[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
QwiateQ - 06-12-2011, 21:53
Chyba z Hana'mi mogą się czuć wyróżnieni.
Póki co sama mapa zachowuje się inaczej po samej aktualizacji softu.
Pojeździmy, zobaczymy.
Kod: | Wersja 8.3 29/11/2011
- dodane wtryskiwacze Hana2000 niebieskie, wraz z dedykowanymi charakterystykami temperaturowymi i ciśnieniowymi
- usprawniono funkcję "ciepły start" dla niemal jednoczesnego włączenia stacyjki i wykonania rozruchu
-------------------------------------------
Wersja 8.2 24/11/2011
STAG-300 ISA2
- Asystent autoadaptacji ISA2 automatycznie wyłączy się po zebraniu mapy benzynowej dla niskich obrotów
- zmodyfikowane działanie autoadaptacji w zakresie wysokich obciążeń
- możliwość automatycznego wyłączania punktów na mapie korekcji mnożnika po pierwszym poprawnym ich ustawieniu
- dodana obsługa odwróconej sondy lambda (napięciowej)
STAG 300 Premium
- Współpraca z firmware 25 STAG - OBD Adapter (Rozwiązanie problemów z komunikacją OBD w niektórych samochodach marki Mazda i Opel)
- dodana opcja "redukcja korekcji OBD" (Opcja ma zastosowanie w pojazdach, w których korekcje OBD sięgają wartości +-100%)
Inne
- zmodyfikowana lista wtryskiwaczy - m.in. dodane: NiskoRezystancyjny (uniwersalny), Matrix HD344, Matrix HD544, Hana2000 zielone
- dodane dedykowane charakterystyki temperaturowe i ciśnieniowe wybranych wtryskiwaczy
- dodana manualana mapa korekcji od ciśnienia
- zmodyfikowana funkcja opróżniania ciśnienia reduktora
- dodana funkcja "ciepły start" (uruchamianie rozgrzanego silnika na gazie, przydatne w pojazdach z z funkcją "start-stop")
- usprawniona funkcja uruchamiania awaryjnego
- minimalne wykrywane obroty zmniejszone z 300 do 100
- dodana funkcja automatycznej kalibracji wskaźnika poziomu gazu
|
2pac - 06-12-2011, 23:58
bajka na dobranoc
ale nie znalazłem fragmentu czy po tym jak sobie zbierze ta mapę na Pb kompletną w pełnym zakresie obrotów, to czy po powiedzmy po 3 miesiącach znowu będzie się przełączał na Pb (tak jak to robi dla zakresu powyżej 3500obr/min - części nie wymaganej do zebrania od razu)
powiedzmy, że negocjacje w toku
Owczar - 07-12-2011, 00:06
2pac napisał/a: | bajka na dobranoc
ale nie znalazłem fragmentu czy po tym jak sobie zbierze ta mapę na Pb kompletną w pełnym zakresie obrotów, to czy po powiedzmy po 3 miesiącach znowu będzie się przełączał na Pb (tak jak to robi dla zakresu powyżej 3500obr/min - części nie wymaganej do zebrania od razu)
|
Gdybyś przejrzał ten temat, to dowiedziałbyś się, że ISA jest fajna tylko do strojenia. Zbierasz mapy w pewnych warunkach, potem jeździsz na LPG w tych samych warunkach i wyłączasz. Powód jest taki, że mapa PB nie jest stała w każdych warunkach i dojdzie do rozjazdu map.
koliber124 - 07-12-2011, 01:02
Owczar napisał/a: | koliber124 napisał/a: | Byle nie stag, w jakiej by nie był postaci. Zenith lub w tej chwili compact, |
A jakiś argument? |
Stag jest kłamczuszkiem w ustawieniach i chyba nie każdy o tym wie, natomiast Zenit jak go ustawisz tak ma być. Ale to jest tylko moje skromne zdanie, wyrobione na własnej skórze, w praktyce i raczej zdania nie zmienię. Przywiązuję wagę do tego aby w moim aucie chodziło wszystko jak w szwajcarze.
