To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

tosztotomasz - 08-11-2011, 17:52

SnowDevil napisał/a:
apropo tej ceny 175 pln to dzwoniłem i pytałem sie czy ta cena to tak na stałe będzie i gośc potwierdził, że tak. Pogadałem jeszcze, że jak olej będzie dobry to odezwie się jeszcze do niego ktoś z forum. Powiedział, że jak tak to jeszcze jakąś zniżkę nam zrobi.

Jak by ktoś brał od niego olej to mówcie, że z forum naszego jesteście i walczcie o zniżkę :)
podejrzewam, że za 200 pln uda się wyrwać 5L oleju + płukankę AMSa.

A czy u tego Pana można otrzymać paragon na zakupiony olej?

mlun - 08-11-2011, 17:55

Ta jak on nawet nie ma polskich norm na tym z tego co widziałem na aukcjach:) Gadałem o tym z Piotrkiem latem:)
tosztotomasz - 08-11-2011, 17:59

mlun, Dlatego o to zapytałem. Irytujące jest, że gość odwala całą czarną robotę, robi promocję, poświęca czas i pieniądze, bierze udział w dyskusjach na wielu forach, a ktoś inny na tym korzysta.
No ale niestety jest wolny rynek i dlatego to wygląda jak wygląda.

SPIDER-ek - 08-11-2011, 18:36

Panowie o co wam chodzi? jakie normy. jakie starania sie? to ze ktos sprzedaje taniej to tylko świadczy że ten za 228zł jest rozbojem w biały dzień. bo duża marża. skąś te ceny są. jedna niska. druga wysoka?
mlun - 08-11-2011, 18:56

A no taka że jak coś sprzedajesz u nas na rynku to musisz mieć też po polsku napisane co to jest, kto produkuje, parametry itp. Inaczej nie można tego jako tako legalnie sprzedawać. Za to się płaci i to między innymi dlatego olej jest tańszy.
SPIDER-ek - 08-11-2011, 19:04

pierwsze słysze. jak ja mam komuś płacić 50zł więcej tylko za to że ktoś się fa forach udziela i stara się, przetłumaczy coś bo musi być po polsku. to ja dziękuję. jest wolny rynek. a angielski znam. wiec sorry panowie to mnie nie przekonuje żeby 50zł drożej płacić
mlun - 08-11-2011, 19:07

Nikt Cię przecież nie zmusza. To Twój wybór.
tosztotomasz - 08-11-2011, 19:17

SPIDER-ek, no niestety jest takie prawo, unijne z resztą, ustanowione właśnie dla Ciebie jako konsumenta.
SPIDER-ek napisał/a:
skąś te ceny są. jedna niska. druga wysoka?

Jeśli chcesz coś legalnie na rynku europejskim sprzedawać musisz udostępnić konsumentowi etykietę w jego języku. To kosztuje. A paragon Cię przekonuje? To że ktoś od swojej działalności uczciwie odprowadza podatki? To kosztuje. A to, że musi mieć zarejestrowaną działalność i płacić za siebie ZUS? To kosztuje. Stąd są te ceny. Nadal nazwiesz to rozbojem?

Cytat:
pierwsze słysze. jak ja mam komuś płacić 50zł więcej tylko za to że ktoś się fa forach udziela i stara się, przetłumaczy coś bo musi być po polsku. to ja dziękuję. jest wolny rynek. a angielski znam. wiec sorry panowie to mnie nie przekonuje żeby 50zł drożej płacić

No to się nazywa praca, za którą przyjęło się płacić. Jak to dzisiaj się modnie mówi "Nie ma nic za darmo".

A tak w ogóle to o nic nikomu nie chodzi. Skoro pojawiła się promocja jednego źródła, dlaczego mam nie wypowiedzieć się na temat drugiego (chociaż do tej pory starałem się tego nie robić)? Jak już wcześniej napisałem - każdy sobie sam wybierze.

Aha, najtaniej można kupić na stronie producenta.

EOT

SnowDevil - 08-11-2011, 19:57

tosztotomasz ja Ciebie doskonale rozumiem. Paragon mogę dostać na olej co prawda na stronie nie widziałem bańki 5L więc podejrzewam, że i podatek nie zostanie zapłacony. Jak bym chciał paragon to pewnie bym dostał i masz rację, pewnie doliczono by więcej i olej wyszedł by drożej. Ja chętnie bym kupił olej w zaplombowanej, oryginalnej bańce nawet płacąc więcej ale jest jeden warunek: JA CHCE TO MIEĆ OD RAZU I NA MIEJSCU :) nie zamówić, zapłacić za dostawę jeszcze i co najgorsze... czekać. Tylko i wyłącznie dlatego kupiłem ten olej tam gdzie go kupiłem :)

z dostawą olej wyszedł by mnie prawie 250 pln i kilka dni oczekiwania i pilnowania żeby ktoś był w domu żeby to odebrać. Doceniam starania promocji artykułu u nas na forum i ogólne porady odnośnie tego oleju ale niestety dla mnie wygodnie jest podjechać po towar i mieć go od razu.

SPIDER-ek - 08-11-2011, 20:09

Panowie o czy my wogóle tutaj rozmawiamy. Za chwilę okaże się że każdy mechanik do którego jade wymienić olej i sprzedaje mi go z beczki, jest przestępcą.

Tomek produkcja etykiety w języku polskim ile kosztuje? 20groszy?

