To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

SPIDER-ek - 02-03-2012, 13:22

Widzę że chyba poczekam z aktualizacją obecnej wersji UKP, aż będzie gotowy OLED:)
Miejmy nadzieję że niewiele będzie dopasowywania do tego co już jest z LCD.

m6riano - 02-03-2012, 21:15

kaczart,
Jak chcesz mogę ci podrzucić jeden "nasz" zegarek do testów wyświetlacza przy okazji podrzucania ci moich UKP do apgrejdu...;-)

nevercry - 02-03-2012, 22:01

Jak do 150zł wyjdzie wymiana na oled + upgrade softa to się podpinam pod zamówienie
ALEX-77 - 02-03-2012, 23:42

Szkoda że tylko w niebieskim kolorze :( czerwony byłby idealny :D
komarsnk - 03-03-2012, 00:15

ALEX-77 napisał/a:
Szkoda że tylko w niebieskim kolorze :( czerwony byłby idealny :D

:scratch:
Chyba raczej zielony?? :?

Bartek - 03-03-2012, 00:58

Wystarczy folię transparentną nakleić i będzie piknie - ja planuję jasny żółty, właśnie, żeby złamać niebieski w zieleń - mam alergię na niebieski kolor podświetlenia ;)
komarsnk - 03-03-2012, 08:02

Bartek napisał/a:
Wystarczy folię transparentną nakleić i będzie piknie - ja planuję jasny żółty, właśnie, żeby złamać niebieski w zieleń - mam alergię na niebieski kolor podświetlenia ;)

Jakoś tak się kojarzy z jedną z dużych europejskich grup co nie? ;p ;p
Z resztą auta z czerwonym też do niej należą :mrgreen:
Myślisz, że taka folia poradzi? Boję się, że OLED zbyt intensywnie świeci, żeby dało się go tak łatwo złamać... :?

mar111cin - 03-03-2012, 08:38

będzie miał regulację kontrastu tak samo ? Mi się pomysł podoba, tylko czekam aż ktoś go wsadzi do wnętrza zegarka - co trzeba podcinać itp. (w tym wyświetlaczu co mamy teraz, trzeba było zrobić dwa nacięcia, żeby dobrze pasował i się trzymał, boję się że ten może przesunąć się znacznie w osi poziomej).
Co do samej ramki-wycięcia w około. Ja u siebie podkleiłem naokoło czarną taśmą samoprzylepną i zza czarnej szybki w ogóle tego nie widać. Tak że tutaj nie spodziewam się problemu, po prostu użyję taśmy, albo ewentualnie silikonu czarnego.

Też mnie zastanawia jak ten oled wypadnie za tą naszą przyciemnianą szybką. i widoczność w dzień.

tws - 03-03-2012, 09:11

ma regulacje jasności i kontrastu (programowo) ale w ograniczonym zakresie, tj nie można go maksymalnie ściemnić, ale spokojnie można tak ustawić żeby w nocy nie raził.

To nie do końca jest niebieski taki jak np w szmelcawagenach.. ten kolor jest dużo ładniejszy, postaram się wkrótce zrobić zdjęcie które naprawdę odda barwy. To jest ten sam kolor co na tym zdjęciu poniżej, tylko intensywność może być dużo większa. Podejrzewam że za przyciemnianą szybką będzie ciągle bardzo dobrze widoczny.

Większość monochromatycznych oledów jest albo żółta, albo właśnie w tym niebieskawym kolorze. Czasem trafiają się jeszcze białe. W przypadku tego, jest tylko ten jeden kolor.. ale on tak kapitalnie świeci że sam sobie zmienie wyświetlacz w aucie, mimo że mam zielone podświetlenie zegarów. Ma czarne tło ma (idealnie czarne) to będzie dobrze wyglądał. Przez weekend go zamontuje do dwóch aut na testy, zobaczymy czy tylko jakiś nieprzewidzianych niespodzianek nie będzie - soft już praktycznie jest dostosowany. Prototyp adaptera też mam. Jeszcze tylko adaptery zlecić i więcej sztuk oledów zamówić (narazie mam tylko 3 sample).

Zrobię jeszcze dziś zdjęcie porównawcze obu wyświetlaczy w tej samej zabudowie, to będzie widać różnice gabarytową.

komarsnk - 03-03-2012, 09:30

No niby tak - kolor nie do końca jest niebieski tylko taki turkusowy.
ALEX-77 - 03-03-2012, 10:51

Napisałem czerwony bo przynajmniej pasował by do wskazówek licznika (no i do mojego podświetlania climatronika :P ) niebieski,zielony w Galantach do nieczego nie pasuje szczególnie jak się ma zegary HC :wink:
swinks_UK - 03-03-2012, 11:00

Dajcie spokój! Tylko by marudzili i wybrzydzali :mrgreen:
Zresztą to pewnie ci, co i tak nie kupią.... :wink:

Artur, spokojnie może być ten wyświetlacz, z brązową pleksą z zegarka będzie wygladał bardzo ok.

tws - 03-03-2012, 12:00

Zrobiłem kilka lepszych zdjęć już w samochodzie, dziś bardzo słonecznie i była okazja sprawdzić od razu wyświetlacz w tak jasny dzień.

Najpierw jednak zdjęcie porównawcze zabudowanego LCD i zabudowanego OLED w tej samej obudowie:

Poniżej kąty widzenia OLED'a .. w każdym kierunku jest tak samo. Kolory na tych zdjęciach są bliskie rzeczywistym.

swinks_UK - 03-03-2012, 12:09

To wstępnie masz 2 sztuki do zamówienia :mrgreen:
tws - 03-03-2012, 12:16

Tomek popytaj proszę na forum VR4 ilu mniej więcej byłoby potencjalnie chętnych, nie chodzi o deklaracje tylko o rozeznanie - muszę się zorientować ile mam tego zamówić w pierwszej transzy (oledy są drogie i wiąże się to ze sporymi nakładami inwestycyjnymi - nie chce przestrzelić).

Wrzuć im te fotki. Wyświetlacz w rzeczywistości robi naprawdę mega wrażenie. Też bym chciał żeby występował w różnych kolorach, no ale niestety, trzeba iść na kompromis.