[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
Mr_Azathoth - 09-05-2013, 21:07
Witam mam prosbe.
Potrzebuje wymienic pasek rozrzadu + pompa wody i pasek wspomagania i alternatora.
Prosze o szybka odpowiedz gdzie w Poznaniu moge kupic dobre czesci jaki sklep polecacie.
(Zeby nei bylo ze to reklama prosze moze o adres sklepu na PW).
Bede w polsce tylko 2 dni robocze, wiec zalezy mi na czasie.
Czy koszt jest porownywalny do tego np. z Camskill?
LINK
Pompa wody LINK
Jesli w PL jest nie wiele taniej - to sorry za zawracanie glowy.
MITSUBISHI GALANT [W358 SGD] 2.0 year2000
JMASNEA2AXZ000536
EA2ASNJEQR6
E - 4G63
EXT - A71A
DziadekMirek - 09-05-2013, 21:53
przeciez robocizna jest wiele tansza, w Nl rozrzad to 250-300 euro sama robota. w Toruniu to max 300 zl. Tylko przy wymianie niech pamietaja o zablokowaniu walka balansowego, zebys nie mial takich klopotow jak ja mialem...
Mr_Azathoth - 09-05-2013, 21:59
Ale nie bede samochodem w PL niestety. ;]
Chodzi mi tylko o czesci i tak przegladam wlasnie amazon, ebay, i polskie alldrogo i moto-hurt poznan.
Ceny sa tak cholernie rozne ze szok.
Nie wiem tez jakiej firmy pasek wybrac, chyba musze od poczatku przejrzec temat. ;]
Pompa wody - Macie moze jakies specjalne numery serwisowe produktow?
k-gustak - 16-05-2013, 20:10
Witam chciałem zapytać gdzie znajduje się filtr kabinowy i filtr paliwa?;)
[ Dodano: 16-05-2013, 20:15 ]
chodzi mi o diesla
Hugo - 16-05-2013, 20:49
k-gustak, filtr kabinowy za schowkiem przed pasażerem, a paliwa... nie wiem gdzie jest w dizlu, ale pewnie pod maską
k-gustak - 16-05-2013, 23:15
hugo- trzeba ściągnąć ten schowek? czy wejście jest pod maską?
Hugo - 17-05-2013, 07:53
k-gustak napisał/a: | trzeba ściągnąć ten schowek? | Tak, odkręcić całkowicie, później należy odkręcić tą listwę metalową, do której był przykręcony i masz dostęp do filtra. Ja też go jutro wymieniam
k-gustak - 19-05-2013, 12:57
dzięki wielkie
reggie - 22-05-2013, 19:32
cześć, witam wszystkich stałem się dziś posiadaczem galanta 2.0 Kombi
rozrząd był wymieniany 5 lat i 62 tyś km. temu, w związku z czym zamierzam go wymienić.
Przeglądając allegro znalazłem ponoć oryginalny rozrząd na pierwszy montaż LINK
SKŁAD ZESTAWU:
- PASEK ROZRZADU (122 ZĘBY) -> MITSUBOSHI / SUN JAPAN
- NAPINACZ HYDRAULICZNY -> AISIN JAPAN / OE MITSUBISHI
- ROLKA PROWADZĄCA [I] -> NTN JAPAN / GMB JAPAN
- ROLKA PROWADZĄCA [II] -> KOYO JAPAN / GMB JAPAN
- PASEK BALANSOWY (65 ZĘBÓW) -> MITSUBOSHI / SUN JAPAN
- NAPINACZ PASKA BALANSOWEGO -> NTN JAPAN / GMB JAPAN
do tego pompa wody GMB - LINK
proszę o informację czy ten zestaw jest kompletny i warty uwagi.
mam dosyć mocno stukające popychacze(na ciepłym i zimnym) dlatego rozważam również ich wymianę, wcześniej jednak chciałbym jednak sprawdzić czy pomoże wymiana oleju na vavoline 10w30
Możecie polecić również jakiś porządny ale nie za drogi serwis w okolicy Rybnika, Katowic?
z góry dziękuję za wszelką pomoc
pozdrawiam
arturj123 - 22-05-2013, 20:17
Rozrząd OK.
Zastanów się także nad wymianą uszczelniaczy wałków przy wymianie rozrządu (około 100 zł).
Valvoline 10W30 - olej bez rewelacji. Filtr tylko Mann/Knecht/Purflux - żaden Filtron i inne podobne wynalazki.
Co do popychaczy to można przyjąć taką kolejność: dobry olej (wymiana na czas, można zastanowić się nad zastosowaniem płukanki) / czyszczenie popychaczy i wymiana uszkodzonych / wymiana wszystkich popychaczy
reggie - 22-05-2013, 20:24
100 zł za uszczelniacze?
co dokładnie masz na myśli?
czy ściąganie pokrywy zaworów wymaga wymiany uszczelki?
gms - 22-05-2013, 20:34
Podpytam odnośnie uszczelniaczy. Spotkałem na stronie IC 2 rodzaje. Okrągłe zimeringi i jakieś dziwne. http://www24.speedyshare....ad/untitled.JPG
Niby do wałka.
Masz na myśli te okrągłe czy te dziwne też ? I ile ich łącznie 2 ?
Co do uszczelki pokrywy zaworów. Myślę że warto bo jak się odkręci to będzie sparciała i może przepuszczać.
arturj123 - 22-05-2013, 20:57
reggie napisał/a: | 100 zł za uszczelniacze?
co dokładnie masz na myśli?
czy ściąganie pokrywy zaworów wymaga wymiany uszczelki? |
Mam na myśli uszczelniacze (simeringi wałków), jeśli masz zasadę wymiana rozrządu to warto je wymienić, albo masz zasadę nie ciekną - nie wymieniaj.
Nie wiem ile jest dokładnie do wymiany, cofnij się dwie strony wcześniej i masz listę:
- uszczelniacz wałka balansowego MD069950
- uszczelniacz wału MD069949
- uszczelniacz pompy oleju MD095355
- uszczelniacz walka rozrządu MD153103
Wydaję mi się, że jeszcze jest 5...
Polecane uszczelniacze firmy NOK/Corteco. Osobiście zamawiałem u Marka Malika albo all-parts (nie pamiętam dokładnie)
Odnośnie uszczelki zaworów, zazwyczaj jest już ona wygrzana i raczej może się pocić po ponownym założeniu.
gms - 22-05-2013, 21:24
W IC mają tylko uszczelniacze wałka i wału. Duże jest prawdopodobieństwo że będzie ciekło z pozostałych jeśli ich się nie wymieni ?
arturj123 - 22-05-2013, 21:59
Tego nie widzą nawet najstarsi górale...
|
|
|