To że SnowDevil nie ma paragonu, nie oznacza że sprzedający nie ma firmy i nie może takiego paragonu wystawić. Tym bardziej że na stronie jak byk jest napisane że ma firmę itd.
http://amsoil.net.pl/o-firmie

Nie bronię tutaj nikogo. Tylko nie lubię być nabijany w butelkę płacąc 50zł drożej za robotę, gdzie na innym forum ktoś pytał się ile zarabia sprzedający, to sprzedający informuje że wychodzi na zero. Sorry ktoś tu kosztem kogoś zarabia.

Nie twierdze że olej jest zły, ale mamy wolny rynek, skoro można gdzieś kupić taniej. To nawet jestem za żeby była konkurencja, bo jak nie ma konkurencji to właśnie takie osoby które twierdzą że się należy więcej bo to praca, powinny zweryfikować to ile chcą mieć przebitki na towarze który sprzedają.
Jasne że nic nie jest za darmo, i za pracę ja zawsze z chęcią płacę. Ale zarabianie za wszelką cenę i narzucanie ładnych marż to się tylko cieszę z konkurencji, skoro ten olej taki dobry.

p.s Tomek to przypadkiem nie Ty sprzedajesz ten olej na allegro za 228zł??
Panowie ładnie lobbujecie wyższą cenę 8) .

Najchętniej kupilbym oba oleje od jednego i drugiego sprzedawcy i porównał jakość obu:)

tosztotomasz - 08-11-2011, 21:01

Przecież nie tylko o etykietach napisałem, koszt tych jest faktycznie zapewne znikomy w porównaniu z resztą.

Co do nabijania w butelkę. Policzmy ile to może orientacyjnie kosztować. Cena ze strony producenta za 5l oleju AFL to $52,25, doliczmy do tego 21% vatu (nie wiem dokładnie jaki vat jest na oleje) i 4% cła (nie wiem jakie jest cło na oleje, taka wartość wydaje się być ani za duża, ani za mała). Daje to jakieś 65 dolców. Powiedzmy kurs dolara na poziomie 3 PLN daje 195 PLN. Dodaj do tego zwyczajową marżę detaliczną 30% i wychodzi ci ponad 250PLN. Trochę więcej niż na allegro prawda?
Nie chcę się odnosić do tego ile zarabia sprzedający, bo tego nie wiem i mnie to nie interesuje. Wystarczy mi zdroworozsądkowe wyliczenia potencjalnych kosztów jakie ponosi każdy przedsiębiorca w tym kraju (w tym również ja).

Co do PS. czekałem kiedy pojawi się takie pytanie ;) O ile nic się nie zmieniło, to ja mieszkam na lubelszczyźnie, a Piotr w małopolsce.
Lobbing? Być może, ale raczej osoby niż ceny, o tej już pisałem wyżej.

mlun - 08-11-2011, 21:12

A ta strona amsoil.net to tego gościa jest? Bo tam ceny są zupełnie inne.
SPIDER-ek - 08-11-2011, 21:13

tosztotomasz, No i amen. Na tyle w sprawie AMS :D Dzięki za wymianę zdań.

Każdy niech to sam przemyśli co zostało napisane w sprawie tego oleju.

Liczę że będzie większa konkurencja, skoro ten olej faktycznie jest dobry.
Ja nie ukrywam że go przetestuję, a od kogo dokonam zakupu to już pozostawię dla siebie :D

tosztotomasz napisał/a:
Nie chcę się odnosić do tego ile zarabia sprzedający, bo tego nie wiem i mnie to nie interesuje. Wystarczy mi zdroworozsądkowe wyliczenia potencjalnych kosztów jakie ponosi każdy przedsiębiorca w tym kraju (w tym również ja).

W tym ja

mlun napisał/a:
A ta strona amsoil.net to tego gościa jest? Bo tam ceny są zupełnie inne.

Bo jak SnowDevil wskazał, miał lane z beczki.

tosztotomasz - 08-11-2011, 21:16

SPIDER-ek napisał/a:
Każdy niech to sam przemyśli co zostało napisane w sprawie tego oleju.

I nic ponad to :D

[ Dodano: 08-11-2011, 21:26 ]
mlun, wg mnie tak - SnowDevil może zweryfikować numer telefonu.

http://allegro.pl/amsoil-...1900366962.html

loaklizacja: Warszawa

Ciekawa cena :wink:

SnowDevil - 09-11-2011, 12:50

tosztotomasz nie mam jak zweryfikowac numeru telefonu bo na tej aukcji nie ma strony "o mnie" albo nie mogę znaleźć. I Hate NEW Alledrogo.

wracając do tematu:

zrobiłem płukankę wczoraj i wymieniłem filtry i olej. W Lancerze dostęp do filtra oleju był przepiękny ale wczoraj jak znalazłem filtr w Galu to... nie popisali się tutaj japońce :)

po płukance olej wypłynął w całkowicie czarnym kolorze, mega czarny ale spodziewałem się tego po wcześniejszym sprawdzaniu koloru oleju na bagnecie.

1wsze wrażenia po przejechaniu ok 20 km:
- jak na razie jest dobrze. Popychacz się nie odzywa, zobaczymy jak długo.
- silnik chodzi troche płynniej ale to każdy nowy olej da takie odczucie
- Silnik nagrzewa się prawie 2 razy dłużej teraz!

Na starym oleju niedługo po wyruszeniu spod domu silnik nagrzewał się dośc szybko, teraz w tym samym miejscu temperatura była na ćwiartce a nie w połowie. Jak wspomniałem: na razie jest fajnie. Co dalej - czas pokaże :)

PS> przypadkiem namierzyłem wczoraj wyciek z układu wspomagania. Po prawej stronie pod zderzakiem na jakiejś złączce i obejmie. mam zdjęcia ale założe na to inny temat.
EDIT: tutaj są zdjęcia: http://forum.mitsumaniaki...p=963193#963193