To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

KsiadzRobak - 23-03-2015, 07:35

krzysztofpak75 - przyczyn może być mnóstwo - nawet zamek czy zawias maski może popiskiwać
a nawet podszybie może skrzypieć - szczególnie w suche dni

komarsnk - 23-03-2015, 10:14

krzysztofpak75 napisał/a:
No właśnie, tez juz się nad tym zastanawiałem, szukałem pod maską ale nic takiego nie znalazłem.

To przysłuchaj się dobrze czy to przypadkiem nie piszczy z okolic przedniego słupka kierowcy - jak tak to na 99% musisz dokręcić deskę rozdzielczą. Śruba jest za kratką wentylacyjną, którą trzeba wyjąć (a nie jest to łatwe zadanie).

krzysztofpak75 - 23-03-2015, 17:35

Nie nie, to napewno z zewnątrz, i po stronie pasażera. Zacząłem się dzisiaj zastanawiać czy to nie czasami któraś poduchy silnika... One chyba piszcza jak są wybite czy nie?
Hugo - 23-03-2015, 21:01

krzysztofpak75 napisał/a:
One chyba piszcza jak są wybite czy nie?
Nie spotkałem się jeszcze z tym żeby poduszki silnika/skrzyni piszczały.
pawel19.7902 - 23-03-2015, 21:53

pomocy.coś stuka z przodu.na nierównościach i przy zmianie biegów nieraz.trzech diagnostów nie wie co to.co tu zrobić?
Pabulon - 23-03-2015, 22:16

Wahacze dolne proste lewy i prawy są takie same ?
fj_mike - 23-03-2015, 22:18

Pabulon napisał/a:
Wahacze dolne proste lewy i prawy są takie same ?

Nie, tuleja na której siedzi widelec amortyzatora ma inny kąt osadzenia w wahaczu (różnice ciężko zauważyć gołym okiem).

Pabulon - 23-03-2015, 22:21

No to jak ja mam stwierdzić który jest który skoro trudno zauważyć ? :D
Mam dwa stare wahacze które wyglądają identycznie.

fj_mike - 23-03-2015, 22:21

Pabulon napisał/a:
No to jak ja mam stwierdzić który jest który skoro trudno zauważyć ?
Mam dwa stare wahacze które wyglądają identycznie

Mają jakieś oznakowania?

Pabulon - 23-03-2015, 22:37

Nie mają, stare są, z rdzawym nalotem. Kąt może i się odrobinę różni ale teraz który gdzie... jutro muszę oddać do regeneracji prawy.
komarsnk - 24-03-2015, 00:45

Pabulon, jak to są zamienniki to jest spora szansa, że są symetryczne niestety...
Witek vel Mysza - 25-03-2015, 07:23

Sprawdź dokręcenie śrub belki zawieszenia i poduszek silnika.
Shockwave - 30-03-2015, 01:30

deejay napisał/a:

Shockwave napisał/a:
Bo jesli nadepnę choć minimalnie pedał hamulca to stuków niema, miał ktoś kiedyś taka sytuacje ze te blaszki na klockach były na tyle wyeksploatowane ze klocek stukał ?
Tak miałem , nowy zestaw blaszek załatwił problem .

Witam ponownie.
Problem pozostał. Kupiłem nowe blaszki na których osadzony jest klocek i nadal 0 poprawy.
Hamulce nie sa zapieczone działają ok bo na skp wyszło 3.4 oś przednia i 2.1 tył z różnica 4% na tylnej osi.
Zaciski po regeneracji(oslony, prowadnice, tłoczki). Zawias po regeneracji. A dalej coś w tym aucie stuka
Jak zbliżam sie do dziury to 100m przed boli mnie brzuch i mam wzdęcia ;) :P
Czytając forum, znalazłem na takie coś
http://www.az495.ru/Acessories/MC/MR389654.JPG
http://www.fotosik.pl/pok...52351cccd6.html
39strona tematu.
Taka blaszka podkładka powinna być zestawie z klockami ? Lub gdzie kupić takie cos :)
U mnie na klockach jest niby taka masa naklejona ale...
jest ona tylko na 1 klocku tzn tym który znajduje sie przy tłoczkach i ma blaszkę piszczałkę, choć z tego co widziałem demontując zacisk to oba tłoczki juz te masę przebiły ;)
Pytanie gdzie kupić takie blaszki ? albo co w tym aucie może jeszcze tak stukać.
Jak pisałem wcześniej dotknę pedał hamulca minimalnie tak ze nawet samochód nie zwalnia to mogę przejechać przez każdy wybój, dziurę czy kocie garby i nic nie stuka

KsiadzRobak - 30-03-2015, 07:48

jak dobrze pamiętam klocki Ferrodo do EA mają ją w zestawie, TRW chyba też
robertdg - 30-03-2015, 08:56

Shockwave napisał/a:

http://www.az495.ru/Acessories/MC/MR389654.JPG
Te podkładki dostępne sa jedynie w ASO i kosztuja chyba coś koło 130-160zł (dokładnie nie pamiętam, trzeba przedzwonić i zapytać)