[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
sampler - 24-05-2013, 09:12
Na dzien dzisiejszy do wyboru sa praktycznie Bosch, Contitech i Gates. Najlepszy z nich bedzie moim zdaniem Gates
i_Lolek - 27-05-2013, 10:21
Witam.
kupiłem Hyundaia z silnikiem 2.0 DOHC. nie znam jego oznaczenia, ale jest chyba kopią silnika 2.0 Mitsubishi.
rozrząd mam po lewej stronie, a skrzynię po prawo. czyli już ten tzw. odwrócony.
w rozrządzie jest założony pasek Contitech, który ma przejechane niecałe 50 tyś km.
ile można przejechać na pasku Contitech ?
deejay - 27-05-2013, 22:34
i_Lolek napisał/a: | ile można przejechać na pasku Contitech ? |
Radzę max. 60 tyś km
Marcino - 27-05-2013, 23:15
Kurcze, nie straszcie bo ja mam chyba mitsuboshi jeszcze z 2007r, przejechane 71kkm ale nie mam teraz czasu na zabawe z samochodem. Jeszcze z miesiąc musi poczekać.
Tomek - 28-05-2013, 08:16
Marcino napisał/a: | bo ja mam chyba mitsuboshi jeszcze z 2007r, |
nie masz
mitsuboshi nie produkuje pasków do 2,5
Marcino - 28-05-2013, 08:30
tomek84 napisał/a: | mitsuboshi nie produkuje pasków do 2,5 |
Ale mam coś co kupiłem u Japaneze i sie trzyma dzielnie.
Krzyzak - 28-05-2013, 08:39
tomek84 napisał/a: | mitsuboshi nie produkuje pasków do 2,5 | ale może kiedyś produkowało
Tomek - 28-05-2013, 08:44
Krzyzak napisał/a: | tomek84 napisał/a: | mitsuboshi nie produkuje pasków do 2,5 | ale może kiedyś produkowało |
może kiedyś - czego nie potwierdza żadne źródło
nigdzie nie znalazłem wzmianki o tym, łącznie z japaneze (twierdzi, że coś takiego nie istnieje i nie istniało)
była na forum jedna osoba, która miała pasek mistuboshi w V6, ale zdjęcia nie chciał pokazać, więc ...
[ Dodano: 28-05-2013, 08:44 ]
Marcino, na twoim miejscu bym wymienił od razu, bo masz przekroczone 5 lat już dawno
i_Lolek - 28-05-2013, 23:09
deejay napisał/a: | i_Lolek napisał/a: | ile można przejechać na pasku Contitech ? |
Radzę max. 60 tyś km |
dzięki, potwierdziłeś moje przypuszczenia.
a ile można przejechać na orginalnych rolkach, które nie były wymieniane od nowości ?
(przypomnę, że jest to silnik Hyundaia)
silnik był wymieniany w styczniu 2011 r. jak go zakładali to miał tylko 60 tyś km przebiegu. Ale poprzedni właściciel był tak spanikowany, że kazał wymienić paski. powodem zmiany silnika, było to że rozsypał mu się pasek i rozwalił silnik. tak że zrozumiałe było to, że na zimne dmuchał.
sumując te 60 tyś km które miał przejechane silnik przed zamontowaniem go w moim dziś Hyundaiu, plus 50 tyś które przejechał poprzedni właściciel, to razem daje 120 t km.
czy taki dystans powinny wytrzymać fabrycznie montowane rolki ?
bo zakładam, że nie zamontowali tam w fabryce czegoś gorszego od GMB, albo Koyo.
wiem że jest na tym forum dział dla Hyundaia, ale tam bym się na odpowiedź nie doczekał, bo użytkowników jest mało.
to forum nazywa się Mitsumaniaki, ale tylko w teori w praktyce jest to forum Galantomaniaków
wiem co mówię, miałem Space Wagona z 93r. ale jak miałem jakieś pytanie odnośnie silnika, to na odpowiedź mogłem najszybciej liczyć u Galantowców właśnie.
pzdr.
Krzyzak - 29-05-2013, 08:29
i_Lolek napisał/a: | czy taki dystans powinny wytrzymać fabrycznie montowane rolki ? | powinny, ale nie przeciągałbym już dłużej
i zamontował też porządny sprzęt - GMB, NTN, NSK, NSF lub Koyo
Anonymous - 31-05-2013, 23:25
Właśnie jestem po wymianie rozrządu w moim GDI. Fakt, że narobiłem się trochę przy tym, ale jestem zadowolony, bo teraz normalnie wkręca się na obroty. Zwlekałem z tą wymianą, ale to chyba był ostatni gwizdek, żeby to zrobić. Okazało się, że pasek był luźny, rolka prowadząca była na wykończeniu (podczas jazdy był fajny gwizd jak zwiększałem obroty - myślałem, że to automat;)) i chyba przy ostatniej wymianie nie była zmieniona, bo była innej firmy niż reszta. Może przez to, że jej wymiana jest utrudniona, trzeba odkręcić całą przystawkę na której jest pompa wspomagania kierownicy, a łatwe to nie było - ciężko łapę włożyć.
Rolka napinająca pasek balansowy też była inna, możliwe, że też ktoś pominął. Napinacz na szczęście okazał się sprawny, więc pozostał oryginał. Korzystałem z serwisówki ściągniętej stąd, ale nie jest tam wszystko opisane zbyt dobrze. Tak czy owak nie będę się rozpisywał, ale jak ktoś ma zacięcie do mechanikowania i chcę sam to zrobić to chętnie podpowiem i rozwiąże wątpliwości;)
Aha, co do ceny części: 4 paski (2 zębane i 2 wielorowkowe) Gates i 3 rolki SKF - zapłaciłem 360 zł w Gordonie w Olsztynie.
Fragu - 22-06-2013, 10:15
Chciałbym zasięgnąć waszej opini
EA5A przebieg 173 tys, rozrząd wymieniany w serwisie przy 89 tys (oryginal) - dylemat czy wymieniać go już w tej chwili, czy mogę jeszcze pojechać na urlop - max 2000km ?
Cezar - 22-06-2013, 10:31
Fragu, a jak pasek strzeli to nici z urlopu
Ja juz sie nauczylem ze pierwsze co idzie do wymiany to wlasnie rozrzad.
spown - 22-06-2013, 10:52
Fragu napisał/a: | Chciałbym zasięgnąć waszej opini
EA5A przebieg 173 tys, rozrząd wymieniany w serwisie przy 89 tys (oryginal) - dylemat czy wymieniać go już w tej chwili, czy mogę jeszcze pojechać na urlop - max 2000km ? |
Pytanie też jaki czas temu?
Fragu - 22-06-2013, 11:01
spown, 2007 ...chyba nie ma co kombinować.
Czyli 2 x rolka, pasek, napinacz, pompa wody, paski osprzetu x 2 i zapewne jakies uszczelniacze bo widze, ze troche sie tam poci.
|
|
|