Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T
Hugo - 30-06-2011, 09:53
| Cezar napisał/a: | | Hugo, chodzi o zapakowany grzejnik/kaloryfer (?) na 2 planie zdjecia | Ja nic takiego nie widzę.
tomrom - 30-06-2011, 09:55
Ja też nic takiego nie widzę. Mi bardziej to wygląda jak karton(y) (chodzi o to zdjęcie imadła?!)
Hugo - 30-06-2011, 11:05
| tomrom napisał/a: | | (chodzi o to zdjęcie imadła?!) | Nie wiem właśnie, no chyba. Tam leży karton po prowadnicy piły spalinowej.
KaWu - 30-06-2011, 11:20
| Hugo napisał/a: | | Nie wiem właśnie, no chyba. Tam leży karton po prowadnicy piły spalinowej. |
No i wszystko jasne - a ja glupi myslalem ze to grzejnik
Ale cosmy postow nabili to nasze
Hugo - 03-07-2011, 23:23
W zeszłym tygodniu podjałem próbę regulacji długich świateł. Poszło świetnie chociaż robiłem to metodą "na deske" i nie bardzo widziałem czy dobrą śrubką kręcę W nocy okazało sie, ze jak najbardziej odpowiednią i w dodatku, że nieźle przesadziłem (zamiast obserwować trasę przed autem mogłem szukać śpiących ptaków w koronach przydrożnych drzew ). Na następny dzień poprawka, światła w dół, ale jeszcze nie wiem czy będzie OK, bo nie jechałem nocą. Najważniejsze, że wiem, którą śrubką kręcić, to się w końcu ustawi, bo przed regulacją świeciły prawie tak jak światła mijania i zawsze zapominałem je podnieść (nie wiem czemu).
Dzisiaj przykleiłem uszczelkę naokoło lewego kierunkowskazu przedniego przy reflektorze. Od zawsze denerwował mnie jej brak, ale dopiero teraz postanowiłem ją kupić i zamontować. Ładnie sie ułożyła, Kropelka chwyciła błyskawicznie i jest jak ma być. Dzięki carbon11 (jeszcze musimy się rozliczyć).
Ponadto cały czas denerwowało mnie to, że tył auta siedzi niżej niż przód i nagłe olśnienie. Co by było gdybym wsadził pomiędzy zwoje gumy usztywniające. Już chciałem zamawiać i kolejne olśnienie, przecież niedawno wśród różnych gratów widziałem takie gumy. Znalazłem bez problemu (prawdopodobnie mam je od czasów białego Colta C51). Żeby było śmieszniej IDEALNIE pasowały do Gala na tylne sprężyny. Nawet wyżłobienie na górze pod sprężynę było odpowiednie. Do montażu nawet koła nie trzeba było ściągać, tylko unieś auto. Założone najniżej jak się dało (przedostatni zwój). Po opuszczeniu tyłu, spuszczeniu recznego hamulca i kilkukrotnym naciśnięciu tyłu. No rewelacja, przód i tył są na niemalże tym samym poziomie (wchodzą dwa palce pomiedzy oponę a błotnik). Ciekawe jak się pojedzie. Zobaczymy rano.
Anonymous - 03-07-2011, 23:46
| Hugo napisał/a: | | Co by było gdybym wsadził pomiędzy zwoje gumy usztywniające |
życie Ci nie miłe ? weź to wyciągnij zanim samo wypadnie i wtedy będzie problem gdy nagle stracisz panowanie nad tyłem....
Hugo - 04-07-2011, 21:22
A oto dzieło dzisiejszego popołudnia, czyli przyrząd do ściskania spreżyn zaworowych (oczywiście zrobiony "na oko", wszelkie detale zostaną dopracowane jak go przymierzę do głowicy Galanta, tymczasem przymierzałem do starej, 8-zaworowej głowicy z Mazdy 929 2.0). Obok widać rurkę, która będzie wkręcona zamiast świecy zapłonowej i podłączony do niej kompresor bedzie podtrzymywał zawory. Na zdjęciu widać również klucz rurkowy 10 mm, który idealnie pasuje do nabijania nowych uszczelniaczy zaworowych. Myślę, że dam rade, jeszcze muszę kupić gdzieś jakiś mały i mocny magnes do zabezpieczeń zaworów, ale nie ma pojecia gdzie.
