To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

tosztotomasz - 09-11-2011, 13:55

Aukcja odsyła do strony internetowej, a tam: http://amsoil.net.pl/kontakt
ale to w sumie bez znaczenia, zostawmy już ten temat.

SnowDevil napisał/a:
Silnik nagrzewa się prawie 2 razy dłużej teraz!

To dziwne, powinno być odwrotnie lub co najmniej tak samo. Jaki olej był poprzednio?

SnowDevil - 09-11-2011, 14:05

wcześniej był lany Agip 5W30 ale zabrakło więc dolałem Castrol Edge 5W30. Możliwe, że dzisiajsza noc była dość zimna i to dlatego ale tak de facto jak stary olej był juz mocno przepalony to czy tarcie nie spowoduje szybszego nagrzewania się silnika? Jak do tej pory to silnik nagrzewał się błyskawicznie.
tosztotomasz - 09-11-2011, 17:07

Porównaj to w dłuższym okresie czasu.
m6riano - 09-11-2011, 17:23

SnowDevil, nie chce cie zmartwić ale jest wielce prawdopodobne że kupiłeś podróbe...
oryginalne oleje AMSOILa są lane tylko i wyłącznie w opakowania kwartowe...ja rozumiem że ten olej jest z beczki i bańka 5 litrowa oraz naklejka jest zrobiona przez sprzedawce a nie producenta..i to może świadczyć o nieoryginalności produktu...Ja jak kupowałem olej z beczki to rzeczywiście z tej beczki był przy mnie nalewany..
1. Amsoil nawet 10w40 jest PEŁNI SYNTETYCZNY! Tym bardziej 5W30/40
2. Jakiś czas temu byłem w kontakcie z gościem który sprzedawał sprowadzony olej ze Stanów tylko w bańkach kwartowych(nie litrowych) i jedna kwarta oscylowała w okolicach 40-45zł, a więc 5 kwart to cena ponad 200zł(5 litrów wyszłoby ok 250zł)

tosztotomasz - 09-11-2011, 17:52

m6riano, amsoil jest dostępny w opakowaniach kwartowych, galonowych, 5-litrowych, 30 i 50-galonowych beczkach. Wystarczy, że porównacie swoje kontakty. Jestem prawie pewien, że to ten sam człowiek.
SnowDevil - 09-11-2011, 18:18

M6riano ten człowiek chyba nie chce sobie sam dołków pod sobą kopać. Jak poszukasz to znajdziesz oryginalne opakowania po 5L z plombami tak jak wspomniał Tosztotomasz. Sprzedawca ma ten olej w swojej ofercie na Alledrogo tylko sprytnie nie wrzucił zdjęcia bo nie przełumaczone etykiety są na nim. Te kwartowe oleje to on ma chyba po 52 pln więc nawet drożej by wyszło. Odnośnie tej 5L bańki to dopytywałem się czy aby na pewno jest to ten właśnie olej i nie sadzę aby na dzień dobry klienta chciał stracić tym bardziej że od razu był świadomy tego, że będę ten olej wysyłał do analizy i jeżeli to nie ten olej to raczej oni to wykryją :)

ta myśl o analizie to skutek wcześniejszych wypowiedzi tosztotomasz'a :)

mlun - 09-11-2011, 18:31

Analiza prawdę Ci powie:)
DOwiesz się w jakiej kondycji masz silnik 8)

Arson88 - 09-11-2011, 19:42

Witam mam pytanie troch z inne beczki. Jaka jest różnica między poziomem min a max na bagnecie w Galancie 2.0 i jakie jest dopuszczalny ubytek oleju w tym aucie? Olej mam syntetyk
mlun - 09-11-2011, 21:55

Dopuszczalny to pewnie 1L albo 1,5L na 1000km.
Croom - 10-11-2011, 08:02

SPIDER-ek napisał/a:
Nie bronię tutaj nikogo. Tylko nie lubię być nabijany w butelkę płacąc 50zł drożej za robotę, gdzie na innym forum ktoś pytał się ile zarabia sprzedający, to sprzedający informuje że wychodzi na zero. Sorry ktoś tu kosztem kogoś zarabia.

To może ja odpowiem ....cena 228zł to z jednej strony akceptowalna cena dla potencjalnego klienta z drugiej strony tak niska że fiskus zarabia więcej ode mnie.
To taki dodatek premium i jak ktoś nie chce nie kupuje .
Ciężko sie utrzymać z czego z czego sam VAT jest wyższy od marży ....
Ktoś się może poczuc nabity w butelkę, nie ukrywam ....
Ale warto mieć towar który wprawia nawet wyjadaczy w osłupienie..

