To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

robertdg - 15-07-2011, 20:10

adt81, trzeba wyregulować, ale robi się to przez otwór w tarczo-bębnie
Jarcev - 23-07-2011, 21:08

DObra Panowie , zmieniałem klocki i tarcze z tyłu na TRW , wsiadłem na test i tak zadowolony ze juz nie trzepie przy hamowaniu zapomniałem o sprawie. Dzis patrze a jade sobie na ręcznym i za duzego oporu nie miałem . Gdzies jest bład , pamietam ze jak zakładalismy klocki to znajomy mi mówił ze jest jakis z blaszką i teraz niewiadomo z od zew czy od wew. poskładalismy tak jak weszło i jest lipa a zaniedługo przegląd wiec musze to jutro zrobic . Co i jak z klockami , pomocy
robertdg - 23-07-2011, 21:35

Ten z blaszką powinien być od wewnętrznej lub jak kto woli od strony tłoczka zacisku, a reczny trzeba podregulować bo nowe tarcze
Jarcev - 24-07-2011, 11:05

czyli po obu stronach od wew ? no to ide poprawic
mario mario - 26-07-2011, 06:02

Witam. Pytałem swego czasu w tym temacie o klocki, na przód do galanta bo te co mam to piszczą, zaproponowano mi textary jako kompromis, nie piszczą i nie pylą mocno, proszę o kilka słów użytkowników. Większość w tym temacie pisze, ze ma i używa, ale mało kto napisał jak się sprawuję pod wspomnianymi przeze mnie względami. dzięki i pozdrawiam.
KaWu - 26-07-2011, 08:20

mario mario, używałem Textary już w innych autach-w Galancie jeszcze nie.
Przeważnie jak robię hamulce to biorę Textar lub Ate lub TRW (Lucas).
Musisz wiedzieć do jakiej chcesz tarczy. Ate jest "miększe" a Textar "twardsze".
Żadne z nich jeszcze mi nie piszczały po dobrym dobraniu i ułożeniu.

mario mario - 26-07-2011, 08:48

Textary pylą ?, czy raz w tygodniu felgi trzeba szorować.
m6riano - 26-07-2011, 10:23

mario mario napisał/a:
Textary pylą ?, czy raz w tygodniu felgi trzeba szorować.

U mnie tak..tylko że ja robie 800-1000km tygodniowo

KaWu - 26-07-2011, 11:35

mario mario napisał/a:
Textary pylą ?, czy raz w tygodniu felgi trzeba szorować

najmniej z w/w.

Owczar - 26-07-2011, 14:53

ATE pylą bardziej niż textar. Najmniej pylą kashiyamy, ale to nie są klocki do galanta. A czy trzeba szorować raz w tygodniu to już zależy od stylu jazdy i przebiegu.
deejay - 26-07-2011, 21:32

Dla mnie Textary są super , zero pylenia na tarczach Blue Print :wink:
pipi_ja - 26-07-2011, 22:01

W tej chwili mam textary wraz z tarczami Jurid i odpukać zero problemów. Mam je bardzo krótko ale różnica w porównaniu do poprzedniego zestawu jest na plus.
Poprzednio ATE+mikoda nawiercana totalne dno. Piski i drastycznie spadała skuteczność hamulca po gwałtownym hamowaniu. W obecnej konfiguracji jeszcze mi nic nie zapiszczało i czuć, że samochód hamuje, klocki aż się kleją do tarczy a poprzednio odczucie było jak bym mial tarcze posmarowane smarem (musiałem na siłę deptać pedał).

Co do trwałości nie wypowiem się bo mam raptem od 2 tygodni.

mario mario - 27-07-2011, 06:20

Serdeczne dzięki koledzy, potrzebowałem kilku opinii do podjęcia decyzji, mam możliwość kupienia textarów za 110 zł, więc wezmę. Jeszce raz dzięki. Pozdrawiam.
Hugo - 27-07-2011, 09:50

KaWu napisał/a:
Ate jest "miększe" a Textar "twardsze".
A nie odwrotnie?
mario mario napisał/a:
mam możliwość kupienia textarów za 110 zł
Bardzo tanio.
m6riano - 27-07-2011, 10:24

Hugo napisał/a:
mario mario napisał/a:
mam możliwość kupienia textarów za 110 zł
Bardzo tanio.