Nasze Miśki - Czarna bestia by tomek84
Tomek - 22-10-2013, 07:46
Derpin napisał/a: | a po co wam te koła zapasowe ? ile razy w życiu złapaliście kapcia ?
wożę zestaw naprawczy, jak jeżdżę po PL, ew w dalszą trasę po EU być może pomyślałbym o zapasie, (jak leciałem galantem do chorwacji to zabrałem) ale w Alfie nawet go nie mam bo z fabryki wyjechała z zestawem naprawczym w miejscu koła |
ile razy w życiu złapaliście kapcia ?
Galantem raz, a było to w Chorwacji
uratował mnie znajomy, który stanowczo mi odradził zestaw naprawczy na wakcje
powiedział "przetniesz opone na autostradzie i co zrobisz"
i co się stało? przeciąłem oponę na autostradzie
i masz rację Derpin, koło nie jest potrzebne, czasami jeździłem miesiącami bez koła (po mieście, a czasem jak zapomniałem to się i gdzieś dalej wypuściłem)
po mieście mogę jeździć bez koła, bo jeden telefon i mi ktoś zawsze dowiezie, ale to jak jadę sam
jak jadę z dzieckiem to się bez koła nie wypuszczam, bo staniesz gdzieś w polu i co zrobisz? będziesz czekać 2 h??
mam taki wózek, że nawet przy pełnowymiarowym kole zapasowym stelaż z luzem wchodzi do bagażnika
jak się wyjmie koło to jest już pełen luksus
Marcino - 22-10-2013, 09:06
Ja jeżdze 7 lat bez koła, tyko do Chorwacji wziołem i kilka razy po polsce jak jade na objazdowe wakacje. Ale ostanio wożę zestaw naprawczy Vialle z kompresorkiem który dostałem od Niemca. Działa... bo wlałem troszkę do piłki futbolowej:)
Kapcia miałem 1 raz... najechałem na deskę koło domu.
Widziałem naprawiane koło w Smaxie, jechało sie na tym normalnie, kolega z Litwy wrócił tak do polski.
Bizi78 - 22-10-2013, 17:56
Tak z ciekawości spytam, jaki jest później koszt doprowadzenia opony do normalnego stanu po użyciu takiego zestawu naprawczego .
sveno - 22-10-2013, 18:33
Bizi78, opona po takim zabiegu jest przeważnie do wyrzucenia
Matejko - 22-10-2013, 19:02
Cytat: | Bizi78, opona po takim zabiegu jest przeważnie do wyrzucenia |
bo ??
Bizi78 napisał/a: | Tak z ciekawości spytam, jaki jest później koszt doprowadzenia opony do normalnego stanu po użyciu takiego zestawu naprawczego . |
jezeli przed uzyciem opona miala dziure po gwozdziu itp. i nie bylo w niej nic poza tym uszkodzone, to naprawia sie tak jakbys zmienil na zapas i "z flakiem" przyjechal do wulkanizatora, rozbiera sie kolo myje(preparat zakleja opone, a nadmiar jest caly czas plynny) i naprawia
Tomek - 22-10-2013, 19:29
sveno napisał/a: | Bizi78, opona po takim zabiegu jest przeważnie do wyrzucenia |
wszystko zalezy od uzytego srodka
wulkanizator mi kiedys pokazywal zniszczona opone jakims tam specyfikiem
ale mowil, ze slime schodzi bez problemu
Rafal_Szczecin - 22-10-2013, 19:30
sveno napisał/a: | Bizi78, opona po takim zabiegu jest przeważnie do wyrzucenia |
podpinam sie pod pytanie Mateusza, boooo ????
jakos my z Matejkiem ( jako warsztaty ) potrafimy naprawiac opony po zaklejeniu zestawem naprawczym ...
Tomek - 22-10-2013, 19:32
Rafal_Szczecin napisał/a: |
jakos my z Matejkiem ( jako warsztaty ) potrafimy naprawiac opony po zaklejeniu zestawem naprawczym ... |
wszystkie??
widzialem opone, ktorej wulkanizator powiedział, że się nie na naprawić, bo nie da się usuną tego gluta, a przez to wyważyć koła
sveno - 22-10-2013, 19:51
Rafal_Szczecin napisał/a: | podpinam sie pod pytanie Mateusza, boooo ????
| bo:
tomek84 napisał/a: | że się nie na naprawić, bo nie da się usuną tego gluta, a przez to wyważyć koła |
Bizi78 - 22-10-2013, 20:32
Matejko napisał/a: | rozbiera sie kolo myje(preparat zakleja opone, a nadmiar jest caly czas plynny) i naprawia |
Ale ta usługa mycia to chyba nie jest za free .
Dobra wystarczy tego OT w temacie .
Rafal_Szczecin - 22-10-2013, 21:02
tomek84 napisał/a: |
wszystkie??
widzialem opone, ktorej wulkanizator powiedział, że się nie na naprawić, bo nie da się usuną tego gluta, a przez to wyważyć koła |
WSZYSTKIE
nie ma lepszego czy tez gorszego srodka, wszystkie sa na tej samej bazie .
trzeba miec myjke i gluty normlanie schodza, kwestia checi
gosciowi nie chcialo sie usuwac tego gluta . zreszta kazda opone da sie wywazyc, nawet z glutem, kwestia tylko ilosci odwaznikow ( i druga, ze tak nie powinno sie robic )
tak wiec stwierdzenie "że się nie na naprawić, bo nie da się usuną tego gluta, a przez to wyważyć koła"
jest falszywe. czekam na inne odpowiedzi dlaczego Cytat: | opona przewaznie nadaje sie do wyrzucenia |
Matejko - 22-10-2013, 22:34
przyłączam sie do Rafała - jak ktos nie dba o klienta to pewnie że "Panie nie da sie nic z tym zrobić kup Pan nowa opone"
no a z zestawem naprawczym raczej nie ma auta, ktore ma tanie opony,
ale ja wole, żeby klient wydał 50zł na naprawę i wyszedł zadowolony, niż mam na oponie tyle zarobić, a on i tak wyjdzie wkurzony
ale rozumiem, że ktoś coś powiedział gdzieś kiedyś jakoś no i warto klepać dalej
Owczar - 22-10-2013, 23:51
Matejko, a jaki preparat polecasz?
tomek84, mam nadzieję, że nie obrazisz się za małe OT?
Anonymous - 22-10-2013, 23:57
ja wożę coś takiego, tylko są 2 pojemnośći 300ml i chyba większa jeszcze, więc na wszelki wypadek mam te większa
Matejko - 23-10-2013, 09:53
Cytat: | Matejko, a jaki preparat polecasz? |
bez reklamy, po prostu tym handluje
http://www.motochemia.pl/...mart-p-649.html
często te bez kompresora nie pompują wystarczajaco koła,
i taka jazda z za niskim cisnieniem grozi uszkodzeniem opony, stąd tutaj kompresor zeby uzupelnic powietrze, pozniej sie dokupuje sam nabój
|
|
|