To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

2pac - 01-01-2012, 09:38

Cytat:
Teraz po zaniku zasilania tracona jest data i godzina, no i trip standardowo. Po zmianach w sofcie, wyłączeniu ekranu w standby można zejść do 23-24 mA.

w porównaniu do alarmu, który chyba w okolicy 150mA ciągnie to mało - skąd więc problem z akumulatorami?

Kamil_Ziomek napisał/a:
A ja mam takie pytanie do tych co już zamontowali komputerek w EA2x: przy jakich obrotach w trasie pokazuje najmniejsze spalanie (np na 5 , 4 biegu ?)

dołączam się do prośby do osoby z UKP, jak by zwrócił uwagę na spalanie na równej drodze:
- 60km/h i 5 bieg
- 60km/h i 4 bieg
- 100km/h i 5 bieg
- przyspieszanie* od 80km/h na 5 biegu
- przyspieszanie* od 80km/h na 4 biegu

nie wiem czy da się w miarę sprawnie skasować średnie spalanie w UKP, tak by porównać spalanie przy ruszaniu na światłach przy zmianie biegów przy:
- 3.000obr/min,
- 4.000obr/min,
+ droga od świateł 2-3km...
To, że spalanie będzie przy ruszaniu wyższe jak bieg zmienimy przy wyższych obrotach jest oczywiste, ale jak się szybciej rozpędzimy do 100km/h i wrzucimy 5 bieg to spalanie spada - co lepsze 1-2-3-4-5 czy 1-3-5.

*) ale nie z pedałem w podłodze, tylko tzw. tempem silnika...

sveno - 15-02-2012, 14:22

Mam problem z wyświetlaczem UKP, wygląda on tak:

wygląda to jakby wszystkie piksele były lekko "zapalone" przez co aktywna część wyświetlacza jest ciemniejsza i dużo cierpi na tym kontrast. Dodam, że jasność jest ustawiona na 100% co widać na jednym z poniższych filmików:
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

Wcześniej nie było tego problemu, pojawił się on po aktualizacji softu. Nie wiem czy to ma znaczenie, nie miałem komputera w aucie jakieś 2 tyg (Tomek go odesłał i przez dłuższy czas nie miałem go jak od niego odebrać i zamontować).
Problem nie pojawia się zawsze, czasami po odpaleniu wyświetlacz działa normalnie, a czasami jak np. dzisiaj jest prawie czarny (wszystkie piksele świecą bardzo mocno) więc nie sądzę, żeby była to wina wadliwego podłaczenia.
Wyświetlacz był w miejscu zegarka gdy pojawił się problem, teraz przeniosłem go w zegary:
http://www.youtube.com/watch?v=pJm81EKOtiM
i jak widać, nie było tego ściemnienia jak kręciłem ten filmik dwa dni temu, ale np. dzisiaj już było.
Ktoś miał podobny problem?

Tomek - 15-02-2012, 14:24

sveno napisał/a:
Wcześniej nie było tego problemu, pojawił się on po aktualizacji softu.

oj sveno, sveno

na obudowie UKP masz takie małe pokrętło - to jest regulacja kontrastu
pokręć tym i zobacz co się dzieje

tylko to:
sveno napisał/a:
Problem nie pojawia się zawsze, czasami po odpaleniu wyświetlacz działa normalnie,
jest trochę dziwne
sveno - 15-02-2012, 14:26

poważnie? Ale zonk ](*,) zaraz to sprawdzę.
Tomek - 15-02-2012, 14:40

Cytat:

poważnie? Ale zonk ](*,) zaraz to sprawdzę

tylko sobie mały śrubokręcik weź, płaski

Anonymous - 15-02-2012, 23:13

a może kwestia mrozu ? i tam gdzie są pracujące kryształki to zamarzają... próbowałeś dobrze rozgrzać ?
sveno - 15-02-2012, 23:32

Derpin, właśnie nie, bo te pierwsze dwa filmiki były nagrane po godzinnej jeździe, a w środku było około 20 stopni, może nie w miejscu zegarka, ale było tam ciepło. Co do regulacji kontrastu, to myślę, że to nie to, bo niby czemu raz jest to ściemnienie a raz go nie ma?
tws - 16-02-2012, 07:52

Nie masz ustawionego kontrastu. Po update był przestawiony, musisz go z powrotem dostosować do swoich potrzeb (mały płaski śrubokręt, w obudowie UKP jest otwór i potencjometr - przy złączu od LCD)

Jak jest zimno, to kontrast spada - dlatego jak rano przychodzisz do auta to wydaje Ci się że jest ok, problem jest opisany tutaj http://projektyelektronic...yswietlacza-lcd

Ustaw kontrast w temp ok 20C, powinno być wtedy optymalnie dla +10... +40C. Jak chcesz większy zakres to zastosuj kompensacje z powyższego linku.

