Nasze Miśki - Elegance by Deejay
deejay - 25-02-2012, 10:01
Tomii napisał/a: | deejay powiedz jak tam hamulce z tyłu, zaciski ok czy tłoczek ciężko chodził ? |
Same zaciski sa ok , gumki i osłony przeciwpyłowe także , tłoczek bez korozji pracował troszę ciężko , mysle ze powodem takiej pracy tłoczka było ze gumka uszczelniająca miał juz dość po 10 latach
Na rolki nie wjechałem bo czasu brakowało , ale o wynikach napisze jak tylko je zaliczę .
m6riano - 25-02-2012, 16:45
swinks_UK napisał/a: | ale daje radę, choć polecałbym coś w granicy 50W |
Ale skoro żarówka ma ok 3watów to po co aż 50 watowe? nie stykną 5-cio?
deejay - 25-02-2012, 19:58
Ostatnio myślałem jak tanim kosztem wyeliminować wibracje przy przyspieszaniu w Galancie. Po kilku dyskusjach z doradcami technicznymi z Renalut , wpadłem na szalony pomysł , aby do wewnątrz kielicha przegubu dopasowac cieniutkie blaszki ok 0.15 - 0.20 mm które kasuja luzy samego przegubu w miejscu które najczęściej pracuja wzgledem krzyżaka . O efektach pisze dopiero teraz , jak jestem pewien że nic złego się nie dzieje z przegubem . Jezdziłem ponad tydzień czasu do pracy i dlatego do testów posłużyłem sie swoim autem Wiem że ten pomyśł jest szalony i nikt sie pod nie podpisze , ale sama blaszka wewnątrz przegubu jest cały czas dociskana przez "kamienie" krzyzaka wieć raczej nie ma mozliwości obrócenia sie , sam wewnetrzy przegub zakres pracy ma niewielki nawet przy pełnym skręcie , cały czas "pracuje " ruchem obrotowym ( wszystko przeanalizowałem )
Efekty są takie ze przeguby maja skasowane luzy do "zera" , luz osiowy wyeliminowany ,jazda autem idealna
Hugo - 25-02-2012, 20:12
Ale rzeźba. I kup teraz takie auto Żartuję. P.S. Coś mi się wydaje, że blaszki z ocynku mają dużo mniejszą twardość niż utwardzany kielich...
deejay - 25-02-2012, 20:19
Hugo napisał/a: | Coś mi się wydaje, że blaszki z ocynku mają dużo mniejszą twardość niż utwardzany kielich... |
My tu mówimy o wypracowaniu przegubu po ok 200 tyś km , nawet jesli te blaszki wytrzymaja ok 15-20 tys km to bedzie dobrze , osobiscie moge sobie na to pozwolic , bo klientowi tego nie zrobie no może jesli wyrazi zgodę Sa firmy które regenerują same kielichy przegubów , muszę kochaja podpytac bo on to u siebie wykonywał i trzeba sobie to wykonać na przyszłość
sveno - 25-02-2012, 20:20
deejay napisał/a: | jak tanim kosztem wyeliminować wibracje przy przyspieszaniu w Galancie. | eeee jakie wibracje
Krzyzak - 25-02-2012, 21:26
deejay napisał/a: | Sa firmy które regenerują same kielichy |
500 zł... w Toruniu na przykład...
deejay napisał/a: | ten pomyśł jest szalony |
chyba w nissanie czy jakimś amerykańcu jest metoda na regenerację tulei w zawieszeniu - potrzeba tylko piwa w puszce - piwo się wypija a z puszki wycina podkładkę do tulei i cieszy zregenerowanym zawieszeniem
robertdg - 25-02-2012, 22:05
A czy przypadkiem poprzez ruch obrotowy te blaszki nie będą sie wysuwały do zewnątrz z czasem przecinając manszete, nie obawiasz się tego jako efektu ubocznego
deejay - 25-02-2012, 22:34
robertdg napisał/a: | A czy przypadkiem poprzez ruch obrotowy te blaszki nie będą sie wysuwały do zewnątrz z czasem przecinając manszete, nie obawiasz się tego jako efektu ubocznego |
Robert tak jak pisałem , testy.. i mogę sobie na to pozwolic , bo żaden problem wjechać na podnośnik i zmienić osłonę .
deejay - 25-02-2012, 22:36
Krzyzak napisał/a: | deejay napisał/a:
Sa firmy które regenerują same kielichy
500 zł... w Toruniu na przykład... |
Kochaj płacił ok 100 zł za stronę
_Slawek_ - 25-02-2012, 22:37
sveno napisał/a: | deejay napisał/a: | jak tanim kosztem wyeliminować wibracje przy przyspieszaniu w Galancie. | eeee jakie wibracje |
A ja się dołączę do pytania, jakie wibracje? Gdzie, co i kiedy wibruje
swinks_UK - 25-02-2012, 22:38
m6riano napisał/a: | swinks_UK napisał/a: | ale daje radę, choć polecałbym coś w granicy 50W |
Ale skoro żarówka ma ok 3watów to po co aż 50 watowe? nie stykną 5-cio? |
Nie, bo nie chodzi o żarówkę ale cały układ.
Hm... szkoda Bartek, że ten patent z blaszkami nie wytrzyma więcej momentu na osi. Mi by się przydało skasować luzy bo już jakieś się pojawiły (poprzeczne), no chyba że w vr-ach tak ma być .
Krzyzak - 25-02-2012, 22:39
_Slawek_ napisał/a: | Gdzie, co i kiedy wibruje | V6 + automat = wyrobione przeguby wewnętrzne = wibracje podczas przyśpieszania
szczególnie odczuwalne na 2 biegu
deejay - 25-02-2012, 22:44
swinks_UK napisał/a: | Hm... szkoda Bartek, że ten patent z blaszkami nie wytrzyma więcej momentu na osi. Mi by się przydało skasować luzy bo już jakieś się pojawiły (poprzeczne), no chyba że w vr-ach tak ma być . |
Tomek cały czas szukam rozwiazania tego problemu , aby miec patent na przyszłośc , no chyba że kochajj zrobi moje kielichy musze z nim zagadać
robertdg - 25-02-2012, 23:20
A może napawanie i frezowanie, są specjalne elektrody którymi się napawa elementy pracujące w trudnych warunkach, warunek podstawowy, musiałbyś znależć kogoś kto będzie to w stanie wykonać wraz z obróbką i polerka gniazd
|
|
|