To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Co dziś zrobiliśmy przy naszych Misiach ?

Tomczyn - 21-03-2012, 13:08

Dzisiaj mycie + nowe oponki letnie na felgach aluminiowych.
tomicarisma - 21-03-2012, 17:11

Zmiana postojówek na diody:

wojzi - 21-03-2012, 22:48

Wczoraj wypisalem ją z PZU. Jutro podpisuję umowę z innymi ubezpieczycielem.
sebkin - 26-03-2012, 15:31

tomicarisma napisał/a:
Zmiana postojówek na diody:
Obrazek Obrazek

Efekt fajny ale moje identyczne spaliły się po miesiącu. Może Twoje dłużej wytrzymają ;)

tomicarisma - 26-03-2012, 17:12

będzie widać.. na razie wymieniłem postojówki i mijania na tungsram +90 i efekt jak dla mnie bomba.
SalMits - 26-03-2012, 19:31

Kupiłem dzisiaj preparat STP do benzyny i wlałem tak z 3/4 do 1/5 objętości zbiornika paliwa - wiem, że nie wg zaleceń producenta :D (mam problem z odpalaniem - raz odpala, raz nie). Potem cały dzień jeździłem w miarę ostro w nadziei, że może problem tkwi w zasyfionym układzie paliwowym i wtryskach.

Do tego wyczyściłem przepływomierz - 'żarnik' był pokryty oleistym czymś. Wyczyściłem czujnik położenia wałka (nie wiem po co :D ).

Po dzisiejszym dniu muszę stwierdzić, że w tym momencie odpala za każdym razem - zobaczymy co będzie na dniach, bo o to chodzi, że odpala jak mu się podoba, być może teraz faktycznie będzie już spokój. Być może teraz pod wieczór część syfu, która teoretycznie mogła być na wtryskach się rozpuściła?

Cały czas myślałem, że przyczyna leży w silniku krokowym, który jakby dziwnie się uzbrajał za każdym razem na zapłonie (może tak ma być?). Ale i tak go wyczyszczę dla świętego w spokoju w najbliższym czasie :D

tomicarisma - 29-03-2012, 15:29

Wymiana oleju: Mobil SUPER 2000 - 10W40 + wymiana filtra oleju
Dokręcenie śrubek od klawiatury - co jakiś czas mi się luzują i trzeba je dokręcić.
Przedmuchanie filtra powietrza.

sebkin - 29-03-2012, 17:36

przetoczenie tarcz i nowe klocki
efekt - zero bicia

Morfi - 02-04-2012, 23:28

olej comma 5w30 i filtr knecht
remi - 04-04-2012, 21:46

ostatnio wszyscy zmieniają olej więc i ja zmieniłem 5w40 TEXACO Havoline + filtr oleju. Zapomniałem o filtrze powietrza ale jutro kupię. No i jeszcze dolałem trochę płynu do chłodnicy.
bart1924 - 06-04-2012, 22:16

Dzisiaj po małych męczarniach udało się wrzucić nowe tylne tuleje wahaczy przednich, gumy stabilizatora i amortyzatory.
Został do zrobienia tył, a w zasadzie duże tuleje wahaczy, wymieniał ktoś i może polecić jakąś firmę? Ostatnio kupowałem na Allegro za 50zł/szt, ale wytrzymały koło 8 miesięcy i znowu buja jak na statku

pamar - 12-04-2012, 16:15

Magnat 5W40, filtry łoba dwa :)
Koszt 182zł

juveman - 13-04-2012, 20:36

Dzisiaj poszła wymiana która była potrzebna po zakupie samochodu...

-wymiana amortyzatorów osi przedniej
-tulejki stabilizatora osi przedniej
-Lewy sworzeń
-klocki hamulcowe przód
-tłoczenie tarcz hamulcowych przód

Jeszcze zrobić rozrząd i można śmigać.

sylmak - 15-04-2012, 12:39

Wczoraj, razem ze szwagrem zabraliśmy się za wymianę filtra paliwa w komorze silnika, wszystko szło dobrze do momentu odkręcania dolnej śruby przy filtrze, która za chiny nie chciała ruszyć. Dodam, że trzy dni wcześniej bardzo obficie spryskałem wszystkie śrubunki preparatem penetrującym jednak po założeniu przedłużki , która była około 3 cm dłuższa od klucza i zastosowaniu odpowiedniej japońskiej pozycji udało się ją w końcu odkręcić. W starym filtrze widoczne było zabrudzenie wnętrza oraz mały prześwit.
i9i - 15-04-2012, 13:21

Przy sobocie po robocie czasu trochę mi zostało i zmieniłem olej w gearboxie wraz z uszczelnieniem klapki rewizyjnej która troszku przyrdzewiała