[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia
Marcino - 06-08-2014, 10:06
Tomii napisał/a: | Wahacz gięty banan firmy SH z gumką na sworzniu od Hyundaia - szajs. Wytrzymał 2 lata i ok 25tyś km, a jeźdzę raczej pod dobrych drogach. Sworzeń rusza się góra-dół, niby niewiele ale słychać to bardzo w kabinie. Gumka hultaja trochę spękana na obwodzie, "cukierek" wygląda nawet ok, ale guma też zaczyna pękać.
Oddawać to do regeneracji, warto ? |
Raczej nie warto... bo te tanie mają małe sworznie które się szybko wybijaja. Ale za cene regeneracji pewnie 80zł nie kupisz nic lepszego.
nietoperek - 11-08-2014, 10:21
Czy warto oddać do regeneracji wybity wahacz dolny prosty który prawdopodobnie siedzi w samochodzie od nowości?
Fragu - 11-08-2014, 12:51
nietoperek, kilka osób już chwaliło w tym temacie regeneracje oryginałów. Jeśli zlecisz to dobrej firmie to powinno być ok.
grzesiopaka - 11-08-2014, 18:30 Temat postu: Regeneracja zawieszenia Witam,mam pytanie odnośnie wahacza dolnego prostego a dokładnie chodzi mi o samą gume osłaniającą sworzeń.Zauważyłem że jest pęknięta.Orientuje się ktoś gdzie można taką kupić?
Fragu - 11-08-2014, 20:06
grzesiopaka, poczytaj dobrze temat, są gumki do kupienia w ASO Hyundaia.
marcinzam - 12-08-2014, 09:09
w IC są
TI0501
http://e-katalog.intercar...cr_content.html
grzesiopaka - 12-08-2014, 18:40 Temat postu: Regeneracja zawieszenia Marcin dzięki za pomoc jutro będę dzwonił do IC.
[ Dodano: 15-08-2014, 10:47 ]
Niestety w IC Gliwice ani ASO Hyundai Zabrze nie ma gumek.
malina_drizzt - 21-08-2014, 23:00
Założyłem u siebie polecane tulejki tedguma komplet na obie zwrotnice, nowe amortyzatory i skorygowałem ustawienie górnego wahacza, całość skręcona przy opróżnionym bagażniku i tył podniósł się o 2-3cm, co mnie bardzo cieszy.
Jednak przy odginaniu tulejek łyżką widać, że poddają się bardziej niż oryginał z dużym przebiegiem.
Na forach internetowych mają słabe recenzje, ale tak samo jest z febestem.
Mam pytanie czy jeździ ktoś na tulejkach tedguma w tylnych zwrotnicach?
Chodzi mi konkretnie o trwałość, jakich przebiegów można się spodziewać?
Dario1986 - 04-09-2014, 09:48
Wymieniony prosty po prawej stronie i dwa górne wahacze. Na zegarze 299450km. Zobaczymy ile wytrzymają.
KsiadzRobak - 04-09-2014, 13:13
malina_drizzt napisał/a: | całość skręcona przy opróżnionym bagażniku i tył podniósł się o 2-3cm | dziwne - nie powinno być różnicy - bo niby czemu by miała być?
misza116 - 23-09-2014, 00:18
Czy ta wychwalana na forum regeneracja wahaczy w Skórzewie to tutaj:
http://www.regum.pl/ ?
Może pojawiło się jeszcze jakieś sprawdzone miejsce?
Shockwave - 23-09-2014, 01:37
Stukanie na prostej drodze z wybojami i muldami to prosty czy banan ? w dodatku podczas zatrzymywania sie pojedynczy stuk jak juz prawie zatrzymam gala. Albo jak będę ruszał przód tył przód tył to tez czasem stuknie Diagnosta nic nie widzi i mówi ze jest super ( dobrze ze mam za darmo trzepak bo bym splajtował) Wymieniłem sworznie w górnych bo juz były rozłupane, jest ciszej ale nadal coś...
Proste z firmy ctr sa do kupienia, ale banana nie widze po www(chyba ze jakis zamiennik za 100 w który nie chce pachać bo juz przerabiałem zamienniki w przypadku Passata)
Pytanie nr 2 ustawiałem niedawno zbieżność, i z tylu oczywiście wszystko zapieczone.Tuleje kreca sie z mimośrodami. Lecz zbieżność koł tylnych jest w normie. Ale oba koła sa zbyt pochylone do środka. Wiem ze sa podkładki pod górny wahacz, ale czy jesli mam pochylone kolo o 0.8-1 stopnia to jakaś tragedia sie badzie działa ?
W poprzednich samochodach tez miałem zle kąty na tylnej osi ale tam nie było żadnej opcji korekty a każde z nich ( passat b5,calibra, astra ) jeździły prosto i nie ścinały opon.
Trzeba bardzo się przejmować tym problemem z tyłu ?
Tomii - 23-09-2014, 08:02
Shockwave napisał/a: | Stukanie na prostej drodze z wybojami i muldami to prosty czy banan ? |
Trzeba wypiąć sworznie wahaczy bo tak to nie wyczujesz, u mnie był minimalny luz góra/dół na sworzniu banana a waliło niemiłosiernie.
fredfm - 23-09-2014, 08:38
Shockwave napisał/a: | Stukanie na prostej drodze z wybojami i muldami to prosty czy banan ? w dodatku podczas zatrzymywania sie pojedynczy stuk jak juz prawie zatrzymam gala. Albo jak będę ruszał przód tył przód tył to tez czasem stuknie |
takie objawy da na 99% banan... i z doświadczenia i moich przebiegów polecam najtańszy wynalazek srl i do niego gumki hyundaia:)
misza116 - 08-10-2014, 16:37
Ponowie pytanie o Skórzewo, czy moje namiary sa poprawne : http://www.regum.pl/ ?
Mam je juz na wierzchu i chcę jutro wysłać, tylko oby w dobre miejsce..;)
|
|
|