[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
swinks_UK - 02-03-2015, 13:09
Oryginalne przednie wahacze dolne proste nie są identyczne, różnia się lewy vs. prawy, właśnie środkową tuleją, która jest ok. 5mm na offsecie. Niestety podróby często nie uwzględniają tego. Tak samo jak z "cukierkiem" z banana, który nie jest symetryczny.
a4ry - 02-03-2015, 13:41
KsiadzRobak napisał/a: | przemyśl prawdziwe wahacze SH |
Gdzie i w jakiej cenie takowe znajdę?
Te SLR są podejrzanie tanie i do tego sprzedawca ma sporo komentaży w które świadczą, że nie do końca jest OK
Myślałem jeszcze o firmie FEBEST http://allegro.pl/wahacz-...5058431329.html
Raczej chwalona marka, niekoniecznie przez fanów Mitsubishi.
Cytat: | SH - przynajmniej u tego sprzedającego - mają tak samo |
Znaczy też są proste? Prawy i lewy taki sam?
komarsnk - 02-03-2015, 13:42
swinks_UK napisał/a: | Oryginalne przednie wahacze dolne proste nie są identyczne, różnia się lewy vs. prawy, właśnie środkową tuleją, która jest ok. 5mm na offsecie. Niestety podróby często nie uwzględniają tego. Tak samo jak z "cukierkiem" z banana, który nie jest symetryczny. |
Dokładnie tak. Ale czy jesteś w stanie określić jaki bezpośredni wpływ na zawieszenie i geometrię ma fakt, że tuleje środkowe w prostym i cukierki w bananach są symetryczne? (u mnie siedzi jedno i i drugie)
KsiadzRobak - 02-03-2015, 13:50
jedyne co mi przychodzi na myśl to skręcenie całego wahacza tak, by prosto założona tuleja była pochylona te 7*
oryginalne wahacze SH mają teraz stosowny hologram, gdzie je kupić - nie wiem, kiedyś kupowałem w Polcar; japaneze poleca Febest, ale nigdy nie montowałem, wiec ciężko się wypowiedzieć - to firma gdzieś z Litwy czy Łotwy - zdania uczonych są podzielone
fergul11 - 02-03-2015, 14:28
http://motoneo.pl/czesci-...nty/Wahacz/#kat
Kupowałem banany i w tamtym roku , ok
hydro popychacze żeby nie cykało i rozrząd kompletny itd.
Dzwoniłem i byłem też osobiście , w każdej chwili na linii siedzi 5-6 sprzedawców .
Marcino - 02-03-2015, 16:01
chyba sobie fundne tego banana SH... albo CTR.
Hugo - 02-03-2015, 20:43
KsiadzRobak napisał/a: | dziura z gwintem pośrodku | Przy okazji, wiesz do czego ona jest?
Anonymous - 02-03-2015, 22:04
Czy ktoś z was ma może zwymiarowane śruby do wahacza przedniego dolnego prostego? Potrzebuję wymiarów śrub zaznaczonych na zdjęciu(przy belce i widelcu amortyzatora), ewentualnie numeru części z serwisu
komarsnk - 02-03-2015, 23:34
Zastanawiam się jakie górne sworznie kupić. Jest sens pchać się w 555, o którym ostatnio chodzą krążą niefajne opinie czy wystarczy Febest? Różnica jest 30zł/szt.
Bo CTR to raczej nie do znalezienia chyba...
KsiadzRobak - 03-03-2015, 08:00
Hugo napisał/a: | Przy okazji, wiesz do czego ona jest? | nie wiem; SH czy niektóre ori wcale jej nie mają
być może do obróbki, ew. są jakieś modele to wykorzystujące (niekoniecznie Mitsu, bo przecież Sonata też ma takie wahacze)
istnieje teoria że to było do układu poziomowania przy xenonach, ale nigdy fabrycznie ich w EA nie widziałem, nawet JDM
Hugo - 03-03-2015, 08:29
KsiadzRobak napisał/a: | istnieje teoria że to było do układu poziomowania przy xenonach, ale nigdy fabrycznie ich w EA nie widziałem, nawet JDM | No właśnie ja też nie, więc teoria mocno naciągana
bielak930, śruba wahacza prostego mocująca wahacz do wózka zawieszenia ma numer: MR223603, a do widelca amortyzatora: MB871888 i wymiary 92,5 x 12 mm.
Anonymous - 03-03-2015, 10:40
Niestety w ASO cena za śrubę przy belce to 60 zł więc przydałby mi się jednak wymiar
Marcino - 03-03-2015, 14:34
Weż M12 z drobniejszym gwintem klasy 10.9 i samohamowna naketka i powinno być ok. Długość podał Hugo.
Hugo - 03-03-2015, 14:39
Marcino napisał/a: | Długość podał Hugo. | Ale ja mu podałem wymiary śruby widelca amortyzatora, bo były podane w polu "Uwagi" na detali.ru, niestety wymiary tej śruby przy wózku zawieszenia nie były podane.
KsiadzRobak - 03-03-2015, 15:27
Hugo napisał/a: | wymiary tej śruby przy wózku zawieszenia nie były podane | bo są 2 rodzaje - do sanek aluminiowych i stalowych
przy tych pierwszych śruby są prawie identyczne, tylko ta szukana ma większe podkładki i wydaje mi się, że jest ciut krótsza od tej w tulei od widelca
|
|
|