To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.

Realista - 20-01-2010, 22:44

piomic napisał/a:
Może to nie pierwszy problem, tylko kolejny...
Mój Lancer się rozmnożył. Ma mniejszego brata – od dziś żona jeździ Colcikiem :mrgreen:
Jak tak dalej pójdzie zabraknie mi miejsca na podwórku.

Witam w klubie. Gratulacje. Ja mam taki problem: żonie tak się spodobał colcik, żę muszę się prosić aby mi dała pojeździć :D

Lestat - 21-01-2010, 06:53

Hehe...mojej zonie bardzo przypadl do gustu nowy outlander ;-) poki co nie sa to obiawy choroby a jedynie lekkiego zakazenia ;-) wiec w razie czego przybedzie WIELKI brat ;-)
piomic - 21-01-2010, 07:43

Moja była chora na poprzedniego, nawet robiliśmy przymiarkę. Niestety sprzedawca wpuścił mnie na tylną kanapę(?) o ile tak można nazwać to coś z tyłu... Wstyd.
jaca71 - 21-01-2010, 23:44

Szybkie pytanie: Czy komuś skrzypi kierownica na mrozie?
Dzisiaj przed chwilą podczas jazdy w trakcie kręcenia kierownica słyszalne było skrzypienie tak jakby guma ocierała o gumę. Niestety było ciemno i bardzo zimno to długo nie szukałem. Ale z pobieżnych obserwacji wygląda jakby kolumna ocierała się o uszczelkę w grodzi między kabiną a silnikiem. Czy to jest to? I czy to się smaruje? A może to tylko problem spowodowany mrozem (-10C trochę mało)?

$iwy - 22-01-2010, 07:00

jaca71 napisał/a:
Szybkie pytanie: Czy komuś skrzypi kierownica na mrozie?
Dzisiaj przed chwilą podczas jazdy w trakcie kręcenia kierownica słyszalne było skrzypienie tak jakby guma ocierała o gumę. Niestety było ciemno i bardzo zimno to długo nie szukałem. Ale z pobieżnych obserwacji wygląda jakby kolumna ocierała się o uszczelkę w grodzi między kabiną a silnikiem. Czy to jest to? I czy to się smaruje? A może to tylko problem spowodowany mrozem (-10C trochę mało)?

Miałem coś podobnego jesienią. W serwisie posmarowali coś przy sprężynie amortyzatora. Jak ręką odjął.

macior - 22-01-2010, 11:15

mój pierwszy problem:
od chwili zakupu nie działał wyłącznik ASC, po telefonie do RMFilip dowiedziałem sie deyaktzwacja nastpuje po 5, a nie 3 sekundach (hehe w ASO czas leci pewnie szybciej i stąd ceny robocizny :wink: )
zastosowałem się - nie pomogło, również po 8, 12 i 15 sekundach, więc umówiłem się w ASO - autko wjechało na salę operacyjną i po ok. 20 min. przylesiał Pan Fachowiec mówiąc
- Ja Panu pokażę jak to się włącza, bo przecież cały czas działało"
- ?!??!?
- Proszę przekręcić kluczyk, tak i przytrzymać przycisk 3 sekundy.
- O! wyświetliła się kontrolka "ASC OFF", nie było tego... :shock: (po chwili) O! a teraz zniknęło, czyli działa...
- Eeeee... było. :roll: Wie pan, czesto tak jest że ledwo auto wjedzie na warsztat to się "samo naprawia" hehehe :P
- No dobra! zapewne ma pan "ręce, które leczą" :evil: , ale grunt że działa.

...tyle pierwsza "przygoda" z ASO, ale grunt że wyłącznik w końcu działa
Zapytuję: czy możliwe, że komputer pokładowy miał zablokowaną możliwość wyłączania ASC? :?

