Nasze Miśki - Polarny ninja
Rafal_Szczecin - 25-09-2010, 16:36
pokazuj foty !!
Kleju - 26-09-2010, 20:13
| rosomak1983 napisał/a: | | -nie działa oborotomerz i licznik |
Jaką masz wiązke tą z protona? I jaki licznik do tego podpinasz? Kostek nie pomyliłeś? Bo można je odwrotnie podpiąć
rosomak1983 - 27-09-2010, 09:06
| Kleju napisał/a: | | Jaką masz wiązke tą z protona? I jaki licznik do tego podpinasz? Kostek nie pomyliłeś? Bo można je odwrotnie podpiąć |
Wiec tak wiazke kupiłem z Mitsubishi GTI bo były inne kostki na zegary plus przedłuzanie wiec wyszlo sensowniej kupic wiazke mitsu, wiazka naszła na silnik bez problemu rózniez na ECU z protona...
Wiec tak wiazka jest z mistu 1.8 Gti , silnik z osprzetem i ECU z protona (ECU wyprodukowane w japoni przez mitsubishi )
Sprawdze czy dobrze te kostki podpiete, w liczniku działa kontrolki itp jednak nie działa ani obrotka ani predkosciomierz, myslicie ze moze bedzie trzeba wymienic ECU ???
Sprawa sprzegła chyba załatwiona założyłem uzywany wysprzeglik (bo miałem luzny) i sprzegło działa nie zapowietrza sie..
Kompletny rozrzad plus kable zamówione, zobaczymy tylko kiedy to dojdzie bo zamówione u Japaneze...
rosomak1983 - 28-09-2010, 09:29
Lancer GTi jeżdzi a raczej zapiernicza , pompa wody nie cieknie jednak (rozrzad plus pompa i tak zamówione) a popychacze jednak nieco słychać na zimnym
pozatym jest jeszcze pare spraw do oganiecia reszta wyjdzie w praniu...
Z dobrych rzeczy sprzegło bierze od samego dołu (az mi dziwnie z tym...) wizualnie tez wygladało na nowe.
kartomaniak gti - 28-09-2010, 10:53
| rosomak1983 napisał/a: | | popychacze jednak nieco słychać na zimnym | przy okazji wymiany rozrządu wyczyść popychacze
rosomak1983 - 02-10-2010, 11:58
Przyszły paczki;
-pasek SUN made in Japan (mitsuboshi to singapur)
-rolka GMB
-rolka KOYO
-pompa wody GMB
-kable wysokiego napiecia NGK
-orginalny napinacz hydrauliczny
Wybrałem sie na przejażdzke testowa i znów okazalo sie ze pompa cieknie jak wsciakła... az przegrzałem i poszła delikatnie uszczelka tj zaczeło cieknac z niej pod aparatem zapłonowym. Płyn nie miesza sie z woda ale olej wycieka delikatnie na zewnatrz, wiec wiele nie myslac zdjałem głowice. (Dodam jej zdjecie pózniej) Głowica wyglada porzadnie nie jest zabrudzona nie ma wrzerów , zawory tez wygladaja dobrze. Pozatym w moim odczuciu jezdziło to naprawde dobrze. Oddałem głowice do sprawdzenia i zabielenia oraz sprawdzenia szczelnosci zaworów w profesjonalnym zakładzie w Tyczynie (najlepsza renoma w okolicach Rzeszowa) Wszystko OK głownia zdrowiutka.
