To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy

AidsD - 23-03-2020, 12:47

To ja się wypowiem. Z letnich to Barum Bravius 3 chyba 3 sezony przejeździłem i fakt jakoś stwardniały. POtem były Hankook Ventus Prime HP2 całkiem sympatycznie się kulały przez 2 sezony. Zeszły sezon oblatałem na Toyo CF2.

A co do zimówek to nie wiem co mam założone ;)

Bzyk_R1 - 06-04-2020, 20:30

Cześć!

Jak część z Was zapewne wie od 1 stycznia założyłem działalność i zajmuję się traktorkami do koszenia trawy. Z tego względu Outlander przejął obowiązki auta firmowego, wożę nim traktorki na przyczepie. Reklama dźwignią handlu głosi słynne powiedzenie więc postanowiłem wykorzystać tylną szybę i zrobić tam coś takiego. Parę stron temu pokazywałem projekty a taki wybrałem:

Oczywiście zamazałem numery co by nie łamać "za bardzo" regulaminów forum.

Jakiś czas temu zablokował się tłoczek w tylnym lewym zacisku, efekt był taki że malowanie neon green się spaliło przegrzało i wyglądało jak kupa. Postanowiłem zmienić kolor zacisków na coś innego i oczywiście kontrowersyjnego. Lubię takie wariacje. Pomyślałem czemu i tutaj nie zrobić czegoś nawiązującego do mojego biznesiku a przy okazji wprowadzić coś nowego i unikalnego.
Zamówiłem więc taki kolor:

Barwa oryginalna Husqvarna, nabijana na zamówienie w spreju, wcześniej podkład. Do tego naklejki pokryte lakierem bezbarwnym. Jestem zadowolony z efektów. Bardzo dużo ostatnio maluję i ręka już lepiej "chodzi" wyszło dość dobrze.

Mówiłem wcześniej że szukam opon. Pisałem również że decyzja zapadła. Tym razem padło na opony Dayton Touring 2. Opony kupiłem z roku 2020, ich DOT to 0520. Zostały założone na znane Wam kameleony:

Standardowo nie złapałem ich pięknego koloru, kto widział na żywo wie o co chodzi. Felgi oczywiście brudne, dają podobno 500zł mandatu za mycie auta teraz więc poczekam na służbę i sobie umyję w spokoju. Póki co opony przejechały z 5 kilometrów. Będę testował, ważne że nowe gumy.

Z pozytywnych akcentów zamówiłem taką naklejkę ale nie wiem gdzie ją dać bo już jest choinka niezła więc może poczeka na swoje miejsce:

A teraz coś specjalnego dla naszego junior admina mkm, jakiś czas temu zaczepił mnie o paskudny napis korektorem na osłonie rozrządu. Tak się zdarzyło że dorwałem ostatnio maszynę do grawerowania. Mogę wygrawerować wszystko czego dusza zapragnie. Tak więc zrobiłem sobie aluminiową blaszkę z datą wymiany rozrządu i przebiegiem, w drugiej wersji również z napisem Mitsubishi. Zamontuję ją jak odbiorę pokrywę świec zapłonowych z prawdziwego carbonu która czeka na mnie u Grześka Dudy (tego z TVN Turbo):

Tak więc Maćku mam nadzieję że teraz komora wygląda jak sygnowana przez jakiegoś tunera a nie tak jakby silnik przyjechał wczoraj na palecie a dzisiaj był zamontowany ;)

Dziękuję za poświęcony czas na czytanie, bardzo proszę o komentarze co o tym wszystkim myślicie, jak waszym zdaniem to wygląda. W dalszych planach będzie wyciszenie wnętrza i montaż tempomatu. Brat namawia mnie na zrobienie "pop&bangs" w wydechu więc zobaczymy jak to wyjdzie.

#stayhome #staytuned

HUGIO - 06-04-2020, 20:54

Zaciski sztos :D . Aż dały mi pewien pomysł, tylko muszę dorwać kogoś, kto ma maszynę do naklejek (o ile się to zmieści na zacisku).

Do tej naklejki 'stop hybrid go lpg' zabawnie by wyglądał obrazek z takim większym korkiem wstydu ;) .

sla - 06-04-2020, 22:24

Przepraszam, ale z tą ilością ozdóbek, naklejek, blaszek grawerowanych itp. zaczyna sie robić kompletna wiocha. Co za dużo to niezdrowo. Już nie widać pięknego samochodu tylko jakieś pierdoły. Wiem gusty są różne. Ale to jest tak jak z ludźmi, niektórzy się ubierają a inni odziewają.
mkm - 06-04-2020, 22:32

Teraz trzeb pójść w jakość, a nie ilośc.

Z blaszką trzeba było zadzwonić - miałbyś wykończenie "prima sort" :wink:

Krzyzak - 06-04-2020, 22:38

Cytat:
Ale to jest tak jak z ludźmi, niektórzy się ubierają a inni odziewają.
Ale nie oceniasz człowieka po ubiorze? To nie przystoi dojrzałemu facetowi.
Pamiętam jak pomalowałem pokrywę silnika na kolor zwany przez kobiety seledyn :) - do niczego nie pasowała, ale w końcu się przyzwyczaiłem. Rzadko zaglądam pod maskę i jest to taki element zaskoczenia nawet dla mnie.

