To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy

sla - 15-03-2020, 10:19

Raz kupiłem Barum Bravuris do Lancera bo chciałem zaoszczędzić. Pamietam, że były strasznie miękkie i po miesiącu jeżdżenia rozwaliłem od razu 3 opony na przejeździe tramwajowym. Od razu wróciłem do opon Yokohama, tak więc ta oszczędność wyszła mi bokiem. Ja uważam, że opony są jednym z najważniejszych elementów samochodu , które mają wpływ na nasze bezpieczeństwo i komfort jazdy i po tej jednorazowej oszczędności, która wyszła mi bardzo drogo , kupuję opony klasy premium. Dlatego dziwią mnie osoby które dopieszczają swoje samochody we wszystko co możliwe bez wzgledu na to czy ma to sens czy nie a skąpią pieniądzy na opony.
Olivia - 15-03-2020, 12:54

W samej rzeczy ! Najlepsi są ci którzy nawet nie kupią opon budżetowych ale najtańsze chińskie typu Nangkang czy King Kong a później pędzą autostradami po 150 km/h ale na łukach czy zakrętach ciągną wolniej od tirów :oops:
Bzyk_R1 - 15-03-2020, 13:02

Czytam/słucham dalej. Moge sobie kupić w tej cenie nowiutkie Continentale tyle że z 2016 roku :D
HUGIO - 15-03-2020, 15:27

Bzyk_R1 napisał/a:
Moge sobie kupić w tej cenie nowiutkie Continentale tyle że z 2016 roku

Kiedyś czytałem/słyszałem, że jeśli są odpowiednio przechowywane na magazynach, to mogą leżeć nawet 5 lat i nie stracą swoich "właściwości" :roll:

mkm - 15-03-2020, 16:23

sla napisał/a:
Raz kupiłem Barum Bravuris do Lancera bo chciałem zaoszczędzić. Pamietam, że były strasznie miękkie i po miesiącu jeżdżenia rozwaliłem od razu 3 opony na przejeździe tramwajowym. Od razu wróciłem do opon Yokohama, tak więc ta oszczędność wyszła mi bokiem.

Nie mieszajmy klas. Yokohama też ma "budżet" i "pemium" (sorry za nazewnictwo, ale jest wygodne - dawniej "premium" to były "sportowe" :mrgreen:

To o czym piszesz zawsze się przytrafia gdy guma nowiutka - mojej szanownej rodzicielce od dłuższego czasu wykupuję ubezpieczenie opon na rok, bo co nowy komplet to przejedzie po jakimś krawężniku i przetnie lub natnie oponę.

Bzyk_R1 i to jest test. Praktycznie opony "po terminie".
Możesz przetestować co to znaczy...
Za rok/dwa się "pokłócimy" czy były twarde/śliskie/pływające czy nie :mrgreen:

sla - 15-03-2020, 16:44

mkm napisał/a:
Nie mieszajmy klas. Yokohama też ma "budżet" i "pemium"
W Lancerze były zakładane Yokohama Advan Sport a o ile sie nie mylę to była klasa premium.
mkm napisał/a:
To o czym piszesz zawsze się przytrafia gdy guma nowiutka
Może i się przytrafia, ale mi to stało sie po raz pierwszy i jak dotąd ostatni, i na dodatek 3 opony od razu.
radek79 - 15-03-2020, 16:52

jako że handluje oponami już z 5 lat to wam powiem że największy błąd przy zakupie opon jaki ludzie popełniają to źle dobrany indeks prędkości do auta
czym większy indeks prędkości tym opona twardsza i lepiej się prowadząca
ludzie kupują przeważnie te z najmniejszym indeksem bo taniej o 40zł i później się dziwią że tyłem zamiata
co do samych Continentali to już miałem kilka reklamacji z powodu bicia opon przy wyważaniu,wszystkie uznane
te 2016 to może być dobry wybór w porównaniu do nowych

Bzyk_R1 - 15-03-2020, 16:57

Haha no i to jest to o czym piszę, weź kup stare dziady co za rok się przeterminują ale będziesz miał premium i ą,ę. Wolę Barumy z roku 2020. Jako że kosztują drugie tyle co imperiale, zakładam że za 2 lata utrata wartości będzie również proporcjonalnie większa.
mkm - 15-03-2020, 17:09

Bzyk_R1, jakie "ęą"...
Przez tyle lat na Coltach miałem już chyba wszystko. Do jednego zawsze kupowaliśmy nowe opony z klasy budżetowej - żeby było trochę "ęą", ale żeby była dobra cena.
I byliśmy bardzo zadowoleni do czasu zakupu pierwszych opon z wyższej półki.
Inne auto, ale bez szału.
To były opony letnie.
Teraz kupiliśmy zimówki premium i to co ta guma pokazała na autostradzie po kaszy śniegowej to przeszło moje najśmielsze oczekiwania.

A tu piszę o prostym aucie, i śmiesznym jak na dzisiejsze czasy 185/60/14...
W bardziej skomplikowanych/zaawansowanych autach klasę opon czują już tylko "systemy" (stąd bierze się np. nadmierne zużycie tarcz/klocków) :wink:

Ja trzymam kciuki za wyższe zarobki i doczekania dyskusji czy mieszanka XR23ga5 jest warta dołożenia kilku złotych czy to chwyt marketingowy, a nie czy chińczyk jest lepszy od premium :wink:

Bzyk_R1 - 15-03-2020, 17:19

Jedynym systemem w który jest wyposażony O1T to ABS. Ja nie dyskutuje czy lepsze tylko pytam co teraz wrzucić z kolejnej wyższej półeczki tak żeby znowu zawrzało jak 2 lata temu, co założyć żeby znowu wystrzeliły popękały i tak dalej...

mkm, ja Ci do kieszeni nie zaglądam :p pozwól że kupię Liqui moly zamiast Castrola, regionalny zamiast kujawskiego. Chce spróbować...wreszcie mogę ;)

mkm - 15-03-2020, 17:27

Bzyk_R1 napisał/a:
mkm, ja Ci do kieszeni nie zaglądam :p

Do swojej zaglądnąłem :mrgreen: Ile fajnych części mógłbym kupić gdyby nie cięcia budżetowe...

Bzyk_R1 - 15-03-2020, 17:31

Myślałem że mi życzyłeś. Ile fajnych rzeczy bym dokupił jeszcze do outlandera tylko mi się nie chce i nie mam czasu :) wiosna idzie i gumki trzeba jakieś nałożyć bo kameleony samotne leżą w garażu.
sla - 15-03-2020, 18:25

Bzyk_R1 napisał/a:
co założyć żeby znowu wystrzeliły popękały i tak dalej..
Farta nie ma sie na całe życie, zawsze bilans musi wyjść na zero.
Bzyk_R1 - 15-03-2020, 20:17

sla, do bilansu zero brakuje mi ze 20 lat farta teraz.

Może jest coś fajnego w rozsądnej cenie co polecają Twoi znajomi? Falken Nexen Fulda?

DAMON - 15-03-2020, 22:16

NOWE:

Toyo PROXES CF2 215/55 R17 94 W 332zl/szt
Falken ZIEX ZE914A ECORUN 215/55 R17 94 W 369zl/szt

nowy model
Uniroyal RAINSPORT 5 215/55 R17 94 Y 365zł/szt

Sam mam Uniroyal RAINSPORT 3 i polecam.