To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

Krzyzak - 08-11-2011, 06:32

SnowDevil napisał/a:
kupiłem już bo blisko i od ręki.
opakowanie jak marketowy płyn do spryskiwaczy... :)

pewnie kupują te butle od chińczyków, wlewają najtańszy olej od chińczyków i najdroższa w tym wszystkim jest naklejka :P

he he - taki żarcik :)

SPIDER-ek - 08-11-2011, 09:06

SnowDevil, butelka jest orgi.
Powiedz mi gdzie to kupiłeś w Wawie? i za ile dokładnie olej a za ile płukanke?

Ja właśnie też w planach mam 5W40 European Engine Oil

mlun - 08-11-2011, 09:59

No ciekawy właśnie jestem bo jednak te małe buteleczki są zupełnie inne. Ale chyba to jest tak mało rozpowszechniony olej, że jeszcze nie podrabiany:)
Kolega lał wcześniej uwielbianego przez wszystkich Mobila 5w50 a po zmianie na ASL 5w30 olej przestał znikać(nie wiem tylko czy kompletnie czy w znacznie mniejszych ilościach) ale to już daje wgląda na te oleje:)

SPIDER-ek - 08-11-2011, 11:21

Zobaczymy ten AMS, ja jak nie przekonam się na własnej skórze to nie uwierzę.
Może się okazać że to półsyntetyk z ceramizerem :evil: i dlatego zakleja wszystkie dziury, a każdy myśli że to super wypas olej syntetyczny

mlun - 08-11-2011, 11:40

Hehe no raczej tak nie jest. 0w30 jest konsystencji wody jak to niektórzy piszą:)
SnowDevil - 08-11-2011, 12:07

Krzyzak napisał/a:
...opakowanie jak marketowy płyn do spryskiwaczy... :)

bo to olej lany z beczki. Koleś podobno kiedyś brał ten olej dla siebie kiedyś tylko ale z czasem zajął się dystrybucją. Pokazał mi olej z jego silnika po ok 5000 km (na bagnecie) i wyglądał jak nowy - Subaru Legacy
Krzyzak napisał/a:

pewnie kupują te butle od chińczyków, wlewają najtańszy olej od chińczyków i najdroższa w tym wszystkim jest naklejka :P ...he he - taki żarcik :)

prawie zawału dostałem :)
SPIDER-ek napisał/a:
...Powiedz mi gdzie to kupiłeś w Wawie? i za ile dokładnie olej a za ile płukanke?
Za bańkę 5L oleju zapłaciłem 175 pln, płukanka 44 pln, razem 219 pln. Dokładnie to stronka: http://amsoil.net.pl
Jeżeli ten sprzedawca mnie nie nabił w butelkę z tym olejem i wszystko będzie ok to jeżeli ktoś od nas będzie do niego jechał po olej to mówcie, że z forum Mitsubishi jesteście i walczcie o zniżki. Powiedziałem kolesiowi, że jak będzie wszystko ok to podeślę mu pewnie trochę ludzi z forum więc targujcie się :)

PS> Sprzedawcy zawsze podobały się nasze Galanty :)

tosztotomasz - 08-11-2011, 13:39

SnowDevil napisał/a:
bo to olej lany z beczki. Koleś podobno kiedyś brał ten olej dla siebie kiedyś tylko ale z czasem zajął się dystrybucją.

Zajął się sprzedażą byłoby lepszym określeniem :wink:

Dobrze zauważyłeś, że olej jest lany z beczki. Każdy sobie sam wybierze, którego sprzedawcę woli :) Nie mam nic przeciwko olejom lanym z beczki dopóty, dopóki z beczki tylko ubywa :wink:
Jeśli chodzi o Blackstona - tę możliwość oferują dzisiaj obaj sprzedawcy Amsoila.

Tak czy siak - będziesz Pan zadowolony, a jeśli miałoby stać się inaczej byłbyś chyba pierwszy.

