To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T

Hugo - 31-07-2011, 23:12

Dobra Darku przestań już! :wink: Kupię małe WD-40 i przepłuczę dla spokoju kanały olejowe podczas montażu nowych popychaczy. Nowe popychacze przed montażem napełnić ON? Powiedz mi jeszcze czy w wałkach dźwigienek zaworowych też są jakieś kanały do przepłukania?
misiek510 - 31-07-2011, 23:18

Że przerwę ^^ Hugo powiedz mi do czego podłączyłeś podświetlenie na nogi(str 32), bo rozglądałem się przy czujniku drzwi i do niego w sumie idą 3 kabelki ;P żółty, zielony i kawałek od wtyczki czarny i ten czarny idzie do przodu więc jak by się okazało że do niego to by było na rękę ^^

tak to wygląda

Krzyzak - 01-08-2011, 06:03

Hugo napisał/a:
Nowe popychacze przed montażem napełnić ON? Powiedz mi jeszcze czy w wałkach dźwigienek zaworowych też są jakieś kanały do przepłukania?

pewnie że napełnić
nie pamiętam, jak to jest w 4G63, ale w V6 wszystko jest podłączone do magistrali olejowej - zauważ po zdjęciu wałków, że tam są dziurki w głowicy - tamtędy olej płynie do dźwigienek i napełnia popychacze
wszystko wymocz w ropie i przedmuchaj sprężonym powietrzem - nie używaj WD40

Hugo - 01-08-2011, 09:01

misiek510 napisał/a:
Hugo powiedz mi do czego podłączyłeś podświetlenie na nogi
Pasażerów z tyłu do kabli od lampek w tylnych słupkach (biegną wzdłuż progów), a podświetlenie kierowcy i pasażera do wielofunkcyjnego ściemniacza oświetlenia wnętrza i gasną i zapalają sie na 13 różnych sposobów.
Hugo - 01-08-2011, 22:20

Popychacze są już do odbioru. Planuję jutro rano po nie podskoczyć i zamontować. Poza tym z nudów wziąłem się za czyszczenie i lakierowanie felg zimowych. Dwie już oczyszczone z grubsza szczotką na wiertarce i wykończeniowo papierem ściernym i nałożona pierwsza warstwa podkładu. Czeka już czarny Motip w spray-u z połyskiem, a może inny kolor? Biały? Nie...
Andrew - 02-08-2011, 06:48

Hugo napisał/a:
a może inny kolor? Biały?
Czarny będzie w sam raz :wink: Biały be :mrgreen:
Tomii - 02-08-2011, 10:59

Hugo napisał/a:
Nowe popychacze przed montażem napełnić ON?

japaneze mówił że przed montażem opróżnić więc sam już nie wiem, a też się szykuję do wymiany jak w końcu do mnie dotrą.

Hugo - 02-08-2011, 11:36

Tomii napisał/a:
japaneze mówił że przed montażem opróżnić
Że co?
Tomii - 02-08-2011, 11:50

Hugo napisał/a:
Tomii napisał/a:
japaneze mówił że przed montażem opróżnić
Że co?

też się zdziwiłem, ale teoretycznie same się powinny napełnić po odpaleniu silnika

Hugo - 02-08-2011, 22:04

Tomii napisał/a:
teoretycznie same się powinny napełnić po odpaleniu silnika
A u mnie w ogóle się nie napełniły i szlak je trafił. Mam nadzieję, bo jak nie to mam problem z silnikiem.

P.S. Jutro rano o godz. 4.00 idę na polowanie, jak wróce wywalam tylną zawiechę (obie zwrotnice), które jadą na prasę na wyciśnięcie dwóch dolnych tulei oraz do wymiany prawe tylne łożysko. W miedzyczasie zostanie odświeżony stabilizator (polakierowany w czarny połysk) oraz wahacze dolne poprzeczne i mimośrodowe(również w czarny połysk). Przy okazji zawiezienia zwrotnic na prasę odbiór popychaczy i w międzyczasie montaż i oby się uciszyły, bo jak nie to załamka totalna.

robertdg - 03-08-2011, 07:00

Hugo napisał/a:
jak wróce wywalam tylną zawiechę (obie zwrotnice), które jadą na prasę na wyciśnięcie dwóch dolnych tulei
Ciekaw jestem w jaki sposób zostaną te tuleje wyprasowane, tylko przez to, że ułożenie tych uchwytów jest tak niezgrabne, że nie wyobrażam sobie aby podeszło pod jaką kolwiek prase
Hugo - 03-08-2011, 11:30

robertdg napisał/a:
Ciekaw jestem w jaki sposób zostaną te tuleje wyprasowane, tylko przez to, że ułożenie tych uchwytów jest tak niezgrabne, że nie wyobrażam sobie aby podeszło pod jaką kolwiek prase
Właśnie wracam od ślusarza. Jego słowa: "Nie ma problemu". Jutro o 12.00 odbiór.
robertdg - 03-08-2011, 18:53

Tradycyjną prasą tego nie zrobi, prędzej srubami i tulejami ;-)
stary alfer - 04-08-2011, 08:28

Jak przebiegła akcja z popychaczami?
Hugo - 04-08-2011, 22:56

robertdg napisał/a:
Tradycyjną prasą tego nie zrobi, prędzej srubami i tulejami
Nie wiem jak to zrobił, ale zrobił i tuleje stare wywalił i łożysko nowe wcisnął na piastę. Dzisiaj było gotowe, a ja nawet nie miałem czasu odebrać. Jutro 3 dzień jak Gal stoi tyłkiem do góry na kobyłkach...
stary alfer napisał/a:
Jak przebiegła akcja z popychaczami?
Nic nie robiłem z powodu j/w, jeśli nie popada deszcz to do końca tygodnia go nie złożę, chyba, że w nocy. Co mogę napisać to nowe popychacze są zapakowane każdy w osobnej folii i każdy jest twardy jak kamień, więc takie będę montował. Nie wiem tylko, i sprzedawca też nie, kto jest ich producentem, mówi, że chyba Made in Korea. Na każdej folii jest naklejka i symbol chyba OP 5001, ale nie jestem pewien. Jak wszystko porobię to dam znać...