Mam jednak plany uleszenia jej skoro lezy na stole
Doszły mi juz kolejne graty;
-uszczelka pod głowice ELRING
-uszczelka pod pokrywe zarowów Viktor reinz
-4 x swieczki DENSO
-uszczelniacze wałków oraz wału ELRING (przy okazji sie wymieni choc nie ciekna)
-uszczelniacze zaworowe ERISTIC (polecone prze Mateusza All-parts) wymienie przy okazji skoro głowice mam na stole
oraz nowy korek do chłodnicy GTi ale do protona LRS (inny niz w colcie Gti) podchodzi z Toyoty
0.9 Bara.
Rafal_Szczecin - 02-10-2010, 16:23
kurcze szkoda, ze go przegrzales,no ale co Cie nie zabije, to wzmocni
rosomak1983 - 02-10-2010, 17:52
| Rafal_Szczecin napisał/a: | | kurcze szkoda, ze go przegrzales,no ale co Cie nie zabije, to wzmocni |
w tym przypadku tak własnie bedzie bo przy okazji wymienie uszczelniacze zaworowe (i tutaj pewnie uda sie zalac syntetyk) oraz wyszlifuje dolot ( oraz kanały wlotowe w głowicy) zlikwiduje dremlem kanty garby itp , koszta tez jakos diabelsko nie wzrosna bo uszczelka (60ł) plus jakies 50-100zł droższa robocizna (miałem wymieniac rozrzad za 150zł a bede miał wymiane uszczelki plus rozrzadu za 200-250zł) no i zabielenie 40zł
Z plusów to mogłem zobaczyc silniczek od srodka (wiem ze warto w niego inwestowac bo pojezdzi skubany) i zrobie powyzsze modyfikcaje i wymiany... Tak ze nie ma tego zlego
Dodatkowo miałem wczoraj miłe spotkanie mianowcie patrze a tu jedzie mój były gal E88A , gonie go dopóki sie nie zatrzyma i zagadałem jak sie sprawuje itp, był 3 razy w Holandii i jezdzi bezwawaryjnie. Poza wymiana sprzegła oraz płynów i filtrów. Apropo jest na sprzedaz i mysle czy go nie odzyskac
Acha jakis czas temu kupiłem Citroena XM 3.0 V6 za marne grosze aby czyms jezdzic bo swap sie przedłuzał... Fajne autko pneumatyczne zawieszenie (złapałem gume i dało rade wyminic koło bez podnosnika) bardzo wygodne, ciekawe schowki i niektóre elementy wnetrza (super fotele!!!)
rosomak1983 - 03-10-2010, 14:45
Fotki głowni, trwa obróbka i poprawienie fabryki na stole
rosomak1983 - 09-10-2010, 06:50
Zrobiony w koncu szlif dolotu w głowicy i kolktorze wraz z powiekszeniem i spasowaniem kolektora, uszczelki i głowicy. Zostały takze dotarte zawory tak przy okazji
Ja_good - 10-10-2010, 00:27
bedzie moc ??
kiedy masz zamiar to poskladac i pokazac nam jak jezdzi ??
rosomak1983 - 10-10-2010, 22:20
| Ja_good napisał/a: | kiedy masz zamiar to poskladac i pokazac nam jak jezdzi ?? |
jutro pojutrze jak nic nie pokrzyżuje planów
PS z jaka siła dokrecic glowice oraz jaka prawidłowa długosc maja szpilki głowicy???
jabberkonto - 10-10-2010, 23:07
| Cytat: | | PS z jaka siła dokrecic glowice oraz jaka prawidłowa długosc maja szpilki głowicy??? |
Momenty sil masz napisane w instrukcji/broszurce dolaczonej do kazdej uszczelki.
Z tego co pamietam najpierw dociagasz 75 Nm?? czekasz chwile, luzujesz a w drugim kroku dociagasz 20Nm a potem dwa obroty o 90 stopni.
Moge nie pamietac za dobrze wiec lepiej sprawdz w instrukcji uszczelki:)
ps Oczywiscie pamietaj tez o kolejnosci dokrecania/odkrecania srub.
rosomak1983 - 10-10-2010, 23:30
szymon.richert, rzeczywiscie wszytko jest na ulotce z uszczelka nawet kolejnosc dokrecania heh dzieki szymon.richert,
kartomaniak gti - 11-10-2010, 16:19
ja dokręcałem na pałę i jeździ
|
|
|