Bzyk_R1 - 06-04-2020, 22:56

sla, nie ukrywam że czekałem na Twój komentarz. Wiesz od ostatniego razu nic się nie zmieniło a mimo to mnie oceniłeś albo mój wiejski samochód. Blaszka położona do zdjęcia (czytać ze zrozumieniem) zaciski zmieniły tylko kolor z zielonego na pomarańczowy, naklejki były wcześniej na zaciskach, pokrywa dawno już czerwona, stop hybrid tylko przyłożone do zdjęcia (czytać ze zrozumieniem). Jedynie reklama na szybie w celach reklamowych. Gdzież ta wiocha i kiedyż ona się dokonała? :mrgreen: Nie przenoś może emocji z innych tematów tutaj. Chciałbym żebyś był obiektywny. Poza tym jestem ze wsi w której jest 14 domów i nie ma sklepu, nie uważam żeby było czego się wstydzić ;)
mkm - 06-04-2020, 23:01

Bzyk_R1 napisał/a:
Poza tym jestem ze wsi w której jest 14 domów i nie ma sklepu, nie uważam żeby było czego się wstydzić ;)

Ja odwrotnie. Twoja wioska jest w jednej mojej klatce schodowej mamy od "A" do "D" i około 3500tys takich klatek, więc uważam, że powinienem się wstydzić.

sla - 07-04-2020, 07:26

Krzyzak napisał/a:
Ale nie oceniasz człowieka po ubiorze?

Nie, ubiór świadzy tylko o poczuciu estetyki
Bzyk_R1 napisał/a:
Nie przenoś może emocji z innych tematów tutaj
Nie przenoszę swoich emocji, po prostu to mi się nie podoba, nie będę udawał fałszywego zachwytu. Po prostu lubię samochody ascetyczne, a nie upstrzone jak pomnik gołębim guanem.
Bzyk_R1 napisał/a:
Poza tym jestem ze wsi w której jest 14 domów i nie ma sklepu, nie uważam żeby było czego się wstydzić
Wiocha ta nie miejsce zamieszkania, tylko stan umysłu, dlatego nie bardzo rozumiem dlaczego bierzesz to do siebie.
robertdg - 07-04-2020, 08:17

sla napisał/a:
Po prostu lubię samochody ascetyczne
Jeszcze jakbyś napisał surowe by to lepiej zabrzmiało, możesz wierzyć lub nie ale ludzie potrafia sobie auto obwiesić sznurówkami, albo dowolnymi medalikami/ornamentami/czy jak to zwał (nie mam zamiaru obrazić niczyjej estetyki) - do tego trzeba miec dystans, jakbym miał porównac, to potrafi wygladac niczym pakistanska cięzarówka
Bzyk_R1 - 07-04-2020, 08:56

sla, właśnie o to mi chodziło, konkretnie żebym miał ocenę na chłodno bez emocji:

"Krzysztof, nie podoba mi się, dodatki zasłaniają to co ważne czyli auto"

I tyle, to nie fejzbuk nie zbieram łapek w górę, nie focham się o oceny tylko pokazuje co robię i chce znać zdania oglądających. Dalej jednak nie wiem kiedy auto przekroczyło granicę wiochy bo przecież jak pisałem nic nie dokleiłem?

staszq2 - 07-04-2020, 10:11

Zaciski zwracają uwagę, fajne to to jak pisałem wczeniej :mrgreen:
mkm napisał/a:
Z blaszką trzeba było zadzwonić - miałbyś wykończenie "prima sort"

Ale Krzysztof zrobił sobie sam i chyba o to chodziło a nie żeby ktoś mu prima s(z)orty robił :biggrin:
Bzyk_R1 napisał/a:
Jak część z Was zapewne wie od 1 stycznia założyłem działalność i zajmuję się traktorkami do koszenia trawy

Czekam aż trawa podrośnie i tetuję zakup od Ciebie :P

Pawel1988 - 07-04-2020, 21:12

Bardzo dobra robota jak zawsze :D aczkolwiek ta tabliczka... No ale rozumiem 🤣
Zaciski mistrzostwo świata. Mega mi się podobają 👌

Krzyzak - 07-04-2020, 21:41

sla napisał/a:
Nie, ubiór świadzy tylko o poczuciu estetyki
niekoniecznie - ja się często spieram i wytykam ludziom, że kupili pokrakę, że mają brzydkie auta - często to zbija z tropu takich ludzi i chociaż nie robię tego złośliwie, to mają mi za złe - słyszę wtedy, że o gustach się nie dyskutuje...
wiesz, oni myślą, że ta krytyka to zakamuflowana zazdrość - a mi naprawdę większość aut od 20 lat się nie podoba, pisałem to także gdy prezentowałeś lexusa
więc skoro nie dyskutujemy o gustach, to także uznajmy, że kwestia estetyki też jest czymś subiektywnym
mi się te zaciski bardzo podobają akurat, chociaż sam outek w 1 wersji już nie budzi żadnego zachwytu, wręcz przeciwnie - uważam, że to auto brzydkie
właściwie z outlanderów tylko II po lifcie mi się podoba

Bzyk_R1 - 07-04-2020, 22:19

Krzyzak, jesteś gość. O to mi chodziło, też nie uważam żeby Outlander był jakiś urokliwy, ryja ma takiego dziwnego, jednak proporcje ma fajne i na dystansach taki bandziorek lekki jest. Jeszcze jakby go lekko posadzić to w ogóle super. Ale auto jest uzytkowe, trzeba kompromis zachować. Jeżeli Outlander II miałby 2.0T miałbym dwójkę proste.

No to ogólnie kolor Wam się podoba, cieszę się. Jednak spontaniczne pomysły są spoko.