Nasze Miśki - Moje Galanty oraz Galant i Colt Baśki
Krzyzak - 07-01-2018, 18:07
Jeśli chodzi o ten syf w silniku to od początku tak wyglądał. W bordku zalewałem Mobil Super S 10W40 a raz 5W50 nawet wlałem. Teraz na ostatnią wymianę zalałem Specol 10W40. Po remoncie zamierzam zalać ten specol na te 1000km a potem znów zmienić na Mobil.
Być może poprzednik, który robił ten silnik, zrobił wszystko po taniości i nie czyścił głowicy. Teraz sprawdzam pierścienie, to zamienniki CTI nie różnią się tego co siedziało - w sensie średnic, grubości i starcia. Pierścień nr 2 jest wręcz w zamienniku o 0.15mm mniejszy... ale jak zaciskam to zamki się ładnie łączą. Może te pierścienie już straciły elastyczność bo jeden mi pękł w rękach przy wyciąganiu.
Ktoś wie czy nominał panewki korbowodowej ma 1.5mm grubości - bo tyle mają wszystkie panewki u mnie. Głównych nie demontuję, no może tę środkową podporę rozłączę dla pewności.
| Cytat: | | Zaworów nie szlifujesz | zawory robił szlifierz, głowica jest po kompleksowej obróbce, gniazda dotarte, zawory też jak nowe, nawet główki opracowane jak trzeba
| deejay napisał/a: | | O to samo miałem zapytać , bo wygląda tragicznie | widziałem już gdzieś w sieci podobną głowicę, może to system spływu oleju jest ważny? - bo tu otwory spustowe są od strony ssania a silnik jest pochylony w stronę wydechu; na wydechu nie ma żadnego spływu oleju
http://japanesenostalgicc...ging-the-lancer
powyżej link a chodzi mi o to zdjęcie:
| se7en napisał/a: | | w końcu dozyłem postu na forum | wiem, obiecałem
dostałem cynk, że nowe auto tuż tuż a to miał być właśnie katalizator update tego wątku
| Owczar napisał/a: | | To seat jeszcze nie był w stanie dostarczyć auta? | ano jak widzisz jeszcze nie dał rady - ale mam zastępczaka, więc nie narzekam - nawet wolę targać w zimie zastępcze zamiast swojego
już wiem, że auto jest u dealera, teraz tylko kwestia przelewu, dokupienia zimówek i takie tam
robertdg - 07-01-2018, 19:32
| Krzyzak napisał/a: | | Może te pierścienie już straciły elastyczność bo jeden mi pękł w rękach przy wyciąganiu. | Gdyby były przegrzane to by sie rozginały jak drut miedziany, normalnie pierścień jest mocno spręzysty i kruchy, wiec do jego złamania wystarczy nieumiejetny montaz albo odpowiednie zasyfienie rowka nagarem
Krzyzak - 07-01-2018, 20:27
| robertdg napisał/a: | | odpowiednie zasyfienie rowka nagarem | o to na pewno było odpowiednie
widziałeś na zdjęciu tłok przed i po myciu
ogólnie mam jeszcze kwestię samych pierścieni - bo nowe się różnią od starych to znacznie, chodzi o olejowe
tak to wygląda?: niesie to jakieś istotne różnice dla pracy takiego zestawu?
do tej pory robiłem tylko remonty silników w motocyklach i tam był tego typu złotego
różnica jest mniej więcej taka:
NOWE _|-|_|-|_|-|_|-
STARE [][][][][][][]
Krzyzak - 07-01-2018, 20:36
jak masz jakieś 256mm w dobrym stanie z nowymi tarczami i klockami to możemy się zamienić
robertdg - 07-01-2018, 21:30
Olejówka jest trójczęsciowa?
Krzyzak - 08-01-2018, 10:52
| robertdg napisał/a: | | Olejówka jest trójczęsciowa? | oczywiście, to nie TSI
zastanawia mnie tylko kształt no i czy to okopcenie pierśceni jest powodem do paniki czy nie
sam tłok też ma takie otarcia od strony ssania, ale zmierzyłem go i jest w średnicy nominalnej...
robertdg - 08-01-2018, 18:18
Kształt akurat nie ma wielkiego znaczenia
Niektórzy producenci stosuja dwuczesciowe pierscienie olejowe - kwestia producenta zamienników
Tym połamanym pierscieniem bardzo dobrze oczysc rowki w tłoku o ile nie masz specjalnego narzedzia do czyszczenia rowków i montuj wg instrukcji
Otarcia na tłoku nie widziałem na żadnym zdjeciu, wrzuc jak jest takowe, może to znaczyć o złym smarowaniu, zalaniu paliwem, nieprawidłowym luzem, etc
Krzyzak - 08-01-2018, 19:53
Zrobię zdjęcia Robercie i wkleję. Podobnie na cylindrze są takie widoczne miejsca jakby wygładzenia w sensie, że się bardziej błyszczy. Dziś kupiłem i zamontowałem nowe szpilki od wydechu - fajnie to wygląda jak się tak błyszczą.