Lestat - 22-01-2010, 12:38

Pewnie taka mozliwosc jest w koncu steruje tym komputer ;-)
Beny_s - 22-01-2010, 13:15

Witam,

wiem, że niektórzy narzekali na odgłosy z okolic kolumny kierownicy, ja natomiast słyszę jakby trzeszczenie plastiku o plastik z okolic radia. Ktoś zauważył coś podobnego? Czyżby ta osłona radia może być kiepsko założona, a może pod spodem może coś trzeszczeć?

A tak poza tym od chwili zakupu w lewym przednim kole, przy wysokich najazdach/zjazdach słychać jakby ocieranie gumy. W serwisie patrzyli przy okazji I przeglądu, coś posmarowali - pomogło na chwilę, a na dłuższe oglądanie zaprosili jak się ociepli na 3-4 godzinki (co oni chcą tam robić?)

Luk - 22-01-2010, 13:18

Beny_s napisał/a:
A tak poza tym od chwili zakupu w lewym przednim kole, przy wysokich najazdach/zjazdach słychać jakby ocieranie gumy

Miałem tak samo. Też coś przesmarowali. Teraz jak jest zimno, to też słyszę skrzypienie.

malyhaxor - 22-01-2010, 14:04

Ja mam pytanie dotyczące pikania :) kilka razy zdarzyło mi sie jadąć pikani kilka razy piknie i nic co to może być??
gzesiolek - 22-01-2010, 14:10

malyhaxor napisał/a:
Ja mam pytanie dotyczące pikania :) kilka razy zdarzyło mi sie jadąć pikani kilka razy piknie i nic co to może być??

A nie trzymasz nic na siedzeniu obok...
Bo czujnik niezapietych pasow dziala od pewnej wagi i pika ;)

Radassss - 22-01-2010, 14:21

tez mysle ze to czujnik w siedzeniu pasazera pewnie cos tam kladziesz... moze reke, moze jakas torbe czy cos i przy drganiach moze to powodowac wlaczanie czujnika pasow
macior - 22-01-2010, 14:26

Radassss napisał/a:
moze jakas torbe czy cos

torbę kładzie raczej na tym samym fotelu, na którym siedzi :mrgreen:

$iwy - 22-01-2010, 15:15

Beny_s napisał/a:
Witam,

wiem, że niektórzy narzekali na odgłosy z okolic kolumny kierownicy, ja natomiast słyszę jakby trzeszczenie plastiku o plastik z okolic radia. Ktoś zauważył coś podobnego? Czyżby ta osłona radia może być kiepsko założona, a może pod spodem może coś trzeszczeć?

A tak poza tym od chwili zakupu w lewym przednim kole, przy wysokich najazdach/zjazdach słychać jakby ocieranie gumy. W serwisie patrzyli przy okazji I przeglądu, coś posmarowali - pomogło na chwilę, a na dłuższe oglądanie zaprosili jak się ociepli na 3-4 godzinki (co oni chcą tam robić?)

Miałem dokładnie to samo (nawet przy tym samym kole) + doszło skrzypienie podczas skręcania na postoju. Pierwszym razem jak to przesmarowali pomogło tylko trochę na bardzo krótko. Drugim razem jak byłem w serwisie, już dokładniej znali temat - (smarowanie w trochę innym miejscu) - jak ręką odjął - już miesiąc jest OK. Z tego co widziałem podnieśli auto i smarowali głównie miejsce ułożenia sprężyny w kielichu amortyzatora (chociaż nie tylko tam) obracając ją kilka razy wokół własnej osi.
Została mi jeszcze do zrobienia mała "grzechotka" z okolic zegarów lub kolumny kierownicy. Jeżeli ktoś to zlokalizuje i się dowie co to jest, mam nadzieję że da znać.

Anonymous - 22-01-2010, 22:55

U mnie podobne skrzypienie, ale tylko podczas mrozów, miałem już po zeszłej zimie zgłosić , ale jakoś uciekło.Podjadę na smarowanie jak się ociepli:)