To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA

Krzyzak - 16-01-2023, 13:00

i_Lolek napisał/a:
Od początku Lipca do samego końca sierpnia dzień w dzień _+30 lub więcej. czegoś takiego nie pamiętam, żeby tak długo smażyło.
Całkiem niedawno bo w 2010 też tak było - cały czerwiec codziennie po +30 i w lipcu podobnie, nawet momentami po +34 w cieniu. Nocą nie dało się schłodzić bo było po +25 i psy wyły z przegrzania...
I podobnie zima 2009/2010 - jak nasypało w grudniu, to do lutego na mojej prywatnej drodze miałem zaspy po 70cm (gdzie w okolicach Trójmiasta nie jest to normalne) a nawet więcej, bo trzeba było to odśnieżyć sypiąc na boki. Cały styczeń temperatura nie podniosła się wyżej niż -20 a były 2 tygodnie po -30 do -32 aż mi się zawór na kotle zawiesił... Jak odpaliłem Colta przy tych -30 to w skrzyni biegów miałem wrażenie, że jest budyń albo galareta. Na święta wtedy padał deszcz a temperatura ujemna i wszystko zamarzało tworząc lodową skorupę. Ze śmiechem patrzyłem jak okoliczny lis, jak co wieczór próbuje się udać do wioski i jeździ po tym jakby był ostro napruty... Kolejna zima była bardzo podobna a potem już od 10 lat jest w miarę normalnie...
Upały już mi niestraszne - od paru lat mam 12 kW klimy w domu, zatem temperatura wewnątrz jest do zniesienia...

i_Lolek - 16-01-2023, 18:25

Krzyzak napisał/a:

Upały już mi niestraszne - od paru lat mam 12 kW klimy w domu, zatem temperatura wewnątrz jest do zniesienia...

!12 kw to chyba pompa ciepła. Zimą do ogrzewania całego domu.
Ja też od dwóch lat mam się gdzie schować w upalne dni. ale to takie małe użądzonko. Wystarcza na dwa pokoje.
Niedługo klima w Polsce chyba stanie się standartem.
Co do upałów to mogłem jakiś sezon pominąć. Bo przez ostatnie lata wyjeżdżałem do Norwegii kiedy był czas na upały.
A z zimami w Trójmieście to mnie zaskoczyłeś. Zawsze się mówiło że na wybrzeżu są najłagodniejsze.

joujoujou - 16-01-2023, 23:55

Minus 3 i spada. Dobry wieczór. :)
Krzyzak - 17-01-2023, 08:10

i_Lolek napisał/a:
12 kw to chyba pompa ciepła
tak, zestaw pomp (bo obecnie każda klima ma odwracalny obieg i funkcje grzania) - 3x3.5kW i 1x2.5kW, do tego rekuperator, który to rozrzuca po pomieszczeniach
to oczywiście moc chłodnicza, bo z sieci to max 900W każdy ciągnie

joujoujou - 17-01-2023, 23:27

Dobry wieczór. Spadło 3cm śniegu. Alarm pogodowy ogłoszono, kraj sparaliżowany. :lol:
Marcino - 18-01-2023, 13:20

Krzyzak napisał/a:
I podobnie zima 2009/2010 - jak nasypało w grudniu, to do lutego na mojej prywatnej drodze miałem zaspy po 70cm (gdzie w okolicach Trójmiasta nie jest to normalne) a nawet więcej, bo trzeba było to odśnieżyć sypiąc na boki. Cały styczeń temperatura nie podniosła się wyżej niż -20 a były 2 tygodnie po -30 do -32 aż mi się zawór na kotle zawiesił.

Dokłądnie tak było, u mnie zasypało tak ze metrowe zaspy nawiane. Korytarz kupiłem aby galantem do domu (na budowe ) materiały do wykonczenia wozić. Spaliłem wtedy za grudzien i styczen wszytkie odpadki drewniane z budowy w kominku aby przetrwać, A zimę wczesniej sąsiadowi w środku w budowanym domu z oknami nawet woda w butelce nie zamarzła.

[ Dodano: 18-01-2023, 13:22 ]
i_Lolek napisał/a:
Niedługo klima w Polsce chyba stanie się standartem.

Mam teraz dwie sztuki - 3.5kw na poddaszu dołozyłem 2szt na dole. I sie sprawdza bo latem ta jedna sztuka bez problemu robiła komfortową tem w lecie na poddaszu a tam jest z 80m2 po podłogach. A wogule to obie świetnie sie sprawdzaja na dogrzewanie domu gdy nie ma ostrej zimy.

joujoujou - 18-01-2023, 23:36

Dobry wieczór. Dosypało. Jutro i pojutrze ma być podobnie. 8)
Marcino - 19-01-2023, 09:11

Dobry dzien. Sucho i lekki mróz...
Bizi78 - 19-01-2023, 09:33

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
Na południu lekki przymrozek.

joujoujou - 19-01-2023, 23:46

Dobry wieczór ludzie. W dzień trochę odpuściło (+4), teraz mrozik. Na drogach będzie lodowisko.
i_Lolek - 21-01-2023, 02:46

Odnośnie klimy to mam pytanie. Ja używam jej tylko latem do schładzania. Zimą tylko sporadycznie, jak kapie z dachu. Nie po to żeby dogrzać pokój. Ale z myślą żeby raz na jakiś czas ją uruchomić. Tak jak to się robi w samochodzie. Żeby olej razem z czynnikiem rozszedł się po systemie itd.
Nawiasem mówiąc u mnie w samochodzie się to sprawdziło. Bo przez 8 lat nic z klimą nie robiłem i nadal była szczelna.
Ale przechodzę do pytania. Czy zimą u was również skapuje woda z odmy? Bo u mnie wydaje mi się że nie.
Może ja za krótko ją zostawiam włączoną i nie zdąży się nazbierać?
A wasze urządzenia chodzą non stop.
Może to i dobry pomysł rozprowadzić po domu kilka małych jednostek, zamiast jednej dużej

joujoujou - 21-01-2023, 13:37

Dzień dobry. Przyszło ocieplenie i co nasypało, to teraz znikło. Dzisiejszy grill pod znakiem gęstej mżawki.
Krzyzak - 21-01-2023, 18:11

Używam klimy tylko latem - dlatego niestety nie odpowiem na pytanie.
A dziś lekko posypało śniegiem - zrobiło się ślicznie i biało.

joujoujou - 22-01-2023, 09:22

Dzień dobry z rana. :)
Bizi78 - 22-01-2023, 09:54

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .