To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

Shockwave - 30-03-2015, 12:35

145zl na zamówienie w Bielsku... Tragedia. I brak pewności ze stukać przestanie ;)
Jest opcja ze tak postukiwać może drążek kierowniczy ? wymieniłem drążki z końcówkami 5tys temu. A już wydaje mi się ze jest tam jakiś luz na tej kulce przy maglu...
Jest to możliwe ze podczas hamowania robią się jakieś naprężenia czy coś w tym stylu i wtedy nie stuka ?
Od jakiegoś czasu każda moja chwila wygląda tak ze idę szukać co stuka w galancie ;) przedni zawias i hamulce za jakiś czas opanuje do takiej perfekcji ze będę mógł go rozkręcić nocy bez światła ;)

robertdg - 30-03-2015, 18:39

Jak kiepskiej jakości drązki to nawet tysiąca kilometrów nie przelatają i będa stukać, podczas hamowania napręzenia wyciszaja pewne elementy zawieszenia/ukl. kierowniczego.
dudi7755 - 31-03-2015, 11:24

Witam mam problem w moim galancie cos stuka w zawieszeniu a dokładnie z przodu po stronie pasażera ale dopiero przy durzych nierównosciach i chamowaniu dodam rze wymienione 2banany i proste wachacze na gurnym niby luzu nie ma wszystkie sruby sprawdzone podokrencane dzwiek taki iak by cos o bude udezało nie mam pomysłu co to morze byc za pomoc z góry dzieki
Dario1986 - 31-03-2015, 14:40

Shockwave napisał/a:
Jest opcja ze tak postukiwać może drążek kierowniczy ? wymieniłem drążki z końcówkami 5tys temu. A już wydaje mi się ze jest tam jakiś luz na tej kulce przy maglu...

mi padł po 4 tys km, z tego co pamiętam to był Yamato (ręki nie dam uciąć)

MatiLP640 - 08-04-2015, 21:59

Ma ktos moze instrukcje jak prawidlowo wymienic a w szczegolnosci zalozyc gorny przedni wahacz? Wiem ze jest service manual na forum i nawet go znalazlem ale link w ogole nie dziala :/ pomoze ktos? :)
zimn - 11-04-2015, 17:33

poszukuję przyczyny stukania i już kończą mi się pomysły.

stukanie występuje tylko kiedy dość mocno przechyla się buda z jednej strony na druga (np: kiedy szybko wjeżdżam w szykanę) jazda na wybojach lub po bruku nic.
Mam nowe banany i proste, w układzie kierowniczym nie wyczułem luzów.
Ostatnim pomysłem jest amortyzator, od jakiegoś czasu już cieknie i może to on stuka jak mocno pracuje ale jak to zdiagnozować ?

Hugo - 11-04-2015, 21:15

zimn napisał/a:
Ostatnim pomysłem jest amortyzator, od jakiegoś czasu już cieknie i może to on stuka jak mocno pracuje ale jak to zdiagnozować ?
Może to być to, na szarpakach powinien zastukać.
Witek vel Mysza - 12-04-2015, 22:08

zimn napisał/a:
Wjechać na ścieżkę diagnostyczną i sprawdzić stopień przylegania kół. Jeśli któryś amortyzator nie domaga, wyjdzie na wykresie. I nie mów, że to ostatni pomysł. Kumplowi w aucie też coś stukało na nierównościach, okazało się po dwóch latach męki że zamknął pod tapicerką drzwi kombinerki jak naprawiał podnośnik szyby...
pawe2605 - 13-04-2015, 18:00

jakiej firmy polecacie sworzeń górnego wahacza przód?
zimn - 13-04-2015, 18:58

Witek vel Mysza napisał/a:
Wjechać na ścieżkę diagnostyczną i sprawdzić stopień przylegania kół. Jeśli któryś amortyzator nie domaga, wyjdzie na wykresie. I nie mów, że to ostatni pomysł. Kumplowi w aucie też coś stukało na nierównościach, okazało się po dwóch latach męki że zamknął pod tapicerką drzwi kombinerki jak naprawiał podnośnik szyby...

jest to ostatni pomysł bo dolne wahacze mają 3 tygodnie od regeneracji, górne wykręcałem i są sztywne, końcówki drążków i łączniki sprawdzone, sprężyna nie jest pęknięta, a zawiasy drzwi sobie regenerowałem. Co do stopnia przylegania to przy wielowahaczu raczej ciężko ustalić czy amorek żywy czy martwy (jeżeli się nie poci)

więc albo amorek albo ława jakoś się rusza

pawe2605 - 13-04-2015, 19:56

czyli amor może być trup a na diagnostyce pokaże 70%???
Witek vel Mysza - 13-04-2015, 21:31

pawe2605 napisał/a:
nie ma takiej opcji.
martinez_g - 13-04-2015, 21:39

Witek vel Mysza napisał/a:
pawe2605 napisał/a:
nie ma takiej opcji.

mylisz się u mnie był wylany z tyłu i bylo 78%

pawe2605 - 14-04-2015, 19:04

no to amory z przodu mam do wymiany

co polecacie??

martinez_g - 14-04-2015, 19:16

kayaba lub bilestein nic innego nie bierz tym bardziej jakiś tanich zamienników