robertdg - 04-07-2011, 22:03
Tylko nie pompuj za dużo ciśnienia co by Ci tloka nie obsunelo
Hugo - 04-07-2011, 22:20
| robertdg napisał/a: | | Tylko nie pompuj za dużo ciśnienia co by Ci tloka nie obsunelo | Bez przesady Podłożę kliny pod koła i skrzynie na P
Krzyzak - 05-07-2011, 06:05
| Hugo napisał/a: | | skrzynie na P |
takie małe ćwiczonko polecam: podnieść przód auta, skrzynia na P i spróbować pokręcić kołem - pewnie będziesz zaskoczony jak działa "blokada"
przyrząd super - zrób 1 komplet dla mnie - bardzo proszę
edit - obejrzałem foty przyrządu i mam parę uwag:
1. za krótkie ramię (sprężyny jednak są dość mocne)
2. na końcu powinna być taka wersja, co na allego - przegubowa a nie sztywna, bo korzystasz z różnych dziurek w głowicy
RoBSoN_97 - 05-07-2011, 14:35
| Hugo napisał/a: | | jeszcze muszę kupić gdzieś jakiś mały i mocny magnes do zabezpieczeń zaworów, |
Pytanie jak mocny potrzebujesz i jak mały?
Ja mam neodymowy (wymiary 4,5 cm x 2,5 cm x 1 cm ) a siła- utrzymuje bez problemu hantle 10kg
Hugo - 05-07-2011, 17:01
| Krzyzak napisał/a: | | takie małe ćwiczonko polecam: podnieść przód auta, skrzynia na P i spróbować pokręcić kołem - pewnie będziesz zaskoczony jak działa "blokada" | Pewnie nie pozwala się obrócić jednemu kołu do przodu, a drugiemu do tyłu, co? To dla bezpieczeństwa wsadzę jakiś bolec w kółko od rozrządu. | Krzyzak napisał/a: | | przyrząd super - zrób 1 komplet dla mnie - bardzo proszę | Wyśle Ci ten jak pomyślnie wymienię uszczelniacze. | Krzyzak napisał/a: | | 1. za krótkie ramię (sprężyny jednak są dość mocne) | Spokojnie da radę je ścisnąć, w razie czego zawsze można zastosować przedłużkę w postaci jakiejś rurki. | Krzyzak napisał/a: | | na końcu powinna być taka wersja, co na allego - przegubowa a nie sztywna, bo korzystasz z różnych dziurek w głowicy | Przecież mogę zmieniać kąt umieszczenia przyrządu okręcając go wokół własnej osi poprzez poluzowanie śruby, którą wkręcę w głowicę. A odległość bedę regulował na tych otworach w ramieniu. | RoBSoN_97 napisał/a: | | wymiary 4,5 cm x 2,5 cm x 1 cm | Człowieku, za duży musi być wymiarów np. wałeczka z łożyska (np. średnica 0,5 cm, wysokość 1 cm). Kiedyś kolega miał taki wałeczek na długim i sztywnym drucie i to było to. Kurcze skąd to wytrzasnąć?
P.S. Właśnie wróciłem z przeglądu technicznego i Galant jak każdy mój samochód przeszedł go w mig i jak każdy z pochwałą jak diagnosta zobaczył podłogę i nowe wahacze to tak szybko wyszedł z kanału jak do niego wszedł. Jak popatrzył na nowe tarcze hamulcowe i odświeżone zaciski hamulcowe to aż się uśmiechnął i podbił przegląd.
Hugo - 05-07-2011, 19:33
http://allegro.pl/chwytak...1703079329.html
Hehe, dobre sobie, w miejscowości, w której pracuję. Jutro kupuję. Jaki ten świat mały
m6riano - 05-07-2011, 19:39
Pracujesz w Siedlcach..?;-)to 100km od Wawy..
Anonymous - 05-07-2011, 19:42
Hugo, sprzedawca nie udostępnia odbioru w punkcie. zadzwoń wcześniej żeby się nie okazało że towaru brak albo że osobiście Ci nie sprzeda tylko przez allegro... bo już też takie cyrki przerabiałem że towar z mojego miasta ale tylko pocztą bez odbioru osobistego....
|
|
|