KaWu - 07-12-2011, 08:33
koliber124 napisał/a: | Stag jest kłamczuszkiem w ustawieniach i chyba nie każdy o tym wie, |
Jakoś nie rozumiem tgo stwierdzenia. Dlaczego kłamczuszkiem
Bo ustawiasz tylko na "mapy" i wróżnych warunkach a auto nie pracuje poprawnie Bo ....
Uzasadnij proszę - bo dla mnie to bajka.
koliber124, nie mam złego zdania o Zenicie. Znam go tylko z Megane kolegi. A pozostałe podzespoły instalacji mogą być różne zarówno ze sterownikiem Stag jak i Zenit.
A co powiesz o ustawieniu wzorca w Zenicie i niby wszystko ok - ale po jakimś czasie po podgladzie "kompa" spalania jednak wychodzi że nie jest
Owczar - 07-12-2011, 08:39
Tez nie rozumiem w czym niby stag przeklamuje. Poza tym pytalem jakie mozliwosci regulacji oferuje zenit?
Nikt nie przekonuje do zmiany zdania, ale jak juz macisz czytajacym temat to dobrze by bylo podeprzec to merytorycznymi argumentami.
koliber124 - 07-12-2011, 21:35
KaWu napisał/a: | koliber124 napisał/a: | Stag jest kłamczuszkiem w ustawieniach i chyba nie każdy o tym wie, |
Jakoś nie rozumiem tgo stwierdzenia. Dlaczego kłamczuszkiem
Bo ustawiasz tylko na "mapy" i wróżnych warunkach a auto nie pracuje poprawnie Bo ....
Uzasadnij proszę - bo dla mnie to bajka.
koliber124, nie mam złego zdania o Zenicie. Znam go tylko z Megane kolegi. A pozostałe podzespoły instalacji mogą być różne zarówno ze sterownikiem Stag jak i Zenit.
A co powiesz o ustawieniu wzorca w Zenicie i niby wszystko ok - ale po jakimś czasie po podgladzie "kompa" spalania jednak wychodzi że nie jest |
Panowie, każdy z nas na tym forum wypowiada swoje zdanie na ten czy inny temat. Jeden przejechał się na tym, a drugi zaś był zadowolony. Nie jestem mechanikiem czy gazownikiem swoje zdanie wyrażam na podstawie własnych nie miłych doświadczeń i z wami się nimi dzielę. Miałem raz pewną przygodę ze stagiem, naprawdę długo by opowiadać. W skrócie, bardzo dobry kolega mojego szwagra prowadzi zakład gazowniczy, który z resztą ma najlepszą opinię w mojej okolicy i specjalizuje się tylko w zenicie. Jest droższy niż konkurencja ale na klientów nie narzeka. I tylko dlatego że jest to kolega szwagra opowiedział mi troszkę o stagu i potraktował po ludzku w porównaniu z pozostałymi zdziercami. Przykład: pyta mnie dlaczego w moim aucie ( jeszcze wtedy astra) ktoś ustawił mi taką a nie inną temperaturę, przy której ma się przełączyć z benzyny na gaz. Owszem, była ona ustawiona jak nakazywały standardy dla staga ale - mówi- gazownik powinien wiedzieć że stag przekłamuje. Żeby ustawienia były prawidłowe też należy go okłamać jeśli się wie jak. On wiedział. Dopiero on ustawił mi astrę tak jak należy i wziął za to normalne pieniążki. Konkurencja nie zrobiła nic i nie źle mnie skasowali. To tak po krótce.
Owczar - 07-12-2011, 21:45
koliber124 napisał/a: | I tylko dlatego że jest to kolega szwagra |
Czy to jest argument ten merytoryczny argument?
koliber124, trafiłeś na jakiegoś pseudo gazownika, który źle ustawił instalację, a potem pojechałeś do sympatyka Zenita, który szamańskim sposobem oszukał staga, tak że zaczął dobrze działać... A może po prostu ustawił to jak należy?
Tak się składa, że mam w UKP czujnik temp silnika i co ciekawe temp przełączania zgadza się z tym co wskazuje UKP. UKP też kłamie?
