[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
brodzky - 11-07-2011, 11:02
Podepnę się dalej pod temat o tarczach chociaż chodzi mi o wymianę płynu hamulcowego. Jak to zrobić? Naczytałem się i naoglądałem, że przy ABS trzeba to zrobić specjalnym urządzeniem żeby w pompie ABS nie pozapychać zaworów. Myślałem sobie, że jak odkręcę przewody (będę zmieniał zaciski z przodu i chyba regenerował tylne) to mi grawitacyjnie może wszystko spłynie i się przeczyści ale wolę zapytać. W manualu nie ma nic na temat zmiany płynu jest tylko napełnianie układu ale nie ma jak go opróżnić bez szkody dla ABS.
kurak80 - 13-07-2011, 14:16
Od ponad tygodnia zaobserwowałem dziwną sytuację przy hamowaniu...a mianowicie ( ale tylko jak mam rozgrzane hamulce!) jak hamuje raz na jakis czas słyszę piski...nie jeden ciągły tylko np trzy następujące po sobie....następnie jest cisza.....i za ileś hamowań sytuacja ma ponownie miejsce.....na początku myślałem że może jakiś lepik sie dostał między klocki a tarcze i stad ten pisk ( kolega tak miał).....ale teraz mam watpliwości czy aby coś sie nie spsuło ...nie słysze też żadnego tarcia jak ruszam czy jak jade....tylko pisk przy hamowaniu....tarcze i klocki były wymieniane jakieś 3 miesiące temu...co to może być? ma ktos jakiś pomysł...bo jak oddam do mechanika to sie zacznie pewnie cyrk....
komarsnk - 13-07-2011, 14:21
kurak80, sprawdź czy przypadkiem któreś łożysko Ci sie nie kończy. Po dłuższej jeździe dotknij obie felgi na środku (oczywiście nie jednocześnie ;p) i zobacz czy któraś nie jest wyraźnie cieplejsza. Oczywiście chodzi mi o pary prawy/lewy przód i prawy/lewy tył ale jeśli już to na 99% przód by piszczał.
Pozdro
kurak80 - 13-07-2011, 16:53
Ostatnio właśnie wymieniałem łożysko z prawej strony z przodu...po wymianie jest o niebo ciszej niż przed...ale i tak słyszę jakiś gwizd ( nie wiem czy pan mechanik czegoś nie spartolił.....choć słyszę juz go od poczatku wymiany łożyska...a dopiero od tygodnia słyszę piszczenie..)..dotykałem felg z przodu i są nagrzane....ale nie sprawdzałem czy któraś wyraźniej...a piszczy przód na 100%...
KaWu - 13-07-2011, 22:50
Jakie lozysko wlozone na prasie czy mlotkiem
Tomek - 13-07-2011, 23:04
witam
przewertowałem pare/nascie stron wstecz
ale wiekszosc tu sie pisze o tarczach i klockach na przod
i ciezko znalezc cos o tyle, w tej mieszaninie
ja potrzebuje wymienic tyl
moze ktos cos polecic??
komplet - tarcze, klocki, szczeki
robertdg - 13-07-2011, 23:16
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=300
wookash83 - 13-07-2011, 23:29
na pewno nie zestaw ATE na tył (tarcze, klocki) dopiero po zakupie doczytałem na forum że popiskują sobie i faktycznie u mnie tak jest (na szczęście tylko przy delikatnej jeździe do tyłu) więc jeśli już ATE to nie w zestawie..
Tomek - 13-07-2011, 23:38
ja mam na przodzie TRW+TRW
piszczy strasznie, tylko tuz przed zatrzymaniem, przy wiekszych predkosciach wogole
poza tym jestem zadowolony
zmienilbym to, ale przy przelotach 8-10 tys rocznie, to wogole sie nie kalkuluje, bo nowy zestaw
fredfm - 14-07-2011, 10:19
ja dostałem w prezencie przednie tarcze i klocki "firmy" service parts.. zrobiłem już na nich z 7tys km, póki co nic nie piszczy, nie bije przy hamowaniu. Nie widać też jakiegoś niepokojącego zwiększonego zużycia, a patrząc na cenę w serwisie allegro mogę tylko śmiało je polecić..
polaff - 14-07-2011, 10:21
fredfm napisał/a: | ja dostałem w prezencie przednie tarcze i klocki "firmy" service parts.. zrobiłem już na nich z 7tys km, póki co nic nie piszczy, nie bije przy hamowaniu. Nie widać też jakiegoś niepokojącego zwiększonego zużycia, a patrząc na cenę w serwisie allegro mogę tylko śmiało je polecić.. |
a kto daje takie prezenty?
daj mu moje namiary ja tez chcę.
kurak80 - 14-07-2011, 12:13
Łożysko oczywiście Koyo i wkładane na prasie...podobno ....tak sie zastanawiam czy mogą przy hamowaniu tak ocierać blaszki klocków hamulcowych ?...ale chyba jakby to one były winne to by cały czas było słychać tarcie....a nie raz na jakiś czas...
pipi_ja - 14-07-2011, 22:42
Właśnie jestem po wymianie hamulców z przodu i z tyłu.
Na przodzie:
tarcze -Jurid plus klocek Textar
Na tyle:
tarcze- Blue Print plus klocek jakiś bez firmy za 50 zł:)
Jak na razie jest bajka, zobaczymy ile to wytrzyma. Zapisałem kilometry i będę testował.
Jak coś sie wydarzy dam znać.
adt81 - 15-07-2011, 11:07
Wczoraj zabrałem się za wymianę tarcz z tyłu ale okazało się że ręczny też do wymiany bo okładziny cieniutkie i jutro będę zakładał nowe szczęki i zestaw montażowy szczęk. Pytanie czy wystarczy złożyć wszystko do kupy i nie wymaga to żadnej regulacji czy coś trzeba kręcić bo nie uśmiecha mi się kilkukrotne ściąganie zacisków itd. ?
fredfm - 15-07-2011, 15:58
polaff napisał/a: | fredfm napisał/a: | ja dostałem w prezencie przednie tarcze i klocki "firmy" service parts.. zrobiłem już na nich z 7tys km, póki co nic nie piszczy, nie bije przy hamowaniu. Nie widać też jakiegoś niepokojącego zwiększonego zużycia, a patrząc na cenę w serwisie allegro mogę tylko śmiało je polecić.. |
a kto daje takie prezenty?
daj mu moje namiary ja tez chcę. |
tak się złożyło że w rodzinie mamy dwa galanty... Szwagier ma autko z 97r, kupił tarcze ale okazało się że ma model z mniejszymi tarczami :)
|
|
|