[ Dodano: 08-11-2011, 13:41 ]
SPIDER-ek napisał/a:
Może się okazać że to półsyntetyk z ceramizerem :evil: i dlatego zakleja wszystkie dziury, a każdy myśli że to super wypas olej syntetyczny

Nie przypominam sobie aby ktoś, gdzieś, kiedyś pisał coś podobnego o właściwościach tego oleju.

SPIDER-ek - 08-11-2011, 14:19

Ciekawe że tak mało zapłaciłeś za ten olej AMS, bo na allegro leci za 228zł
http://allegro.pl/amsoil-...1869253594.html

No nic, trudno określić.

tosztotomasz Poczytaj o tym oleju na forum Toyoty, tam od zachwytów aż ekran mi się czerwieni.

tosztotomasz - 08-11-2011, 14:29

SPIDER-ek, Nie muszę o nim czytać, bo mam ten olej nawet w kosiarce :D ale bez przesady, jesli ktoś pisze, że uszczelnia silnik i czy też bezwarunkowo zmniejsza pobór oleju, to zapędził się trochę w zachwytach. Zmniejszony pobór oleju może mieć miejsce, to prawda, ale nie jest to obligatoryjne i nie związane bezpośrednio z marką a raczej technologią.

A cena faktycznie dziwna, nawet jak na olej beczkowy.

SPIDER-ek - 08-11-2011, 14:42

tosztotomasz, Wiem że nie musisz czytać, ale skoro mówisz: "Nie przypominam sobie aby ktoś, gdzieś, kiedyś pisał coś podobnego o właściwościach tego oleju."

To wskazuję Ci miejsce gdzie takie coś ja przeczytałem. Wszyscy się zachwycają że silniki brały olej, a nagle przestały:)

tosztotomasz - 08-11-2011, 14:49

No tak ale nawet biorąc to pod uwagę, przyznasz, że nie jest to jednoznaczne z "zakleja wszystkie dziury" :wink:
Zgadzamy się w jednym - nie ujmując nic Amsowi należy zachować umiar w zachwytach, bo zaczyna to brzmieć jak marketingowy bełkot, co działa tylko na niekorzyść świetnego skądinąd oleju.

SnowDevil - 08-11-2011, 14:58

Panowie, ja na "wymienolej.pl" najpierw znalazłem to za 228 w oryginalnych, plombowanych butlach, a później zacząłem szukac w Wawie bo chciałem od ręki i znalazłem SPRZEDAWCĘ (:]) niedaleko i na dodatek zgodził się, żebym ok 20:00 do niego podjechał po to. Pogadałem z nim trochę i jakoś się dogadaliśmy na te 175 pln. Może cena niska bo z beczki tym bardziej, że ludzie nieufni i kupują w butelkach po 1L nawet jak lane z beczki tańsze :)
SPIDER-ek - 08-11-2011, 14:59

tosztotomasz, zgadzam się z Tobą. Dlatego ja z rezerwą podchodzę do wszystkiego co piszą na forach. Do momentu kiedy nie sprawdzę tego na własnej skórze.

Tym bardziej że ludzie różne rzeczy piszą, niejednokrotnie krzywdzące dla jakiegoś produktu tylko dlatego że sami popełnili błąd np. przy montażu/wymianie.

mlun - 08-11-2011, 15:11

Ja wcześniej napisałem o jednym takim przypadku i to nie tylko zasłyszanym z forum bo znam tą osobę prywatnie. Dlatego wiem co na prawdę u niego w silniku się dzieje.
Słabszy olej szybciej traci swoje właściwości i dlatego może wcześniej znikać:) Zalepiać dziury w silniku to można Castrolem chyba:)

SnowDevil - 08-11-2011, 17:10

apropo tej ceny 175 pln to dzwoniłem i pytałem sie czy ta cena to tak na stałe będzie i gośc potwierdził, że tak. Pogadałem jeszcze, że jak olej będzie dobry to odezwie się jeszcze do niego ktoś z forum. Powiedział, że jak tak to jeszcze jakąś zniżkę nam zrobi.

Jak by ktoś brał od niego olej to mówcie, że z forum naszego jesteście i walczcie o zniżkę :)
podejrzewam, że za 200 pln uda się wyrwać 5L oleju + płukankę AMSa.