Jasne, że forum jest od tego by wyrażać opinię, ale chodzi o to by podpierać je merytorycznymi argumentami.
Zolar - 07-12-2011, 21:46
Z całym szacunkiem dla Ciebie, dla Twojego szwagra i całej Twojej rodziny, ale to są mimo wszystko argumenty typu: "Jedna Pani powiedziała drugiej Pani..."
Obserwuję tę dyskusję od początku i czekałem na jakieś twarde dowody, że ktoś tu wyskoczy z wykresem, danymi lub zestawieniami. A tu taki zawód. Utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że Stag to był dobry wybór.
A swoją drogą czy przekłamanie temperatury o 1-2 stopnie ma jakieś kolosalne znaczenie?
koliber124 - 07-12-2011, 21:48
Wnioskuję, że albo gazownicy ( bez obrazy, na pewno nie wszyscy) nie chcą nam klientom mówić o pewnych wadach instalacji czy też oprogramowania albo po prostu sami o nich nie wiedzą. Zaznaczam Panowie to jest tylko moje zdanie i nim się dzielę. Dodam, że mój ojciec założył do nissana almery staga bodajże czwórkę, około roku temu, miał być hit i w ogóle a teraz jeździ do gazownika....
P.S. Z tego co mi doradzono należy sprawdzać co jakiś czas ustawienie mapy ponieważ potrafi siłą rzeczy czasami się poprzestawiać nawet w zenicie. Ja może czasami jestem pedantem jeśli chodzi o ustawienia auta, ale warto ponieważ to procentuje. A specjaliści bogacą się na naszej nie wiedzy. Jeśli ktoś jeszcze nie założył gazu a chce to zrobić niech sam pod siebie dobierze parametry instalacji (mam na myśli reduktor i listwę)
Pozdrawiam
deejay - 07-12-2011, 21:49
Zolar napisał/a: | Obserwuję tę dyskusję od początku i czekałem na jakieś twarde dowody, że ktoś tu wyskoczy z wykresem, danymi lub zestawieniami. A tu taki zawód. Utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że Stag to był dobry wybór. |
Sam mam Staga u siebie w Galu , w jednym i drugim EA był i jest Stag i zero problemów .
koliber124 - 07-12-2011, 21:54
Zolar napisał/a: | Z całym szacunkiem dla Ciebie, dla Twojego szwagra i całej Twojej rodziny, ale to są mimo wszystko argumenty typu: "Jedna Pani powiedziała drugiej Pani..."
Obserwuję tę dyskusję od początku i czekałem na jakieś twarde dowody, że ktoś tu wyskoczy z wykresem, danymi lub zestawieniami. A tu taki zawód. Utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że Stag to był dobry wybór.
A swoją drogą czy przekłamanie temperatury o 1-2 stopnie ma jakieś kolosalne znaczenie? |
Zolar, miałem problem ze swoim autem, nikt nie potrafił zaradzić a on zaradził i zrobił to przy mnie, to po pierwsze.
Po drugie mówiąc o tym zaznaczyłem, że nie biorę wszystkich fachowców pod jedną kreskę. Twój mógł okazać się profesjonalistą i chwała mu za to, nie zmieniaj gazownika.
I po trzecie, również zaznaczyłem że to jest tylko moje zdanie i nikogo do niego nie będę przekonywał. Szacunek
[ Dodano: 07-12-2011, 21:55 ]
A byłbym zapomniał przekłamywał nie o 1 czy 2 stopnie jak pisałeś a o 15
[ Dodano: 07-12-2011, 22:03 ]
Owczar napisał/a: | koliber124 napisał/a: | I tylko dlatego że jest to kolega szwagra |
Czy to jest argument ten merytoryczny argument?
koliber124, trafiłeś na jakiegoś pseudo gazownika, który źle ustawił instalację, a potem pojechałeś do sympatyka Zenita, który szamańskim sposobem oszukał staga, tak że zaczął dobrze działać... A może po prostu ustawił to jak należy?
Tak się składa, że mam w UKP czujnik temp silnika i co ciekawe temp przełączania zgadza się z tym co wskazuje UKP. UKP też kłamie?