[ Dodano: 02-03-2012, 10:57 ]
OLED będzie w drugiej połowie tego miesiąca. Będzie działać ze starym UKP, jednakże wymagany jest adapter (też będzie dostępny) oraz aktualizacja softu.

Tomek - 02-03-2012, 11:01

kaczart, napisz który oled konkretnie,
najlepiej z foto, no i to co nas interesuje najbardziej - cena

tws - 02-03-2012, 11:27

Napiszę jeszcze raz, bo się dokleiło do starego posta.

A więc tak, w drugiej połowie marca (pewnie pod koniec) będzie już dostępny OLED. Będzie trochę mniejszy (2,3" zamiast 2,6") jednakże to i tak jest duży wymiar jak na OLED'y. Będzie tyko w jednym kolorze - jasno niebieski. Poniżej foto, ale trochę nie wyszło. W każdym bądź razie, kąty widzenia praktycznie po 180st, czarne tło (które się nie świeci, palą się tylko pojedyncze piksele - każdy piksel to osobna dioda led). Czy -30st czy +60st wyświetla (podobno) tak samo. Wymiary na kolejnym foto.

Tak jak mówię, foto nie za bardzo wyszło, w rzeczywistości prezentuje się naprawdę zacnie - niesamowity kontrast i jasność. Dobre odświeżanie. Występuje tylko w jednym kolorze (jasno niebieski)

Muszę jeszcze posiedzieć trochę nad softem (sporo zmian), ale będzie śmigać. Będzie wymagany sprzętowy adapter oraz aktualizacja softu w ukp. Przejście z LCD na OLED nie będzie tanie (niestety), pewnie jakieś 100-130zł z adapterem i aktualizacją softu. Sam zestaw ukp z OLED też będzie sporo droższy.

Tomek - 02-03-2012, 11:54

jeszcze jedno pytanie

jak się ma rozmiar samego pola uzytecznego (chodzi mi o pole wyświetlające znaki) tego OLED, a naszego wyświetlacza LCD ?
pytam, bo będę wrzucał wyświetlacz od ukp do zegarów,

za jakiś czas pewnie kupię tego oleda, i nie chce mieć potem za dużej dziury

drugie pytanie: czy płytka będzie miała taki sam rozmiar?

tws - 02-03-2012, 12:13

płytka będzie miała ten wymiar co na rysunku, tylko na grubość dojdzie adapter ze złączem do taśmy od ukp (rozłączalny, więc będzie możliwość kombinacji)

obszar wyświetlania będzie gdzieś 16x56mm - wymiary dokładne będą jeszcze podane jak już zostanie wprowadzony do oferty

swinks_UK - 02-03-2012, 12:55

Artur, nie odpisywałem ci na maila, bo zainteresowanie OLED'em póki co jest słabe. Tak to u nas jest na klubie, ze dopóki towar nie jest gotowy, to i słabe zainteresowanie. Póki co może ze 3 - 4 sztuki wliczajac mnie.
Acha, jak duża różnica jest w wymiarze samego wyświetlacza (chodzi mi o wyciętą juz dziurę), jak lkilka mm, to dam radę ogarnąć jakoś, jak wiecej to chyba na nowo niszczenie zegarka... :mrgreen:

tws - 02-03-2012, 12:59

on jest niemal identycznych wymiarów (trochę węższy i sporo cieńszy), trzeba będzie przymierzyć

nie no wiem, na oled będzie małe zainteresowanie - niestety oledy wciąż drogie - jednak robię to dla tych bardziej wymagających.. ten wyświetlacz naprawdę robi mega wrażenie ;)

Bartek - 02-03-2012, 13:07

kaczart, podtrzymuję swoje zamówienie i cieszę się z przyspieszonej realizacji :)