naprzeciwka ktorzy jada na wprost ciebie...
PeaceUN - 07-08-2009, 10:10

dokladnie - tym z naprzeciwka ... nie jestem takim chamem zeby nie dawac sie wyprzedzac :)
akbi - 07-08-2009, 10:19

tym z naprzeciwka też możemy pomóc w wyprzedzaniu aut ... i zjechać trochę w prawo, a nie trzymać się osi jezdni. ... nas to nic nie kosztuje ...7-mka jest bardzo szeroka

...oczywiście wszystko w granicach własnych umiejętności.

PeaceUN - 07-08-2009, 10:24

A mnie to chromoli - jesli ktos widzi ze z naprzeciwka cos jedzie to niech sie puknie w leb i zostanie na swoim pasie i nie wyprzedza. Nie mam zamiaru wjezdzac na dziurawe pobocza bo ktos chce szybciej zjesc hamburgera w McShicie. Znam juz 2 osoby ktore po takim manewrze stracily (na szczescie tylko) swoje fury.
Fragu - 07-08-2009, 10:27

A ja się nie zgodze - absolutnie nie mam zamiaru zjeżdżać komuś z naprzeciwka, bo jemu się spieszy i chce na 3 ! :evil: Co innego jak mnie ktoś chce wyprzedzić - często ustępuję :wink:
pamar - 07-08-2009, 11:02

Pozwólcie, że polecę troszkę z innej beczki: PARKOWANIE:

I ostatnio podziwiany INTELYGENT:

Powiedzcie, z jakiego powodu ci kierowcy mają w "głębokim poważaniu" pieszych?

akbi - 07-08-2009, 11:19

PeaceUN napisał/a:
A mnie to chromoli
Fragu napisał/a:
A ja się nie zgodze

ok Panowie ... myślę, że nie ma co ciągnąć dalej tematu ... chcę zwrócić tylko uwagę, że ja proponowałem "zjazd do prawej krawędzi jezdni, zamiast trzymać sięśrodka - co utrudnia wyprzedzanie autom jadącym z naprzeciwka ... nie sugerowałem ani nie miałem takiego zamiaru - zjazdu w prawo w dziury, a tym bardziej wykonanie jakiegokolwiek manewru powodującego zagrożenie życia czy nawet stanu technicznego auta.

pamar napisał/a:
Pozwólcie, że polecę troszkę z innej beczki: PARKOWANIE:

też jestem wyczulony na takie "parkowanie" z tym, że w ramach rozsądku ...czyli mam jedno pytanie do tych zdjęć ... czy tym chodnikiem, na którym stoją tam auta - w ogóle chodzą piesi??? Bo mi wygląda to na jakieś "zadupie" o bardzo małym ruchu, gdzie piesi chodzą środkiej "jezdni".
... ale ze zdjęć często nie widać wszystkiego i mogę się mylić oczywiście.