To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

KamilR10 - 31-10-2011, 19:20
Temat postu: Re: Oleje Valvoline 5w40
Zolar napisał/a:
Pytanie do użytkowników i zwolenników olejów Valvoline:

Czy jest różnica między Maxlife'm a Synpower'em o tej samej lepkości 5w40?
Różnica w cenie jest rzędu 10zł na pięciu litrach więc może jednak warto dopłacić.

Akurat używałem tych dwoch olejów, i z obydwu bylem bardzo zadowolony, poprzednim Galantem na Maxlifie zrobilem okolo 40 tys KM ( wymienialem co 12 tys), a obecnie uzywam SynPowera w V6, wydaje mi sie ze jest troche lepszy i wolniej traci swoje wlasciwosci, albo to tez zalezy od silnika, olej po 10 tys KM wygladal jakbym go wlal tydzien temu, MaxLife po takim samym dystansie byl juz bardzo ciemny. Na MaxLifie silnik potrafil czasami cyknac jak juz zrobilem wiecej jak 12 tys, a SynPower 14 tys i cisza.

tosztotomasz - 01-11-2011, 12:37

KamilR10 napisał/a:
MaxLife po takim samym dystansie byl juz bardzo ciemny

W starym silniku jest to wyznacznik niczego. Może mieć więcej lub bardziej agresywne dodatki myjące, przez co szybciej straci "pożądany kolor" ale za to wypłucze lepiej silnik. I który wtedy jest lepszy?

Zolar - 02-11-2011, 18:47
Temat postu: Olej Valvoline 5w40
Nie posądzajcie mnie, że robię tu komuś reklamę, ale ta oferta wydaje się być ciekawa:

http://allegro.pl/valvoli...1909746339.html

SPIDER-ek - 02-11-2011, 19:01

Kupowałem tam akumulator, sklep również polecam.
keleron - 02-11-2011, 20:46
Temat postu: Re: Olej Valvoline 5w40
Zolar napisał/a:
Nie posądzajcie mnie, że robię tu komuś reklamę, ale ta oferta wydaje się być ciekawa:

Kupiłem ten olej i jestem zadowolony moim zdaniem jest jeszcze lepszy od MaxLifa
Zdecydowanie polecam i cena bardzo atrakcyjna...

Zolar - 02-11-2011, 21:17
Temat postu: Olej Valvoline 5w40
keleron napisał/a:
Kupiłem ten olej i jestem zadowolony moim zdaniem jest jeszcze lepszy od MaxLifa
Zdecydowanie polecam i cena bardzo atrakcyjna...

Jeśli masz doświadczenia na jednym i drugim oleju czy mógłbyś opisać pokrótce różnice? Czy miałeś może na którymś efekt brania oleju? Obserwowałeś może cykanie popychaczy?

Ponieważ zarówno producent jak i lepkość oleju należą do najpopularniejszych wśród użytkowników myślę, że warto w związku z tym rozwinąć ten temat.

KamilR10 - 02-11-2011, 21:20
Temat postu: Re: Olej Valvoline 5w40
Zolar napisał/a:

Chyba dokladnie ten sam kupilem miesiac temu, sprawnie i szybko, moge polecic :)

koliber124 - 03-11-2011, 22:56

Cały czas jest mowa o Valvoline-rozumiem że najlepszy dla miśka?
A co powiecie gdybym wlał Castrol GTX 10W40 do 2.5 V6?
Nie długo będę zmieniał olej dlatego pytam. :twisted:

Anonymous - 03-11-2011, 23:10

koliber124 napisał/a:
A co powiecie gdybym wlał Castrol GTX 10W40 do 2.5 V6?

a dlaczego 10w40 ? castrol nie jest zły ;) jeżeli org zaplombowany w de. z tym z Polskich rozlewni różne historie słyszałem...

koliber124 - 04-11-2011, 00:17

Więc jaki ostatecznie kolego mi proponujesz?
Taki Castrol lał poprzedni właściciel mojego Miśka więc pomyślałem że wleję to samo. Ponadto u mnie również występuje problem wycieku spod korka więc muszę się z tym uporać a ponadto inny niepokojący mnie wyciek...być może spod uszczelki głowicy. Wnioskuję tak po tym, ponieważ jest widoczny wyciek w tylnej części bloku silnika. Prawdopodobnie towarzyszy temu wyciek płynu chłodzącego również w tym miejscu. Widać to tylko od strony podwozia będąc w kanale. Ponadto słychać lekkie pukanie podczas pracy silnika taki jak wyczytałem z innych tematów coś w rodzaju popychaczy ala wtryskiwaczy itp.
Czy takie stukanie może być powodem również małej ilości oleju w silniku? Np poniżej kreski minimum bagnetu??? :twisted:

Anonymous - 04-11-2011, 00:29

skoro więcej z niego leci niż pije ;) to wlej valvo maxlife 10w40 uszczelni go troszkę, ale wycieki musisz i tak zrobić bo mało to zdrowe dla niego. Tak stukanie popychaczy może wynikać z zbyt małej ilości oleju, a co za tym idzie niedostatecznego smarowania ich i zatarcia, więc jeżeli na bagnecie susz to dolej czym prędzej i często kontroluj stan.

a tylna mokra głowica równie dobrze może być przez uszczelkę pod pokrywą zaworów. i z niej może lecieć po głowicy w dół. umyj silnik i skontroluj po jakimś czasie skąd leci będziesz miał pewność.

bbandi - 04-11-2011, 00:36

Mam pytanko - jaki stan oleju najlepiej mieć na bagnecie w tym zakresie min/max, ponieważ mam po środku dolać trochę? :|
m6riano - 04-11-2011, 03:02

Ja zauważyłem taka zależność u siebie w 4G63 że jak zaczynają mi "cykać zawory" to znaczy że trzeba dolać troche oleju, nawet jeśli jest więcej jak min.
Ten silnik lubi poprostu mieć dobre ciśnienie..;-)

tosztotomasz - 04-11-2011, 10:53

Quiz

Jak poznać, że Twoje auto jest w dobrym stanie technicznym?

ODP. Kiedy nie przychodzą Ci do głowy pytania inne niż:

bbandi napisał/a:
jaki stan oleju najlepiej mieć na bagnecie w tym zakresie min/max, ponieważ mam po środku dolać trochę?

#-o

m6riano - 04-11-2011, 11:09

hehehe