Rowki pierścieni czyszczę szczotką do maszynki do golenia
Oczywiście są moczone w środku rozpuszczającym nagar - JanPro Silnik, szczerze polecam, 5 litrów kupiłem. Nie znalazłem nic lepszego w cenie 10zł/litr.
jacek11 - 09-01-2018, 00:07
Skoro masz podejrzenie,że gładzie cylindrów nie są równe,to może warto je delikatnie przeszlifować? Nie piszę o konkretnym szlifie,ale są takie niewielkie urządzenia na wiertarkę,którymi możemy lekko zabielić gładzie. Wtedy wszystko widać. Krzywdy nie zrobi,a da pełen obraz zużycia tulei. To urządzenie ma wymienne kamienie,więc z powodzeniem można nawet wyrównać tuleję,i wtedy pierścienie będą miały o wiele lżej.
Jeszcze jedno pytanko,skoro robisz taki remont. Czy sprawdzałeś luz osiowy wału korbowego?
Krzyzak - 09-01-2018, 09:46
Piszesz o honownicy. Nie zamierzam tego robić, trochę się boję, że w domowych warunkach wyjdzie mi jajo
Na cylindrze jest ślad, bardziej to wygląda jakby goś w tym miejscu ją pięknie spolerował bo kolor jest inny.
Zaznaczyłem na czerwono ocb.:
Wczoraj skończyłem szlifowanie bloku. Kupiłem papier 600, bo moja 800 była jednak zbyt łagodna
Nowe szpilki wydechu też musiały być, bo stare były brzydkie a jedna z nich ścięta flexem po tym jak nakrętkę zowalizowałem.
jacek11 - 09-01-2018, 10:35
Ciśnienia w cylindrach przed remontem nie sprawdzałeś ? Ale skoro tłoki były okopcone,to znaczy że miał przedmuchy,więc pierścienie nie były szczelne.
Elipsy raczej nie zrobisz,no chyba że będziesz długo katował tuleję. Oś honownicy jest elastyczny,więc ułoży się jeśli nie będzie idealnie. Nacisk kamieni też jest regulowany,więc można ustawić sobie jak uważamy. Do tego jeszcze używamy ropy lub nafty do smarowania podczas szlifowania.
Plus takiego zabiegu jest taki,że pierścienie się nie zużywają tak szybko,bo nie ma nierówności. Ale jeśli masz obawy,to nie rób tego. Ja w ten sposób szlifowałem dwa bloki,i oba silniki po tym zabiegu były ciche.
Krzyzak - 09-01-2018, 13:15
głowica była brudna, tłoki też, ale dół silnika bardzo czysty, miska wręcz zaskakująco bez nalotu
może to była kwestia tego, że ktoś jeździł bez wymiay oleju, bo jak kupiłem to gość, który wylewał stary olej mówił, że spuszczał go godzinami bo był gęsty jak mazut
cylinder wydaje się gładziutki aż miło - żadnej ryski nie ma a te widoczne od góry powstały podczas usuwania nagaru z samej góry cylindra - nie chciałem wypychać tłoka przez ten syf
robertdg - 09-01-2018, 20:54
Trzymaj, poczytaj sobie http://docplayer.pl/51313...aprawianie.html
Krzyzak - 09-01-2018, 22:17
Dzięki Robercie.
Powiedz mi jeszcze taką rzecz - wsadziłem 2 tłoki na nowych pierścieniach, oczywiście rowki i pierścienie posmarowane olejem - jak manual prawi. I czy to normalne, że teraz praca tłoków jest dużo trudniejsza? - wcześniej mogłem wałem obracać bez problemu, teraz jest głośny, szura, wiadomo - pierścienie trą, ale czy to normalne? - pytam bo mogę jeszcze wyjąć i coś poprawić. Wsadzałem bez ścisków - pomału dociskając tłok do cylindra i wsuwając pierścień wkrętakiem.
jacek11 - 09-01-2018, 22:34
| Krzyzak napisał/a: | | Wsadzałem bez ścisków - pomału dociskając tłok do cylindra i wsuwając pierścień wkrętakiem. |
A wystarczy kawałek blaszki,na wymiar tłoka,z zakładkami co by można było kombinerkami ścisnąć,i wchodzi jak ta lala
|
|
|