Mi sie w dieslu AMO 10W40 grzał się 2x szybciej niz Motul 10W40 ...i w zimie przy 10st.C w wollnosącym dieslu miałem juz wskaźnik temp. w połowie po 7-8km jazdy.

Olej ma być stabilny i się nie grzać.

Inna sprawa że cena oleju z beczki jest inna niż takiego z plomba i hologramem na zakrętce 5L baniaku.

SPIDER-ek napisał/a:
Tomek produkcja etykiety w języku polskim ile kosztuje? 20groszy?

Jedna etykieta na jeden produkt wg. naszych norm to ok. 350zł, nieco więcej niż 20gr.
Więc mając np. 5 produktów płacisz ok. 1700-1800zł mało ...?
To jeden z powodów dla których Polskich dystrybutorów znanych marek trafia przysłowiowy szla..g jak ktoś z zachodu nie ponosząc żadnych kosztów sprzedaje ich olej 30% taniej.
Oczywiście i dystrybutorom sie zdaża że gdzieś nie ma naklejki, czegos brakuje co nie jest czymś niespotykanym ale sam fakt jest taki jak piszę.

Pisze o oficjalnej dystrybucji jaka jest w przypadku dystrybutora kogoś kto oficjalnie wprowadza dany olej do sprzedaży.
Nie jest to w Polsce łatwe jak chyba większość ....

tosztotomasz napisał/a:
Wystarczy mi zdroworozsądkowe wyliczenia potencjalnych kosztów jakie ponosi każdy przedsiębiorca w tym kraju (w tym również ja).

43% jakoś tak....prawie jak w średniowieczu :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam

tosztotomasz - 10-11-2011, 08:55

Croom napisał/a:
43% jakoś tak....prawie jak w średniowieczu :lol: :lol: :lol:

eee wtedy była dziesięcina i wszystko było jasne :wink:

SPIDER-ek - 10-11-2011, 10:25

Panowie, temat oleju i kosztów został zamknięty z mojej strony.

Albo ja żyję w innych realiach rynkowych a z biznesem mam na co dzień, albo ktoś Was nabija w butelkę skoro płacicie 350zł za etykiety. Wasz biznes i wasze koszta.
Jeżeli je chcecie ponosić i przenosić na końcowych klientów to ok. Do momentu kiedy macie zbyt jest ok. Gdy wyrośnie konkurencja a dzięki niej nie ma własnie monopolu na rynku, to zweryfikujecie koszty swoje.

Ja liczę na większą konkurencję skoro ten olej jest tak dobry.

Dzięki że istnieją takie fora i internet, można coś kupić taniej i nie zdawać się na towar z jednego źródła.

fergul11 - 10-11-2011, 10:27

tosztotomasz napisał/a:

eee wtedy była dziesięcina i wszystko było jasne :wink:
za to teraz są prawie połowinki :mrgreen:
to teraz taka mała zagadka dla czemu na allegro olej jest droższy niż ja kupiłem w sklepie , gdzie przecież marża w tubylczym shopie jest o wiele większa niż w Polsce?
http://allegro.pl/valvoli...1909746339.html
ja za taki sam olej w tej samej bańce dałem 33€x 4.4zł =145zł bez zniżek ,rabatów itp.

Krzyzak - 10-11-2011, 10:39

Croom napisał/a:
cena 228zł to z jednej strony akceptowalna cena dla potencjalnego klienta

a ja tam wolę mobil 5w50 - w selgrosie jest właśnie po 135 pln za 4L + 1L gratis
i silniczek pracuje na tym super - w każdym razie wszystkie silniki moich Galantów

SnowDevil - 10-11-2011, 13:04

Croom napisał/a:
...Ale warto mieć towar który wprawia nawet wyjadaczy w osłupienie..

Mi sie w dieslu AMO 10W40 grzał się 2x szybciej niz Motul 10W40 ...i w zimie przy 10st.C w wollnosącym dieslu miałem juz wskaźnik temp. w połowie po 7-8km jazdy.

Olej ma być stabilny i się nie grzać.

No własnie to zauważyłem po wymianie. Silnik nagrzewa się 2 razy dłużej teraz :)
dodatkowo po przejechaniu ok 50 km sprawdziłem olej na bagnecie i po tej całej płukance teraz olej jest całkowicie czysty, jak bbym go wlał przed chwilą. Nigdy nie miałem takiego efektu po 1wszej wymianie oleju w kupionym aucie. W poprzednim aucie bez płukanki olej był czysty dopiero po 4 wymianie oleju. Podoba mi się ten AMS :) zobaczymy jak będzie wyglądał po 5 tyś km.