Jasne, że forum jest od tego by wyrażać opinię, ale chodzi o to by podpierać je merytorycznymi argumentami. |
Owczar, zanim zadam Ci kolejne pytanie, powiedz jesteś gazownikiem?
polaff - 07-12-2011, 22:05
deejay napisał/a: | Zolar napisał/a: | Obserwuję tę dyskusję od początku i czekałem na jakieś twarde dowody, że ktoś tu wyskoczy z wykresem, danymi lub zestawieniami. A tu taki zawód. Utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że Stag to był dobry wybór. |
Sam mam Staga u siebie w Galu , w jednym i drugim EA był i jest Stag i zero problemów . |
ja jak zakładałem LPG i usłyszałem stag to sie przeraziłem, ze to nie landi czy brc.
Zajrzałem tu i doczytałem, że stag jest ok.
Mam instalację od czerwca, przejechałem na LPG około 40kkm i uważam, że jest ok bo auto na LPG jeździ jak na benzynie spalanie mam ok (11-12l/100km) no i nic się nie psuje mimo dość "szorstkiego" traktowania auta.
Masz większe oczekiwania?
Owczar - 07-12-2011, 22:09
koliber124 napisał/a: | Z tego co mi doradzono należy sprawdzać co jakiś czas ustawienie mapy ponieważ potrafi siłą rzeczy czasami się poprzestawiać nawet w zenicie. |
Mapa nie przestawia się z winy sterownika tylko zmiany parametrów innych komponentów, w tym np zanieczyszczenie filtra, starzenie reduktora itd.
koliber124 napisał/a: | A byłbym zapomniał przekłamywał nie o 1 czy 2 stopnie jak pisałeś a o 15 |
Jeśli gazownik wybrał zły czujnik temp to może przekłamywać i o 30... Wszystko zależy od instalatora. Większość decyduje się na staga bo są ku temu argumenty. Dopóki nie poznam argumentów za zenitem (a takowych nie mogę znaleźć) to nie dam się przekonać. Podejrzewam, że i na zenicie będzie śmigał jak złoto jak się go wystroi, ale nie wiem bo nie miałem przyjemności się tym bawić.
Jednak nie piszę tutaj tylko nie Zenit, unikajcie zenita, tylko STAG!!! Więc zanim coś komuś polecisz lub odradzisz, to prośba o konkretne argumenty. Na tym forum, a bynajmniej w dziale EA tak to działa. Chodzi o to by nie robić mętliku osobom czytającym te tematy.
QwiateQ - 07-12-2011, 22:18
koliber124 napisał/a: | A byłbym zapomniał przekłamywał nie o 1 czy 2 stopnie jak pisałeś a o 15 |
1. Gdzie w Astrze jest czujnik temperatury płynu chłodniczego?
2. Gdzie w Stagu, o którym się wypowiadasz jest/był zamontowany czujnik.
3. Gdzie w Zenicie, o którym się wypowiadasz jest czujnik?
Osobiście jestem zadowolony ze Staga: polskie, otwarte na modyfikacje (czytaj: szerokie grono beta-testerów), częste aktualizacje i sporo pracy włożone w R&D, podejście, serwis.
Fajne jest również BRC ale z góry odrzuca mnie hasło na instalacje, licencje, itd.
Co do gazowników: jaką lepszą czy gorszą 7-mą wodą po kisielu by kolega szwagra nie był zawsze jest jednym z gazowników. Należy spojrzeć obiektywnie.
Tutaj Stag jest preferowany: bo chodzi, a jak nie chodzi to jest z czym porównać parametry, a nie tylko zdjęcia komory silnika.
koliber124, Podaj proszę argumenty dla Zenit(h)a. Chętnie poczytam.
Teraz będzie morał:
GAZOWNIK CHWALI PROWIZJĘ, A NIE MODEL/FIRMĘ/LEPSZY WYBÓR! = Przecież nie wyciągnie sobie chleba z ust = Najgorsza prawda jest lepsza od najlepszego kłamstwa (nawet wobec siebie)
|
|
|