[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
Petercali - 22-06-2012, 10:39
Czy obniżone wersje galanta miały krótsze amorki czy sa takie same jak w innych wersjach?
marcinzam - 22-06-2012, 10:41
| Petercali napisał/a: | | Czy obniżone wersje galanta miały krótsze amorki czy sa takie same jak w innych wersjach? |
takie same
Galant_2.0 - 24-06-2012, 17:44
Witam. Mam pytanie. Już wiem że amorki z kombi do sedana nie pasują a jak będzie ze sprężynami? czy one będą pasowały od kombi do sedana?
Hugo - 25-06-2012, 07:31
| Galant_2.0 napisał/a: | | Już wiem że amorki z kombi do sedana nie pasują | Tylne nie, przednie pasują. | Galant_2.0 napisał/a: | | a jak będzie ze sprężynami? czy one będą pasowały od kombi do sedana? | Tak samo. Tylne nie pasują, przednie tak.
fj_mike - 25-06-2012, 11:33
| Galant_2.0 napisał/a: | | Już wiem że amorki z kombi do sedana nie pasują a jak będzie ze sprężynami? |
Nie myl pojęć. Nie pasują tylne amortyzatory samopoziomujące tzw. nivomaty do sprężyny zwykłego amorka. Jeżeli masz zestaw nivomat + sprężyna pod niego, może go użyć zarówno w sedanie jak i kombi.
Galant_2.0 - 25-06-2012, 19:32
Już nie za bardzo rozumiem.Ja mam zwykłe amortyzatory i sprężyny z tyłu. mam rocznik gala 1997r. Tylko mam problem bo strasznie mi siada tył samochodu.Już miesiąc po wymianie amorków i sprężyn na nowe znowu opona prawie dotyka nadkola. A podobno w kombi sprężyny z tyłu są twardsze i bardziej wytrzymałe. I chciałem sobie wsadzić takie i nie wiem czy jest sens kupić,żeby nie pasowały.
fabryka24 - 25-06-2012, 20:00
galant 2.0 sedan ? . I po miesiącu od wymiany amortyzatorów i sprężyn siada ci tył . A jakiej firmy założyłeś ?. Może ( za dużo wozisz ciężarów ) ? około 1.5 roku temu ,wymieniałem w sedanie 2.0 tył spr i amory (kyb) auto dość często nie żle załadowane ,i nic złego się nie dzieje . A komplet ( nivomat ) stosowany w galantach kombi ,da się założyć do sedana, pasuje , ale na pusto jest zarąbiście twardy, sprawdzone nie polecam.
fj_mike - 25-06-2012, 21:32
| Galant_2.0 napisał/a: | | Już nie za bardzo rozumiem. |
Poczytaj więcej ten temat
Wiem, że sporo stron
Co za zestaw założyłeś, że tył znowu siada?
Galant_2.0 - 26-06-2012, 18:38
Kupiłem zamiennik. i chyba jakiś do kitu. Jakie polecisz sprężyny do gala żeby były lepsze?
fj_mike - 26-06-2012, 18:41
| Galant_2.0 napisał/a: | | Kupiłem zamiennik. i chyba jakiś do kitu. Jakie polecisz sprężyny do gala żeby były lepsze? |
Lesjofors, Kilen ewentualnie KYB.
fabryka24 - 26-06-2012, 18:58
Amortyzatory to polecam kyb , sprężyny jakość do ceny , lesjofors, kyb k-flex, kilen ,( ew monroe , jamex )
wasiu89 - 26-06-2012, 21:09
Koledzy poczytałem parę ładnych stron wstecz ale dalej nie znalazłem odp: Jakie amorki są lepsze: gazowe, gazowo-olejowe, czy olejowe. Potrzebuję na przód. I przy okazji firma? KYB ale japońskie? Widziałem, że ktoś polecał też TOKICO?
Na allegro czy w intercarsie sporo amorów w różnych cenach. Nie mam kasy na najdroższe ale widziałem, że tak z 200 trzeba minimum mieć i z tym się liczę.
http://sklep.intercars.co...notitle=1&wsk=O
Może ktoś coś konkretnego polecić? Ewentualnie gdzie można kupić troszkę taniej?
PS. Dobrze byłoby jakieś zestawienie na pierwszej stronie zrobić i tak jak ktoś już zauważył montaż (a zdjęcia widziałem, że są:) )
Hugo - 26-06-2012, 22:16
| wasiu89 napisał/a: | | Jakie amorki są lepsze: gazowe, gazowo-olejowe, czy olejowe | Nie ma amortyzatorów gazowych. Są gazowo-olejowe i olejowe. | wasiu89 napisał/a: | | Widziałem, że ktoś polecał też TOKICO? | Napewno są dobre, ale ja kupiłem na www.all-parts.pl Daichi (też japońskie) po 120 zł/szt. Miałem kiepskie tylne spreżyny i jeździło się źle, teraz wymieniłem sprężyny i jeździ się wyśmienicie. Polecam, dobra alternatywa i 2 lata gwarancji o ile pamietam.
wasiu89 - 28-06-2012, 18:20
Dzięki za odpowiedź Pozdrawiam
Jarcev - 03-07-2012, 12:43
| Cytat: | | Miałem kiepskie tylne spreżyny i jeździło się źle | wlaśnie kupiłem chyba od ciebie te kiepskie sprezyny ale nie mam wyjscia bo moja pękła a wydałem na lakiernika i skrzynie tyle ze musze narazie zastosowac tanią alternatywe
|
|
|