To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Hugo - 16-09-2015, 14:51

booohal napisał/a:
Może takim wycinakiem
Ale w nie się uderza młotkiem, tak? To nie przejdzie, bo uszkodzisz uszczelkę na drugiej stronie, a podłożyć cokolwiek nie ma jak.
Najlepiej chyba zagiąć uszczelkę w miejscu gdzie ma być dziurka i naciąć nożyczkami. Po jej rozprostowaniu powinien wyjść otworek :wink:

booohal - 16-09-2015, 15:15

Hugo napisał/a:
Ale w nie się uderza młotkiem, tak?

Teoretycznie tak ale to przy skórze, filcu. Tutaj myślę, że dałoby się zrobić ''w locie''
Nożyczkami raczej zbyt ostre krawędzie będą i będzie się strzępić. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Hugo - 16-09-2015, 15:23

Dobrze byloby wypalić jakimś prętem, ale grzebanina by była.
Ziemba. - 16-09-2015, 15:59

Hugo napisał/a:
Dobrze byloby wypalić jakimś prętem

To może lutownicą. Trzeba by było tylko dobrać grot, aby otwory nie były za duże lub za małe.

Hugo - 16-09-2015, 18:27

Ziemba., dokładnie też o tym pomyślałem. Akurat mam małą lutownicę kolbową z grotem, który idealnie sie do tego nada.
Hugo - 17-09-2015, 20:02

Ostatnimi czasy sporo kombinowałem przy przednim zawieszeniu, jednak suma summarum z powrotem wskoczyły wszystkie części oryginalne na swoje miejsca. Jedyną rzeczą, która została zmieniona to zamontowane amortyzatory KYB Ultra SR z przebiegiem ok. 3 000 km i nowymi sprężynami Eibach -30 mm. Z tyłu w zawieszeniu nic nie ruszane, tylko zamontowane również amortyzatory KYB Ultra SR w stanie idealnym + nowe oryginalne standardowe sprężyny. Dzisiaj rano wreszcie podjechałem na geometrię i załamka. Kąty pochylenia przednich kół sporo poza normą :? Gość powiedział, że opcje są dwie: albo sprężyny są niewłaściwe do tego auta albo amortyzatory. Polecił wstawić z powrotem stare amorki (były ori KYB) i podjechać na sprawdzenie albo obserwować opony, bo może je ciąć od wewnątrz... Średnio mnie to bawi, bo przecież tyle co założyłem nowe oponki. Dobre w tym jest to, że mało jeżdżę. Co Wy na to?

Z rzeczy przyjemnych wymieniłem uszczelki tylnych drzwi na te od Carismy. Tak jak pisałem pasują P&P, oprócz tego, że otwory na kołki montażowe pasują chyba tylko 4 na stronę, jednak to nie problem, lutownicą kolbową wypaliłem nowe otwory takie jak oryginał :mrgreen:
Małe porównanie, z lewej uszczelka od Carismy, z prawej od Gala:

Tutaj kanał spływu wody w uszczelce z Carismy, o którym wspominałem wyżej:

A tutaj wąs, który został przyklejony do ramki tylnych drzwi od wewnątrz oczywiście na taśmę dwustronną i ma za zadanie uszczelniać szczelinę pomiędzy ramkami drzwi (pasuje idealnie, szkoda, że jak widać, jest za krótki o ok. 1 cm):

Jeszcze muszę podkleić uszczelki każdą w 2 miejscach np. klejem do szyb, bo się naprężają, a dzisiaj nie miałem czasu i będzie cacy. Jutro montaż uszczelek przednich drzwi z Carismy i mycie auta po to, aby zobaczyć czy czasem uszczelki gdzieś nie przeciekają. Jak skończę porobię fotki jak to wszystko wyszło.

Aha, zostały również przyklejone w pionie do tylnych drzwi uszczelki typu "E" (w miejscu gdzie zachodzą na nie przednie drzwi po zamknięciu). Pierwotnie miała być uszczelka typu "D", ale nie sprawdziła się, bo po kilku zamknięciach drzwi zaczęła się odklejać na górze. Uszczelka "E" leży jak oryginał. Będą foty.

P.S. Oczywiście przed montażem uszczelki z Carismy umyte roztworem APC, bo brudne i zielone były, że hej :wink:

robertdg - 17-09-2015, 20:52

Kąty przednie masz sporo ponad normę, amortyzatory nie mają tu nic do rzeczy, prędzej spręzyny bo im niżej tym koło bardziej wpada w negatyw, jednak przy obniżeniu Eibachowskim kąty winny mieścić się w 30minutach. pozostają zjechane kielichy, trefne wahacze górne/dolne proste/zwrotnice
Hugo - 17-09-2015, 21:09

robertdg napisał/a:
pozostają zjechane kielichy, trefne wahacze górne/dolne proste/zwrotnice
Kielichy jak nowe bez grama korozji, wszystkie wahacze oryginalne.
robertdg - 17-09-2015, 21:11

Zamienne łożyska źle wykonane także potrafią zmienić kąt PK
kabar - 17-09-2015, 22:31

Czemu nie ustawili tyłu?
Shockwave - 17-09-2015, 23:02

Hugo napisał/a:
albo obserwować opony, bo może je ciąć od wewnątrz... Średnio mnie to bawi, bo przecież tyle co założyłem nowe oponki. Dobre w tym jest to, że mało jeżdżę. Co Wy na to?

Nie martw się, opon Ci nie powinno ścinać. Ja mam strona lewa -0,39 prawa -1.04. Tyl - 2.03 i -2.15 i żadnej opony przez ponad rok nie ścięło ;)
U mnie kąt na jednym kole (-1.04) rozjechał sie po wymianie sworznia w podkowie, może coś źle poskładałem ;) )

sveno - 18-09-2015, 07:28

a ja myslałem, że PK na poziomie -0,47 to tragedia.

Hugo, rozpórkę trzeba założyć.

Hugo - 18-09-2015, 07:28

robertdg, lewe przednie łożysko wymienione na KOYO.
Shockwave mam nadzieję, że tak będzie.
kabar nie ma sensu brać się za śruby mimośrodowe jeśli nie były nigdy wcześniej ruszane, chociaż jak tak na nie patrzyłem to wyglądają obiecująco, nawet nie korodują jeszcze.

Hugo - 18-09-2015, 07:30

Założona już dawno rozpórka z VR-4.

Nie mam pojęcia co może być tego powodem.

sveno - 18-09-2015, 07:31

Hugo napisał/a:
kabar nie ma sensu brać się za śruby mimośrodowe jeśli nie były nigdy wcześniej ruszane, chociaż jak tak na nie patrzyłem to wyglądają obiecująco, nawet nie korodują jeszcze.
czemu? U mnie po 14 latach ruszyły się, co prawda z małymi problemami ale zawsze.