To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Jeden z ostatnich diesli na forum i towarzysząca mu colcinka

Andrew - 03-08-2016, 09:14

Hugo napisał/a:
Masz banany do wymiany i ustawili zbieżność? Przecież się nie da jak są luzy w zawieszeniu.
Luzy są delikatnie wyczuwalne na prawym bananie. Ustawiałem w 3D.
Owczar napisał/a:
Ja zrobiłem porządek z tyłem dawno temu - dałem wszystkie poliuretany i do tej pory spokój.

Ja też mam poliuretany tylko został mi ostatni wahacz poprzeczny, konkretnie sworzeń z prawej strony.

Cytat:
Mi też udało się załatwić taki sam początek numerów rejstracyjnych w swoich wozidłach ;)

No to gratuluję :wink:

Owczar - 03-08-2016, 09:16

Cytat:
Ja też mam poliuretany tylko został mi ostatni wahacz poprzeczny, konkretnie sworzeń z prawej strony.

Jeśli chodzi o sworznie, to wymieniłem gumki na nowe, a stare sworznie mają się dalej dobrze ;)

Andrew - 04-08-2016, 08:06

U mnie na szarpakach luz był wyczuwalny, no i od nowości już pora też wymienić. Jak wymienię to co wyżej napisałem, to w sumie całe zawieszenie będzie zrobione.
Andrew - 10-08-2016, 07:55

Powstała mała awaria: świecą lampy wstecznego cały czas. Zatem pewnie czujnik do wymiany.
Andrew - 07-09-2016, 13:40

Przy przebiegu 286300 km wymienione w galu: wahacze tylne ze sworzniem, banany, łączniki stabilizatora tył, czujnik wstecznego oraz wspawany kawałek rury od wlewu paliwa... Została zrobiona również geometria. Co najlepsze nadal słychać skrzypienie. Jak się okazało to chyba sworznie w wahaczach górnych przednich, które nie dawno były wymieniane (Oyodo).
Poza tym w colcie rozbiłem szybę, którą już wymieniłem :mrgreen:

Owczar - 07-09-2016, 14:19

Mój ma teraz coś koło 340kkm. Sworznie z tyłu są ok, ale gumki musiałem wymienić. Tuleje wymieniłem komplet, a łączniki stabilizatora w sumie kilka lat temu. Póki co, mam spokój ;)

Wahacze były brandowane oyodo? Ja ostatnio kupiłem drążki oyodo, a przyszło CTR z numerem katalogowym oyodo.

Andrew - 07-09-2016, 14:29

Owczar napisał/a:
Sworznie z tyłu są ok, ale gumki musiałem wymienić.

Jeden miał już duży luz, tak samo na bananie.
Owczar napisał/a:
Wahacze były brandowane oyodo?

Nie pamiętam, ale chyba tak.

Owczar - 07-09-2016, 14:32

A jak objawia się skrzypienie?
Andrew - 07-09-2016, 14:39

Skrzypi, na nierównościach poprzecznych w momencie gdy zawieszenie jest maksymalnym punkcie rozciągnięcia. Dla sprawdzenia wziąłem strzykawkę i wstrzyknąłem olej do sworznia a z niego wyciekła woda. Może wymienić gumki na razie?
Owczar - 07-09-2016, 14:42

Jeśli po wyczyszczeniu rdzy nie ma luzu, to smarowanie plus nowa gumka powinny uratować sworzeń. Ale musisz działać szybko. Gumki to zawsze najsałbszy punkt zamienników :/
Andrew - 07-09-2016, 14:44

Może się spróbuje... Dziś zobaczę czy olej wstrzyknięty załatwił sprawę skrzypienia.
Andrew - 07-09-2016, 14:47

A gdzie takie gumy można zakupić?
Owczar - 07-09-2016, 14:54

Ja do oryginalnych kupiłem w ASO hyundai. Musisz zobaczyć czy te oyodo mają taki sam wymiar, czy się różnią. Jeśli tak, to te hyundai podejdą.
wojbud - 08-09-2016, 00:00

Witam. Ja właśnie też wymieniałem te gumki, ale na nie oryginalny wahacz może być problem wcisnąć. W moim wahaczu (nie pamiętam firmy) stara gumka była mocowana zabezpieczeniem z drutu i gumka hyundaia nie pasowała bez rzeźbienia wahacza bo kołnierz zabezpieczenia przeszkadzał.
Andrew - 19-10-2016, 19:29

Bendiks rozrusznika zaczyna wysiadać, trzeba zmienić, tylko gdzie to znaleźć :roll:
Poza tym skrzypienie z przodu powróciło i chyba trzeba wyciągnąć amory i sprawdzić może sprężyna pękła, bo już sam nie wiem co to...

Poza tym byłem na 4 kompach i żaden mi błędu poduszki nie może wykasować :evil: